Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB suteikė „Klaipėdos naftai“ 20 mln. eurų garantiją

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ užsitikrino 20 mln. eurų SEB banko garantiją ilgalaikiam SGD tiekimo modeliui įgyvendinti, pranešė SEB. 
SEB bankas Kaune
SEB bankas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Klaipėdos naftos“ Klaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis teigia, kad garantija svarbi siekiant įgyvendinti ilgalaikius įsipareigojimus ir restruktūrizuoti dujų tiekimo saugumo dedamosios mokestį.

„Skaičiuojame, kad dėl per kelerius pastaruosius metus priimtų sprendimų buitiniai vartotojai už dujas jau šiemet mokės iki 22 proc. mažiau“, – pranešime teigia A.Molis.

„Klaipėdos naftos“ akcininkai garantijai pritarė pernai gruodį. Ji suteikta trejiems metams.

SEB teigimu, garantija padės tolygiau išdėstyti ilgalaikę SGD saugumo dedamąją ir efektyviau valdyti SGD terminalo sąnaudas bei mažinti dujų kainas vartotojams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“

„Klaipėdos nafta“ pirmadienį pasirašė dar vieną paskolos sutartį su Šiaurės investicijų banku (NIB) – šįkart dėl iki 160 mln. eurų paskolos, skirtos SGD laivo-saugyklos įsigijimui. Tai antroji NIB paskola per kelis mėnesius, skirta sumažinti Klaipėdos SGD terminalo išlaikymo kaštus.

Galutinį iki 25 metų paskolos dydį lems laivo-saugyklos įsigijimo kaina ir su tuo susijusių techninių ir finansinių aplinkybių visuma, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Klaipėdos nafta“.

NIB teigia, kad paskola galės būti pradėta naudoti 2024 metų pabaigoje, kai pasibaigs šiuo metu galiojanti laivo-saugyklos „Independence“ nuomos sutartis ir „Klaipėdos nafta“ įsigis šį arba kitą laivą-saugyklą.

Konkrečias laivo įsigijimo pagrindines sąlygas tvirtins įmonės valdyba.

Gruodžio pabaigoje NIB suteikė 25 metų trukmės 134,1 mln. eurų paskolą „Klaipėdos naftai“ – lėšos skirtos atpiginti SGD terminalo išlaikymą jau nuo šių metų ir iki 2044-ųjų.

Įmonės valdyba pernai lapkritį pavedė vadovybei iki šių metų balandžio pabaigos su banku susitarti dėl finansavimo laivo išpirkimui, o iki 2021 metų gegužės pabaigos – suderinti su Europos Komisija, kad paskola atitinka valstybės pagalbos reikalavimus.

Seimas gruodį suteikė 275,5 mln. eurų valstybės garantiją NIB už paskolas „Klaipėdos naftai“. Garantijos suma antrajai paskolai yra 20 mln. eurų mažesnė nei prašė Vyriausybė (tai yra, garantija teikiama iki 140 mln. eurų paskolai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito