Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prekybos trikdžių atgarsiai: „Amazon“ ragins Kalėdų dovanas užsisakyti lapkritį

Elektroninės prekybos milžinė „Amazon“ prognozuoja, kad sutrikimai, krečiantys tarptautinę prekybą, nesibaigs mažiausiai iki 2022 metų pavasario. Įmonė taip pat ragins Jungtinės Karalystės gyventojus neatidėlioti Kalėdų dovanų pirkimo ir jas užsisakyti jau lapkritį, praneša „The Independent“.
Kalėdinės dovanos pandemijos sąlygomis
Kalėdų dovanos pandemijos sąlygomis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vidiniame dokumente, kuriuo remiasi „The Independent“, rašoma, kad „Amazon“ padalinys Jungtinėje Karalystėje (JK), atsižvelgdamas į tiekimo sutrikimus, prašys pirkėjų prekes užsisakyti likus keturioms savaitėms iki Kūčių. Net „Prime“ klientai, mokantys už greitesnį pristatymą, gali susidurti su prekių pristatymo vėlavimu.

Paprastai kalėdinių dovanų pirkimo pikas vykdavo pirmą ir antrą paskutinio metų mėnesio savaitę.

„Stengiamasi, kad didesnė dalis užsakymų būtų padaryta iki gruodžio vidurio“, – sakė su „Amazon“ veikla susipažinęs asmuo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Amazon“

Pasak jo, trikdžiai tokie dideli, kad sugrįžimas į normalų ritmą bus „ilgas ir gana skausmingas.“

Priminimai, raginantys neatidėlioti šventinių dovanų pirkimo, pasirodys „Amazon“ internetinėje svetainėje bei programėlėje, taip pat bus siunčiami elektroniniai laiškai.

Krūva problemų

Remiantis vidiniais įmonės skaičiavimais, JK „Amazon“ šiemet sudarė daugiau nei trečdalį visos šalies elektroninės prekybos veiklos. Kaip rašo „The Independent“, vienos didžiausių pagal pelną įmonės prognozės, kad tiekimo trikdžiai ir uostuose susidarantys „butelio kakliukai“ nebus išspręsti iki 2022-ųjų yra neraminantis signalas pasauliniu mastu. Panašius nuogąstavimus anksčiau išsakė ir kita gigantė, baldų ir namų apyvokos prekių įmonė „Ikea.“

Jungtinę Karalystę užklupęs sunkvežimių vairuotojų trūkumas „Amazon“ ir kitas įmones pastatė į akistatą su laivų eilėmis konteinerių terminaluose, o išaugusi paklausa, esant tokiai įtampai, lėmė tai, jog sandėliuose trūksta vietos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūriniai konteineriai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūriniai konteineriai

„Uostai gali pakrauti bei iškrauti laivus, bet problema yra prekių judėjimas į uostą ir iš jo“, – sakė asociacijos „Major Ports Group“ vadovas Timas Morrisas.

„Amazon“ planavimo dokumentuose atskleidžiama, kad net įmonės, turinčios pakankamai lėšų investuoti į aukštųjų technologijų logistinius pajėgumus, neišvengia spūsčių uostuose. O prašymai gauti daugiau sandėlio patalpų dėl koronaviruso nulemtų trikdžių išpildomi neiškart.

Kasdien linksniuojama darbuotojų trūkumo problema taip pat veikia elektroninės prekybos milžinę – nepaisant siūlomų aukštesnių atlyginimų, „Amazon“, kaip ir kitos įmonės, susiduria su sunkumais samdant sandėlių darbuotojus, operacijų vadovus.

Su bendrovės veikla susipažinęs šaltinis taip pat atskleidė, kad „Amazon“ JK padalinys buvo susirūpinęs negatyviais pranešimais apie prastas darbo sąlygas šioje kompanijoje.

Įmonės atstovas spaudai nekomentavo dokumentuose atskleistų detalių, tik paminėjo, kad kompanija samdo daugiau nei 20 tūkst. laikinų darbuotojų Jungtinėje Karalystėje šventiniam laikotarpiui. Jis pridūrė, kad darbo užmokestis „Amazon“ siekia nuo 10 iki 11,10 svarų už valandą.

Buvo per daug optimizmo

Vidiniuose „Amazon“ dokumentuose, be kita ko, pripažįstama, kad ankstesni skaičiavimai dėl to, kada galima tikėtis tiekimo trikdžių problemų pabaigos, buvo pernelyg optimistiški.

Rugpjūtį vykusiame centrinių bankų viršūnių susitikime JAV Federalinio rezervo vadovas Jerome'as Powellas sakė, kad „tiekimo problemos pradėjo spręstis“ ir svarstė, kad spaudimas, kurį dabar patiria viso pasaulio prekyba, greitai turėtų sušvelnėti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Federalinis rezervas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV Federalinis rezervas

Tačiau greitai paaiškėjo, kad šios prognozės gali ir neišsipildyti, o JAV prezidentas Joe Bidenas pranešė, kad Los Andželo uostas bus atviras 24 valandas per parą, norint sumažinti laukiančių krovininių laivų eiles.

Pandemijos nulemta padidėjusi paklausa susidūrė su ribotais pristatymo pajėgumais, o tai išaugino sąnaudas rinkoje, kuriai reikia mažiausiai dviejų metų, kad būtų padidinti pajėgumai, nurodo „Amazon“ planavimo ir išorės ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas