Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 05

Rusiškos siūlės: europinio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio dalis gali tekti ardyti dėl klastočių?

Pernai Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos prezidentai švytinčiais veidais atidarė tarptautinio dujotiekio atkarpą, sveikindami svarbų žingsnį atsikratant Rusijos įtakos. 15min ir tarptautinių partnerių tyrimas atskleidžia, kad dalį dujotiekio gali tekti ardyti dėl rusiškų detalių naudojimo. Valstybės valdomose įmonėse už uždarų durų dėliojami krizės valdymo planai.
15min iliustracija
15min iliustracija / Lina Zaveckytė

Suprasti akimirksniu

  • Daugiau nei 116 mln. eurų atsiėjusi Lietuvos–Lenkijos magistralinio dujotiekio GIPL „lietuviškoji“ atkarpa pastatyta per dvejus metus ir baigta 2021 m. pabaigoje.
  • Statybų metu pagrindinė GIPL rangovė „Alvora“ buvo sudariusi sandorį dėl jungiamųjų vamzdyno detalių pirkimo su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio šios šalies karinę infrastruktūrą, įmone.
  • Kilus skandalui, „Amber Grid“ nurodė, kad jungiamosios detalės turi būti perkamos iš Europos gamintojų.
  • Buvusi „Alvoros“ partnerė „Šiaulių dujotiekio statyba“ (ŠDS) 2021 metais informavo „Amber Grid“ apie galimas klastotes jungiamųjų detalių dokumentuose.
  • Pagrindinė įtarimų versija – „Alvora“ galėjusi sumontuoti dujotiekyje tas pačias „ChelPipe“ įmonėje pirktas jungiamąsias dalis, „pakišdama“ po suklastotais Lenkijos ir Rumunijos gamintojų sertifikatais.
  • Pernai „Amber Grid“ paskelbė ištyrusi minėtus įtarimus ir nustačiusi, kad jungiamosios detalės – Europos gamintojų.
  • Praėjusių metų liepą Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL.
  • Po „Šiaulių dujotiekio statybos“ surinktos medžiagos „Amber Grid“ ir „EPSO-G“ pradėjo dar vieną vidinį tyrimą. „Amber Grid“ paskelbė šio tyrimo medžiagą perdavusi prokuratūrai.
  • 15min žiniomis, vis daugiau tyrėjų surinktų duomenų byloja, kad įtarimai dėl „rusiškos“ GIPL jungiamųjų detalių kilmės gali pasitvirtinti.

Atidarant GIPL projektą Jauniūnų stotyje, Lietuvos–Lenkijos magistralinio dujotiekio „lietuviškosios“ atkarpos statytoja, valstybės įmonė „Amber Grid“ didžiavosi atliktų darbų kokybe ir sparta.

Tačiau ar neteks netrukus ardyti dujotiekio dalių ir keisti dėl nežinomos jų kilmės ar numanomos rusiškos prigimties? Kas tokiu atveju prisiimtų atsakomybę ir padengtų nuostolius? Šie anaiptol nedžiuginantys klausimai šiuo metu užgulę ir „Amber Grid“, ir patronuojančios bendrovės „EPSO-G“ pečius.

2022 metais gegužę atidarytas dujotiekis GIPL vadinamas vienu svarbiausių Lietuvos energetikos projektų, nukirtusių dar vieną bambagyslę su Rusija, nes Baltijos šalis ir Suomiją integravo į bendrą Europos Sąjungos dujų rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas