Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieššventinis metas – galimybė papildomai užsidirbti: kokios sezoninių darbų tendencijos šiuo metu vyrauja?

Prieškalėdinis laikotarpis daugeliui gyventojų yra intensyvus dovanų ieškojimo metas. Tuo tarpu prekybininkams artėjančios šventės tradiciškai reiškia kelis mėnesius itin spartaus darbo tempo ir išaugusias apyvartas. Didėjantys prekybos mastai verčia ieškoti laikinų darbuotojų, kurie gelbsti sezoninio piko metu. Laikini darbuotojai gali padėti įmonėms patenkinti trumpalaikius poreikius be ilgalaikio nuolatinio įdarbinimo įsipareigojimo.
Kalėdinių siuntų pakavimas.
Kalėdinių siuntų pakavimas. / Shutterstock nuotr.

Pažvelgus į lankomiausio Lietuvoje darbo portalo CVbankas.lt pasiūlymus, matyti, kad didelė dalis žiemos sezoninių darbų yra susijusi su dovanomis, jų prekyba, pakavimu, siuntų transportavimu. Artėjant svarbiausioms metų šventėms, pasiteiravome prekybos ir siuntų tarnybos įmonės atstovų, ar sezoninio darbo poreikis ir šiais metais išlieka aktualus.

Šventinis metas intensyvina laikinųjų darbuotojų paiešką

Kalėdinis periodas dažnai prekybininkams sugeneruoja didžiausią metų pelną, tad šiuo laikotarpiu didėja darbo apimtys, taip pat atsiranda poreikis įdarbinti daugiau darbuotojų.

Darbo portale CVbankas.lt taip pat pastebimas padidėjęs darbo skelbimų, kuriuose orientuojamasi į šventinį/prieššventinį laikotarpį, skaičius. Neretai skelbimuose nurodoma, kad darbuotojų ieškoma būtent kalėdiniam laikotarpiui. Ypač tai pastebima prekybos srityse, kurios susijusios su šventine puošyba, Kalėdine atributika, dovanomis.

Didžiausiuose Lietuvos miestuose esančius dovanų ir interjero aksesuarų salonus „C&D Style“ šventiniu laikotarpiu užplūsta pirkėjai, ieškantys, kuo papuošti namus ar kokiomis dovanomis nustebinti artimuosius bei kitus asmenis.

„C&D Style“ salonų projektų vadovė Viktorija Milė tikina, kad šventinis metas prekybininkams iš tiesų intensyvus – prekybos vietos prisipildo pirkėjų, tad didėja pardavimų skaičius.

„Nuo pat lapkričio pradžios iki svarbiausių metų švenčių stebime vis labiau gausėjantį pirkėjų skaičių, tad natūralu, kad jaučiame poreikį plėsti darbuotojų gretas. Ieškome papildomų rankų, todėl talpiname darbo skelbimus, kuriuose akcentuojame, kad ieškome laikinų darbuotojų šventiniam metui. Dažniausiai ieškome konsultantų, taip pat – dovanų pakuotojų. Tiesa, kurioje konkrečiai pozicijoje pagal savo gebėjimus darbuotojas galėtų įsidarbinti, sprendžiame darbo pokalbio metu – tuomet paaiškėja, ar būsimas laikinas darbuotojas galėtų konsultuoti pirkėjus, ar jam labiau tiktų dovanų pakuotojo darbas, o gal – tinkamos abi pozicijos“, – pasakoja V.Milė.

Shutterstock nuotr./Kalėdinių siuntų pakavimas.
Shutterstock nuotr./Kalėdinių siuntų pakavimas.

Vien sezoniniu darbu neapsiriboja

Didžiausias darbo apimčių intensyvumas, pašnekovės teigimu, pastebimas iki einamųjų metų gruodžio pabaigos. Kadangi „C&D Style“ salonuose prekiaujama įvairia interjero, buities, tekstilės, biurų produkcija, pirkėjai šventiniu metu dažniausiai ieško dovanų artimiesiems, verslo partneriams, taip pat įsigyja dovanų kuponus.

