Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 03 10 /12:26

„Lifosos“ sąskaitos areštuotos, įmonė teigia, kad prioritetas – išsaugoti darbo vietas

Trečiadienį dėl karo Ukrainoje Europos Sąjunga (ES) į sankcijų sąrašą įtraukė 14 naujų, su Kremliumi susijusių oligarchų. Tarp jų atsidūrus ir netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Andrejui Melničenkai įmonė teigia, kad jos svarbiausias tikslas šiuo metu – išsaugoti darbo vietas bendrovės darbuotojams. Visgi tiek pati įmonė, tiek ir Kėdainių meras Valentinas Tamulis BNS patvirtino, kad įmonės sąskaitos areštuotos.
Kėdainių kalnai bendrovės „Lifosa“ teritorijoje
Kėdainių kalnai bendrovės „Lifosa“ teritorijoje / Violetos Grigaliūnaitės/15min nuotr.

Kėdainių meras Valentinas Tamulis sako, kad įmonės sąskaitos areštuotos. Tą BNS patvirtino ir pati įmonė.

„Šiuo metu gamykla funkcionuoja, šiandien dar niekas darbuotojų neatleidžia, bet jiems („Lifosai – BNS) sąskaitų areštas uždėtas, jų veikla kaip ir sustabdyta“, – BNS sakė V. Tamulis.

„Situacija labai problematiška, nes „Lifosoje“ dirba per tūkstantis žmonių, o jų vidutinis atlyginimas buvo virš 2,4 tūkst. eurų, kai mūsų rajone vidutinis atlyginimas yra apie 1,5 tūkst. eurų, tai jeigu visiškai sustotų tokia įmonė, tai labai stipriai atsilieps visam mūsų rajonui“, – sakė Kėdainių meras.

„Lifosa“ generalinis direktorius Rimantas Proscevičius išplatintame pranešime teigia, kad įmonė yra pasirengusi įvairiems scenarijams.

„Atidžiai stebime visus tarptautinius procesus ir įvykius, dėl padėties regione konsultuojamės su atsakingomis Lietuvos institucijomis. Esame numatę ir pasirengę įvairiems tolesnės įmonės veiklos scenarijams, kurių imsimės atsižvelgdami į tarptautinę situaciją, padėtį rinkoje ir Lietuvoje. Šiuo metu darome viską, kas priklauso nuo mūsų, kad „Lifosa“ išlaikytų daugiau kaip tūkstantį darbo vietų gamykloje. Laukiame situacijos išaiškinimo iš Lietuvos valstybės institucijų“, – teigia R.Proscevičius.

Tuo metu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad, jo žiniomis, „Lifosa“ kreipsis į teismą ir aiškinsis, ar jai sankcijos pritaikytos teisingai. Jis taip pat siūlo ieškoti būdų, kaip padėti „Lifosos“ darbuotojams.

Aprūpina miestą šiluma

Pasak Kėdainių mero, trąšų gamykla ne tik įdarbino per tūkstantį žmonių, bet ir per „Panevėžio energiją“ aprūpino šiluma miestą.

„Taip, miestas yra šildomas „Lifosos“, jei ji sustoja, tą šilumą „Panevėžio energija“ turės iš kitur gauti. Aišku, tada ir šilumos kaina galėtų būti didesnė“, – sakė miesto meras V.Tamulis.

Pasak „Panevėžio energijos“ generalinio direktoriaus Petro Diksos, įmonė yra pasirengusi, jei „Lifosa“ nebetiektų šilumos.

„Mes pasiruošę tokiam atvejui – užsikursime dujinius katilus. Kol kas kaina (šilumos – BNS) – nesikeis“, – BNS sakė P. Diksa.

„Šiai minutei tokio prašymo oficialiai neturiu“, – pridūrė jis.

„Lifosos“ viešųjų ryšių specialistas Nauris Vilkevičius sako, kad šilumos tiekimas miestui dar nėra nutrauktas.

„Gali taip būti, bet dar nėra nutrauktas tiekimas, situacija kinta labai greitai, todėl dar komentuoti nereikėtų“, – BNS sakė N. Vilkevičius.

„Taip, miestas yra šildomas „Lifosos“, jei ji sustoja, tą šilumą „Panevėžio energija“ turės iš kitur gauti. Aišku, tada ir šilumos kaina galėtų būti didesnė“, – sakė miesto meras V. Tamulis.

„Lifosa“ generalinis direktorius R.Proscevičius pabrėžia, kad „Lifosa“ yra Lietuvoje registruota ir veikianti įmonė, viena stambiausių ir didžiausius atlyginimus mokančių darbdavių regione. Per 2021 metus bendrovė valstybės iždą papildė daugiau kaip 32,6 mln. eurų mokesčių.

A.Melničenkai priklauso Rusijos koncernas „Eurochem“, kuris nuo 2014 metų valdo Kėdainių trąšų gamintojo „Lifosa“ akcijas.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Vakarų šalys įvedė daugybę sankcijų, nukreiptų tiek prieš įvairius ekonominius Rusijos sektorius, tiek prieš konkrečius asmenis.

Nors JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė embargą rusiškai naftai ir dujoms, ES tokio žingsnio kol kas žengti nesiryžta dėl dalies Bendrijos narių narių priklausomybės nuo rusiškų energijos išteklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius