Įprastai vienas blynas su saldžiais ar sūriais įdarais restorane „Pirmas blynas“, kuriame klientus aptarnauja neįgalieji, kainuoja 5,85 euro. Tiek pat reikės sumokėti už dienos meniu – dienos sriubą ir dienos pietus kartu. Tačiau šią savaitę visi patiekalai, gėrimai nustatytos kainos neturi – už juos kiekvienas gali sumokėti tiek, kiek gali ar nori, ir taip prisidėti prie šio socialinio projekto.
15min restorane apsilankė pirmąją eksperimento dieną, kur kalbintieji lankytojai vieningai tikino paliksiantys daugiau pinigų nei įprastai kainuoja pietūs.
Nustebino porcijų dydžiai
Šią eksperimento savaitę kiekvienas žmogus gali užsisakyti po vieną porciją – vieną blyną ar blyną su sriuba, pasirinktu gėrimu. Organizatorių teigimu, vieno blyno tikrai užteks sočiai pavalgyti. Tam pritaria ir lankytojai.
„Šioje kavinėje esu pirmą kartą, įspūdis labai geras, maistas taip pat –labai sotus. Patį blyną aš truputį kitaip įsivaizdavau – jis labai sunkus ir čia labai didelės porcijos“, – 15min pasakojo Vitalija, papietauti atėjusi kartu su kolege Egle.
Apie vykstantį eksperimentą, kai kiekvienas restorano klientas pats įvertina maisto kainą, ji sakė sužinojusi tik atėjusi.
„Aš suprantu, kad šios iniciatyvos idėja yra būtent tam tikra parama, todėl šiek tiek pridėsiu daugiau pinigėlių. Įprastų blynų kainų nežinau, įsivaizduoju, kad dienos pietūs kainuoja kokie 5-6 eurai, todėl šiandien paliksiu apie 10 eurų“, – pažymėjo Vitalija.
Kitoje restorano pusėje pietavusi Ieva antrino dėl porcijų dydžio.
„Labai didelės porcijos ir labai skanu. Aš to nesitikėjau“, – kalbėjo ji.
Koks klientų požiūris į dirbančius neįgaliuosius?
„Dar kartą čia tikrai ateisiu, nes tokias idėjas reikia palaikyti. Pati dirbu švietimo srityje, matau žmones, turinčius negalią, kuriuos labai sunkiai įsileidžia į darbo rinką. Neretai darbdaviai nenori, nes reikia skirti daugiau dėmesio tokiam žmogui. Čia yra didelė mūsų visuomenės problema“, – dėmesį atkreipė Vitalija.
Ieva restorane lankėsi pirmą kartą ir pasakojo, kad prieš užsukdama galvojo apie čia dirbančius neįgaliuosius.
„Jeigu taip nuoširdžiai, taip, susimąsčiau. Yra šiek tiek netikėta, bet dabar tokių iniciatyvų atsiranda vis daugiau, todėl kuo dažniau su tuo susiduri, tuo labiau supranti, kad čia nėra kažkoks minusas ar kritikuotinas dalykas. Tai yra norma, kuri mus supa ir į ją mes turime žiūrėti atviromis akimis. Reikia padėti vieni kitiems“, – kalbėjo Ieva.
Paklausus, kiek sumokės už dienos pietus, tada ji sakė dar svarstanti.
„Čia didelis galvosūkis. Nežinau, kokios kainos būna įprastai. Bet, manau, 10 eurų palikti tikrai reikėtų“, – kalbėjo ji.
Nežinau, kokios kainos būna įprastai. Bet, manau, 10 eurų palikti tikrai reikėtų, – sakė klientė.
Šalia sėdintis kolega Justinas konkrečios sumos neįvardijo, tačiau sakė, kad paliks daugiau nei tik už maistą.
„Manau, paliksiu daugiau paskatinimui, ne tik susimokėsiu už maistą, bet palaikysiu idėją“, – teigė pašnekovas.
Tikisi sulaukti daugiau klientų
Restorano „Pirmas blynas“ įkūrėjas olandas Timas van Wijkas 15min pasakojo, kad šiuo eksperimentu nori suteikti šansą restorane apsilankyti tiems, kuriems įprasta blynų kaina gali pasirodyti per didelė.
„Mes norime suteikti šansą atvykti ir papietauti visiems, o susimokėti tiek, kiek gali sau leisti. Iš kai kurių draugų girdėjau, kad neva gali ateiti jaunimas, kuris suvalgys viską, o nieko už tai nesumokės. Žinoma, taip gali būti, bet aš nemanau, kad lankytojai taip elgsis, matydami, kokie žmonės čia dirba ir koks čia projektas. Apskritai, nemanau, kad lankytojai už maistą mokės daug mažiau nei įprasta jo kaina, nes maistas labai skanus, darbuotojai malonūs“, – kalbėjo jis.
Nemanau, kad lankytojai už maistą mokės daug mažiau nei įprasta jo kaina, – sakė restorano įkūrėjas.
T. van Wijkas pasakojo, kad tikisi sulaukti daugiau klientų.
„Mintis yra parodyti visiems, kad žmonės, turintys negalią, gali dirbti. Manau, kad ši savaitė leis kiekvienam apsilankyti mūsų restorane ir tuo įsitikinti, todėl tikimės, kad atvyks daugiau žmonių nei įprastai”, – sakė „Pirmas blynas“ įkūrėjas.