„Sausis mūsų salonuose įprastai kur kas ramesnis mėnuo – nebėra tokio didelio pirkėjų srauto, žmonės dažniausiai atkeliauja įsigyti prekių už kuponus, kuriuos padovanojo artimieji, kolegos. Tad papildomų darbuotojų ieškome tik iki gruodžio pabaigos ir pradedame tai daryti gana anksti – jau rudens sezonu“, – teigia V.Milė.

Nors įprastai darbuotojai įdarbinami pagal neterminuotas darbo sutartis, laikini darbuotojai dažniausiai salonuose dirba pagal terminuotas sutartis.

„Šventiniu laikotarpiu, padidėjus darbų mastui ir esant poreikiui, tam tikram laikui arba tam tikrų darbų atlikimo laikui su priimamais darbuotojais sudaromos terminuotos darbo sutartys. Žinoma, visuomet yra galimybė, pasibaigus terminuotai sutarčiai, atsižvelgiant į darbuotojo gebėjimus ir poreikį, pratęsti darbą. Tad laikinas darbuotojas visuomet turi galimybę tapti nuolatiniu“, – pasakoja „C&D Style“ salonų projektų vadovė.

Sostinėje sezoninių darbuotojų poreikis juntamas labiausiai

Įprastai šventiniu laikotarpiu laikiniems darbuotojams yra mokamas motyvuojantis atlyginimas ir taikoma papildoma motyvacinė sistema už gerai atliktus darbus.

„Tokia sistema leidžia darbuotojams ne tik daugiau užsidirbti daug išlaidų pareikalaujančiu šventiniu laikotarpiu, bet ir mums patiems palengvina darbo paiešką – kol kas sėkmingai vykdome papildomų darbuotojų įdarbinimą ir esame suformavę komandą ateinančiam intensyviam prekybiniam laikotarpiui“, – džiaugiasi V.Milė.

Kadangi ,,C&D Style“ salonus galima rasti trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – papildomų darbuotojų poreikis išlieka aktualus visose vietovėse. Tiesa, V. Milės teigimu, didžiausias srautas pirkėjų pastebimas sostinės salonuose, tad laikinų darbo pozicijų Vilniuje yra daugiausia.

Vis dėlto darbo vietos sostinėje gana greitai užsipildo, nes gyventojų tankis didmiestyje yra didžiausias, tad ir ieškančių darbo yra daug.

Siuntų pristatymo paslaugų srityje – šventinis darbų vajus

Šventiniu laikotarpiu, augant prekybos mastams, darbo krūvis didėja ir siuntų pristatymo įmonėms. Darbo portale CVbankas.lt matyti, kad laikinam laikotarpiui ieškomi kurjeriai, siuntų rūšiuotojai, skirstytojai.

Tomas Vaišvila, „DPD Lietuva“ komunikacijos vadovas tikina, kad šventinis metas siuntų persiuntimo bendrovėms – pats darbymetis.

„Intensyvus laikas kiekvienais metais prasideda jau nuo lapkričio pradžios, kuomet startuoja didžiausi metų išpardavimai. Taip pat lapkritis gausus įvairių švenčių, o tai daro didelę įtaką pardavimams. Vos spėjus užpūsti Vėlinių žvakes, pradedama prekiauti Kalėdiniais atributais – tai siuntų pristatymo versle tiesiogiai lemia pagausėjusius siuntų srautus. Skaičiai kalba patys už save: siuntų skaičius lapkričio, gruodžio mėnesiais padidėja kone dvigubai“, – teigia T.Vaišvila.

Kadangi kiekvienų metų paskutiniai mėnesiai siuntų persiuntimo sektoriuje būna našūs, papildomų darbuotojų pradedama ieškoti dar spalio mėnesį. Tokia ankstyva darbuotojų paieška susijusi ir su apmokymų sistema.

