Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rekordinio 4 Eur/kWh tarifo metu elektrą taupyti mėginusi picerija nustebo: skaitiklis vis tiek sukosi

Praėjusio trečiadienio pavakarę, Lietuvoje fiksavus rekordiškai aukštas elektros kainas, sutaupyti norėjęs nedidelis Kauno picerijų tinklas „Mamma Pizza“ savo planą įvykdė tik iš dalies. Nors abi tinklo picerijos nuo 18 valandos laikinai sąmoningai sustabdė veiklą, siekdamos nenaudoti nė kilovato 4 eurus kainuojančios energijos, išmanieji skaitikliai parodė, kad viename objekte elektros vartojimas esą vyko ir toliau.
Pica
Pica / 123RF.com nuotr.

15min jau rašė apie tai, kad praėjusios savaitės ketvirtadienio pavakare, kai didmeninė elektros kaina nuo 18 iki 19 valandos Lietuvai „Nord Pool“ biržoje pasiekė rekordinius 4 eurus už kilovatvalandę (kWh), dalis verslų ėmėsi energijos taupymo priemonių.

Didieji prekybos tinklai „Maxima“ ir „Norfa“ valandai pritemdė apšvietimą, o nedidelė Kauno picerija „Mamma Pizza“ savo dviejose objektuose valandai apskritai sustabdė veiklą.

Vis dėlto, kaip įmonės feisbuke paskelbė jos atstovai, net ir tokios priemonės nepadėjo sutaupyti.

„Bandymai sutaupyti mums šį kartą kainavo daugiau. Patikrinę išmaniųjų skaitliukų rodmenis, buvome SUKRĖSTI... Jie rodė SKIRTINGUS parodymus, nors elektra abiejuose vietose buvo išjungta tuo pat metu.

Long story short: mes ne tik nesutaupėme, bet patyrėme NUOSTOLIŲ. Vienoje picerijoje elektra pagal skaitiklius buvo išjungta 17 val., kitame 18 val. Tad viename mūsų padalinyje, pagal ESO viską įjungėme būtent tuo metu, kai buvo brangiausia elektra ir visi įrengimai dirbo maksimaliu režimu... Už bandymą sutaupyti šį kartą teko susimokėti brangiau“, – rašoma picerijos socialinio tinklo paskyroje feisbuke.

Kartu picerija pasidalino ir ekrano nuotraukomis su deklaruotu elektros energijos suvartojimu. Viename objekte, esančiame Europos pr. 99 adresu, energijos suvartojimas, kaip ir numatyta, smarkiai krito 18 valandą, kai elektros kaina pasiekė rekordines aukštumas, ir atsistatė 19 valandą.

Bendrovės nuotr./Elektros suvartojimas
Bendrovės nuotr./Elektros suvartojimas

Vis dėlto picerijoje Vytauto pr. 37 elektros vartojimas krito valanda anksčiau, 17 valandą, o atsistatė 18 valandą.

Bendrovės nuotr./Elektros suvartojimas
Bendrovės nuotr./Elektros suvartojimas

Picerijos atstovai tikina, kad elektros prietaisai buvo atjungti tuo pačiu metu, o Vytauto g. objekte suvartojimas apskaitytas neteisingai.

Kaip 15min informavo „Mamma Pizza“ savininkas Vidmantas Gerulis, tai, kad viena iš picerijų 17 valandą formaliai naudojo elektros energiją, pagal rodmenis patvirtino ir elektros tiekėjas „Enefit“.

„Jie man ištraukė išklotinę, parsisiuntę iš ESO duomenų bazės. Jie pasižiūri suvartojimą ir pagal tai pasižiūri sąskaitą. Tai aš laukiu – gausiu sąskaitą, galėsiu atsiųsti visiems. Pas „Enefit“ irgi blogi skaičiai“, – piktinosi jis.

V.Gerulis vylėsi, kad galbūt ši istorija lems, kad duomenys bus sutikrinti ir atstatytas realus suvartojimas.

„Kol kas duomenys yra neteisingi ir jie yra nepataisyti. Aš esu užregistravęs gedimą, kol kas jokių žinių iš jų, nuo penktadienio. Pažadėjo atsakyti per penkias darbo dienas“, – sakė pašnekovas.

Elektros kainų valandinės vertės „Nord Pool“ biržoje viena valanda skiriasi nuo Lietuvos, tad, pavyzdžiui, biržoje nurodyta elektros kaina 17 valandai, realiai reiškia 18 valandą Lietuvos laiku.

Tai akimirkai buvo sutrikdę ir vieną iš elektros taupymo akciją praėjusį trečiadienį vykdžiusių prekybos tinklų – jų atstovai praėjusio trečiadienio ryte buvo išplatinę pranešimą, kad šviesas pritemdys 17 valandą, tačiau tuoj pat atsiuntė patikslinimą, kad tai bus atlikta 18 valandą dėl skirtingų laiko zonų.

V.Gerulis 15min teigė, kad elektrą 18 val. pagal skaitiklių rodmenis esą vartojusi picerija buvo mažesnė, todėl elektros sąskaitos nėra tokios didelės, nei kitoje picerijoje Europos g., kur stovi dideli šaldikliai ir vyksta gamyba. Tikslios sumos, kurią tuo metu galėjo prisukti skaitiklis, jis neįvardijo.

Vis dėlto vyras teigė, kad svarbi ne suma, o pats principas – maitinimo įstaiga sąmoningai konkrečią valandą nutraukė veiklą ir apie tai informavo klientus, tačiau jai vis viena neteisingu laiku buvo priskaičiuota suvartotos elektros.

„Skaičius nebus labai didelis, tai principinis dalykas. Iš principo ta valanda nesuveikė taip, kaip norėjome. Mes tą piceriją buvome uždarę, nes mums neapsimokėjo dirbti“, – kalbėjo V.Gerulis.

ESO: matome, kad nė vienas objektas nevartojo elektros

Savininkas energijos suvartojimo rodmenis tikrino Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) savitarnos tinklapyje.

ESO atstovas žiniasklaidai Paulius Kalmantas 15min teigė, kad įmonės ekspertams patikrinus šį konkretų atvejį, problemų dėl suvartojimo neatitikimo nefiksuota.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dispečerinė Kaune

„Jie turi du objektus, ten yra skirtingi skaitikliai. Galbūt klaida yra duomenų interpretavime. Bet pabrėžiu, kad išjungus elektrą, jos nenaudojant, skaitiklis nesisuks ir elektra nebus skaičiuojama“, – sakė P.Kalmantas.

Paklaustas apie tai, kad picerijos pasidalintose nuotraukose matoma, kad viename objekte elektros vartojimas nukrinta 17 valandą, prieš atsitiesdamas 18 valandą, pabrėžė, kad ESO atstovams tiesiogiai patikrinus objektų suvartojimo duomenis, fiksuota, kad nė viena picerija realiai nenaudojo elektros 18 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas