Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šaltiniai: „Lifosos“ administratoriaus atranką laimėjo „Valnetas“

Sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ naujo laikinojo administratoriaus atranką laimėjo bendrovė „Valnetas“ su partneriais, teigia BNS šaltiniai.
Lifosa
Lifosa / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Lifosa, AB Trąšos

Anot jų, gavus teisėsaugos institucijų išvadas sutartis su įmone turėtų būti pasirašyta gegužės 22-ąją., o ji įsigaliotų gegužės 24-ąją, pasibaigus sutarčiai su dabartine administratore bendrove „Finance Guru“.

„Valneto“ vadovas Gintaras Adomonis BNS teigė kol kas neinformuotas apie atrankos rezultatus: „Nieko nežinau“.

Praeityje žlugusių „Snoro“ ir Ūkio bankų bankrotą administravęs „Valnetas“ atrankoje dalyvavo kartu su advokatų bendrija „Noor“ ir finansinių technologijų įmone „Banking lab“.

Finansų ministerija teigia, kad atranka dar nebaigta, o pasirinktas kandidatas bus teikiamas gavus informaciją iš patikrą atliekančių institucijų.

„Dar laukiame informacijos iš institucijų – ją gavus komisija spręs dėl kandidatūros teikimo finansų ministrei“, – penktadienį BNS atsakė ministerija.

Ministerijos sutartis su „Finance Guru“, kuri dirba kartu su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, galioja iki gegužės 23 dienos.

„Finance Guru“ paėjusią savaitę raštu kreipėsi į premjerę, prezidentūrą, finansų ministrę, Valstybės saugumo departamentą, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą bei kitas institucijas – bendrovė kėlė abejonių, ar atranka vyko skaidriai, ji neatmeta galimybės kreiptis į teismą ginčijant atrankos rezultatus. Įmonė taip pat klausė, ar ji atrinkta tarp kandidatų.

„Finance Guru“ įgaliotas asmuo Rimvydas Vaštakas BNS penktadienį patvirtino gavęs atsakymą, bet į keliamus klausimus atsakymų negavęs.

Finansų ministerijai nusprendus pratęsti „Lifosos“ administravimą, į šią poziciją Valdymo koordinavimo centras atrinko tris pretendentus: „Valnetą“, įmones „Inspira Group“ bei „MLEZ investicija“ kartu su teisininkais bei kitais partneriais.

„Inspira Group“ vadovas Arūnas Keserauskas bei „MLEZ investicija“ direktorius Simonas Petrulis penktadienį BNS sakė, kad jie apie atrankos rezultatus nėra informuoti.

„Lifosos“ vadovas ir jos akcininkės „EuroChem“ darbuotojas Andrijus Savčukas balandžio pabaigoje Seime sakė, kad įmonė galėtų veikti be nuolatinio laikinojo administratoriaus – anot jo, norint įsitikinti, ar iš jos veiklos naudos negauna sankcionuoti Rusijos asmenys, ji galėtų būti nuolat audituojama.

Tačiau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) teigė, kad „Lifosai“ būtinas administratorius – įmonei sankcijos taikomos dėl jos sąsajų su Kremliui artimu magnatu Andrejumi Melničenka, kuris įtrauktas į Europos Sąjungos sankcionuotų Rusijos oligarchų sąrašą.

„EuroChem Group“ atstovas Marcas Hechleris (Markas Hešleris) balandžio viduryje lankėsi Vilniuje, kur susitiko su tuometiniu finansų viceministru Gediminu Norkūnu. Tačiau susitikimo tikslo bei detalių nė viena šalis tuomet nekomentavo.

„Lifosa“ su Finansų ministerija iki šiol bylinėjasi dėl laikinosios administratorės skyrimo 2022 metų pavasarį teisėtumo, o su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba – dėl įmonės įtraukimo į sankcionuojamų įmonių sąrašą.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki Rusijos invazijos į Ukrainą priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Abie jie įtraukti į Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas