Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Registrų centro atviruose duomenyse – įmonių finansiniai rezultatai

Įmonių finansiniai rodikliai yra vieni aktualiausių Registrų centre kaupiamų duomenų, leidžiantys atlikti įvairiausias analizes, jų pagrindu priimti svarbius sprendimus, bendrovėms įsivertinti potencialius verslo partnerius, galiausiai, visuomenei susipažinti su dominančių įmonių ar organizacijų veikla. Registrų centrui atvėrus naujausius duomenų rinkinius su finansinių ataskaitų duomenimis nuo šiol ši informacija taps dar labiau prieinama visiems, rašoma Registrų centro pranešime žiniasklaidai.
Registrų centras
Registrų centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šią savaitę Registrų centro atvirų duomenų rinkinius papildė du nauji duomenų rinkiniai: juridinių asmenų pateiktų pelno (nuostolių) ataskaitų ir balanso ataskaitų duomenys.

„Duomenų atvėrimas visuomenei yra vienas iš Registrų centro veiklos prioritetų, pastaraisiais metais šioje srityje padarėme nemažą pažangą, atverdami svarbiausių šalies registrų duomenis. Teisingumo ministerijos valdomame Juridinių asmenų registre kaupiami finansinių ataskaitų duomenys yra labai plačiai naudojama ir aktuali informacija, kuri leidžia verslo subjektams priimti atitinkamus sprendimus, o plačiajai visuomenei susipažinti su konkrečių įmonių ar organizacijų veikla. Tikime, kad atverti finansinių ataskaitų duomenų rinkiniai sulauks didelio dėmesio ir bus naudingi atvirų duomenų bendruomenei, verslui, žiniasklaidai ir visai visuomenei“, – sako Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas.

„Teisingumo ministerija, būdama Juridinių asmenų registro valdytoja, itin skatina atvirų duomenų iniciatyvų įgyvendinimą, o šio registro duomenų atvėrimas ne tik suteiks galimybes didinti verslo skaidrumą, bet ir padės įtvirtinti vieną strateginių Vyriausybės prioritetų – kurti visuomenės pasitikėjimą valstybe, vykdyti skaidrią ir atvirą duomenų politiką“, – teigia teisingumo viceministrė Jurga Greičienė.

Atvertuose duomenų rinkiniuose galima rasti nuo 2015 metų pateiktų balanso ir pelno (nuostolių) ataskaitų duomenis. Pelno (nuostolių) ataskaitų duomenų rinkinyje galima rasti konkrečiais metais pateiktų juridinių asmenų ataskaitų duomenis – pelno (nuostolių) prieš apmokestinimą, grynojo pelno ir pardavimo pajamų rodiklius. Balanso ataskaitoje pateikiama informacija apie nuosavą kapitalą, mokėtinas sumas ir įsipareigojimus, ilgalaikį ir trumpalaikį turtą.

„Juridiniai asmenys savo finansines ir veiklos ataskaitas teikia visus metus, didesnis aktyvėjimas stebimas metų viduryje, kai daugeliui iš jų tai yra terminas, iki kada reikia atsiskaityti už praėjusius metus. Atsižvelgdami į tai nusprendėme finansinių ataskaitų atvirų duomenų rinkinius reguliariai atnaujinti kas ketvirtį, kad visuomenė galėtų susipažinti su aktualiausia informacija. Kai kurios įmonės ar organizacijos savo ataskaitas pateikia ne tik už pastaruosius metus, bet ir už ankstesnius, todėl duomenų rinkiniuose ataskaitos priskiriamos pagal jų pateikimo datą nurodant konkrečius finansinius metus“, – nurodo A.Jusas.

Pavyzdžiui, 2021 metais pateiktų pelno (nuostolių) ataskaitų duomenų rinkinyje galima rasti beveik 100 tūkst. juridinių asmenų duomenis, tačiau dalis juridinių asmenų gali kartotis, kadangi šiais metais pateikė finansines ataskaitas už kelis pastaruosius metus. Atvertus finansinių ataskaitų duomenų rinkinius galite rasti svetainėje.

Atviri duomenys pildosi naujais rinkiniais

Registrų centro įsipareigojimas visuomenei atverti kuo daugiau aktualių duomenų šiemet įgavo naują pagreitį – finansinių ataskaitų duomenų rinkiniai papildė šiemet jau atvertus Juridinių asmenų registro bei Licencijų informacinės sistemos duomenis. Pirmieji atvirų duomenų rinkiniai buvo atverti 2019 metų viduryje, kai visuomenei buvo atverti Nekilnojamojo turto registre esantys duomenys, kiek vėliau juos papildė Adresų registro duomenys.

Registrų centro atverti duomenys prisideda prie atviresnės, skaidresnės ir didesniu tarpusavio pasitikėjimu paremtos visuomenės.

Artimiausiu metu visuomenei numatoma atverti dar vieno svarbaus registro, t. y. Gyventojų registro, nuasmenintus duomenis. Vėlesniais etapais ketinama atverti ir kitų registrų, pavyzdžiui, Hipotekos ar Turto arešto aktų registrų, bei informacinių sistemų duomenis. Užbaigus šį etapą viešai bus publikuoti pagrindiniai duomenys iš svarbiausių registrų.

Visus Registrų centro atvertus duomenis galima rasti įmonės interneto svetainėje ir atsisiųsti juos naudoti patogiais atvirų duomenų formatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas