Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos teismas skyrė baudą „banginių kalėjimą“ įkūrusiai žvejybos įmonei

Rusijos teismas penktadienį nubaudė vieną žvejybos įmonę už tai, kad ši neteisėtai gaudė didžiąsias orkas ir laikė jas perpildytuose baseinuose.
Banginių kalėjimas Rusijoje
Banginių kalėjimas Rusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jūros žinduoliais pramogų parkus aprūpinanti bedrovė yra viena iš keturių įmonių, kurios laiko iš viso 10 didžiųjų orkų ir 87 baltuosius banginius daug kritikos sulaukusiame aptvare netoli Nachodkos miesto.

Žiniasklaida dėl ankštų baseinų ir bendrovės prieštaringai vertinamų planų parduoti jūros gyvūnus bendrovėms Kinijoje šį objektą praminė „banginių kalėjimu“.

Vladivostoko miesto apylinkės teismas nusprendė, kad sugavusi tris didžiąsias orkas bendrovė „Baltasis banginis“ pažeidė žvejybos taisykles, todėl paskyrė 28,1 mln. rublių (432 tūkst. JAV dolerių) baudą, pranešė naujienų agentūros ir gamtos apsaugos aktyvistai.

Vietos aplinkosaugos aktyvistas Dmitrijus Lisitsynas, Sachalino stebėtojų grupės koordinatorius, pareiškė, jog tikisi, kad dėl likusių nelaisvėje laikomų didžiųjų orkų, o galiausiai ir baltųjų banginių bus priimti panašūs sprendimai.

Rusų bendrovių sugautų didžiųjų orkų ir baltųjų banginių, kurie laikomi labai intelektualiais ir socialiais jūrų žinduoliais, likimas sulaukė didelio tarptautinės bendruomenės dėmesio, o įvairūs mokslininkai ir garsūs asmenys paragino išlaisvinti gyvūnus.

Rusijos teisės aktuose, reglamentuojančiuose jūros žinduolių gaudymą ir laikymą, egzistuoje daugybė spragų.

Žvejybos įmonės teigė turėjusios tinkamus dokumentus ir planavusius perduoti gyvūnus į akvariumus užsienyje.

Rusijos vyriausybė pažadėjo išlaisvinti gyvūnus, tačiau nėra aišku, kaip ir kada tai bus padaryta.

Šią savaitę gamtinių išteklių ministras Dmitrijus Kobylkinas pareiškė, kad gyvūnai bus paleisti „liepą arba rugpjūtį“, nors anksčiau buvo minima gegužė arba birželis.

Rusija jau daugelį metų išlieka vienintele šalimi, kurioje leidžiama gaudyti didžiąsias orkas, kurių dauguma minta ruoniais. Mokslininkų teigimu, ši reta rūšis turi būti saugoma.

Vakaruose žmonės vis dažniau prieštarauja tokių jūros žinduolių išnaudojimui pramogoms, tačiau Kinijoje ši pramonė klesti ir yra statoma daug naujų tam skirtų objektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?