„DPD Lietuva“ komunikacijos vadovo teigimu, prieš įdarbinant laikiną darbuotoją svarbu tinkamai jį apmokyti, kad darbas būtų atliktas tinkamai, kokybiškai.

„Pavyzdžiui, kurjerio darbas nėra toks paprastas, kaip gali atrodyti iš šalies – reikalingos tam tikros žinios, greitas reagavimas, gebėjimas prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos. Na, o šventiniu laikotarpiu, kuomet siuntų skaičius išauga dvigubai, o kartais net trigubai, siekiame, kad kiekvienas siuntų pervežėjas savo darbą atliktų tiksliai ir efektyviai“, – teigia T.Vaišvila.

Anot specialisto, įprastinėmis dienomis didžiuosiuose Lietuvos miestuose kurjeriai per dieną pristato maždaug 60 siuntų, o šventiniu laikotarpiu siuntų skaičius per dieną gali siekti ir 100–150 siuntų.

Tiesa, nuo siuntų pristatymo skaičiaus priklauso ir darbuotojų atlyginimo dydis – tas pats galioja ir laikinai darbovietėje įsidarbinusiems asmenims. Tad šventinis metas daugeliui tampa ir puikia galimybe papildomai užsidirbti.

Shutterstock nuotr./Kalėdinių siuntų pakavimas.
Shutterstock nuotr./Kalėdinių siuntų pakavimas.

Rasti lojalių darbuotojų nelengva

Nors kurjerių pozicijose reikalingas vairuotojo pažymėjimas, šioje ir kitose pozicijose išskirtas privalumas – panašaus darbo patirtis, tačiau ji nėra būtina. Daugelis darbų siuntų pristatymo įmonėje nereikalauja patirties, bet rasti motyvuotą ir tobulėti pasiryžusi darbuotoją laikinam darbui, T.Vaišvilos teigimu, nėra taip jau paprasta, ypač didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje.

„Stebime situaciją, kad darbuotojų kaita didesnė daugiau gyventojų turinčiuose miestuose. Būtent todėl dažniausiai tiek laikinų, tiek nuolatinių darbuotojų ieškome didesniuose miestuose. Regionuose padėtis stabilesnė: mažesniuose miestuose, miesteliuose, kolektyvai yra labiau nusistovėję, tad darbuotojai nėra linkę taip dažnai keisti darbo, yra lojalesni“, – pasakoja specialistas.

Didžiausio indelio reikalauja papildomų darbuotojų paieška būtent didmiesčiuose. Vykdant paiešką, stebima, kokiose konkrečiai srityse – siuntų pervežimo, rūšiavimo ar skirstymo – darbuotojų stinga labiausiai ir pagal tai pateikiami konkretūs darbo skelbimai.

Norintiems siuntų bendrovėje įsidarbinti laikinai, dažniausiai yra siūloma dirbti pagal terminuotas darbo sutartis. Tai viena iš darbo sutarties rūšių, kai darbo sutartis sudaroma konkrečiam laikui arba tam tikrų darbų atlikimo laikui.

Tiesa, T.Vaišvilos teigimu, net ir pasibaigus šventiniam bei pošventiniam laikotarpiui, kai kurie pagal terminuotas sutartis dirbantieji pasilieka ir toliau tęsti darbus. Tenkinančios darbo sąlygos ir motyvuojantis atlygis – pagrindiniai rodikliai, skatinantys toliau vykdyti darbus.

Na, o darbuotojus laikiniems ir ne tik darbams pritraukti padeda rekomendacinė sistema – su įmonėje dirbančio asmens rekomendacija atkeliavęs dirbti ir darbus pratęsęs asmuo vėliau gauna piniginę premiją.

Ši sistema leidžia palengvinti situaciją renkantis laikinus darbuotojus šventiniam bei pošventiniam laikotarpiui, kuomet reikalingi puikiomis rekomendacijomis pasižymintys, kruopštūs bei atsakingi darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas