Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 16 /13:57

R.Stonio šiltnamiai prie Žiežmarių: be leidimų, ant valstybinės žemės, saugomoje teritorijoje

Keturi garsiam verslininkui Rimandui Stoniui priklausantys šiltnamiai prie Žiežmarių yra pastatyti savavališkai ir Statybų inspekcija įpareigos jo įmonę per pusmetį statinius nugriauti.
Žiežmarių gėlės
Žiežmarių gėlės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

R.Stoniui priklausančiose „Žiežmarių gėlėse“ praėjusį ketvirtadienį zujo valstybinių institucijų specialistai. Jie tikrino anoniminį skundą dėl neva nelegaliai stovinčių bendrovės pastatų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Skersvėjis R.Stonio šiltnamiuose: dalis jų savavališkai pastatyti ant valstybinės žemės

Bendrovei bus pateikti privalomieji nurodymai per 6 mėn. pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti savavališkai pastatytus statinius ir sutvarkyti statybvietę.

Skundai pasirodė esantys pagrįsti –  keturi negyvenamosios paskirties pastatai (šiltnamiai) pastatyti be privalomų statybą leidžiančių dokumentų, vieno iš jų dalis patenka į kultūros paveldo saugomą teritoriją, o kai kurie gėlininkystės bendrovei priklausantys pastatai yra pastatyti valstybinėje žemėje.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) 15min informavo, kad surašė savavališkos statybos aktus, kuriuos pasirašė bendrovės „Žiežmarių gėlės“ įgaliotas atstovas.

Aktais taip pat pareikalauta nevykdyti jokių statinių statybos darbų, išskyrus darbus, kuriuos būtina atlikti šalinant savavališkos statybos padarinius, apsaugoti statybvietę ir aplinką. 

„Bendrovei bus pateikti privalomieji nurodymai per 6 mėn. pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti savavališkai pastatytus statinius ir sutvarkyti statybvietę. Neįvykdžius privalomųjų nurodymų,  VTPSI kreipsis į teismą dėl savavališkos statybos padarinių pašalinimo“, – 15min pranešė VTPSI.

„Žiežmarių gėlių“ direktorius Marius Muižinikas į 15min skambučius neatsiliepia.

„Žiežmarių gėles“ per įmonę „Etelipsus“ valdo Rimandas Stonys.

Statybas dar gali įteisinti

Inspekcijos teigimu, „Žiežmarių gėlės“ dar turi galimybę išvengti drastiškų padarinių. 

Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatyme nustatyta, kad asmuo, kuriam pateiktas privalomasis nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius, turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka parengti statinio projektą ir, sumokėjęs Statybos įstatyme nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą.

Tai įmanoma tais atvejais, kai žemės sklype, kuriame nustatyta savavališka statyba, tokios paskirties naujo statinio statyba yra galima arba tokie šio statinio rekonstravimo, remonto ar griovimo darbai yra galimi pagal galiojančius detaliuosius planus ar žemės valdos projektus (jeigu jie privalomi), taip pat bendruosius planus ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams. 

M.Muižiniko šeimos dvaras pradėtas statyti nelegaliai 

15min neseniai rašė ape tai, kad Muižinikų valdose dygstantis prabangus kompleksas statomas pažeidžiant įstatymus. VTPSI nustatė ne vieną prieš metus išduoto statybos leidimo pažeidimą.

LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Marius Muižinikas
LSDP Kaišiadorių skyriaus nuotr./Marius Muižinikas

„Vienas iš statinių neatitinka projekte nurodytos statinio kategorijos, o statinio laikančiųjų konstrukcijų išdėstymas bei statinio išorės matmenys neatitinka projekto sprendinių. Taip pat nebuvo pateikta visa reikiama dokumentacija“, – tokius šių metų sausį nustatytus pažeidimus 15min nurodė VTPSI.

Muižinikų statybas narsto prokurorai – svarstoma, ar pradėti viešojo intereso gynimo procedūrą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas