Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

SEB tvarumo strategijoje – nauji siekiai ir tikslai klimato kaitos srityje

SEB grupė pristatė tvarumo strategiją prisidedant prie tvarios visuomenės kūrimo, kuria siekiama skatinti verslo klientų transformaciją ir mažinti iškastinio kuro finansavimą. SEB grupė nustatė naujus savo siekius ir tikslus klimato kaitos srityje, kurių rezultatais bus galima vertinti grupės pažangą. Siekius ir tikslus apibrėžia anglies dioksido poveikio indeksas (angl. Carbon Exposure Index), tvarumo veiklos indeksas (angl. Sustainability Activity Index) ir transformacijos koeficiantas (angl. Transition Ratio), rašoma pranešime žiniasklaidai.
Klimato kaita
Klimato kaita / 123RF.com nuotr.

Anglies dioksido poveikio indeksu yra siekiama iki 2030 m. 45–60 procentų sumažinti SEB grupės iškastinio kuro finansavimą energetikos sektoriaus paskolų portfelyje. Tvarumo veiklos indeksas apima tvaraus skolinimo, tvarių finansų konsultacijų, tvarių investicinių produktų ir rizikos kapitalo investicijų į žaliąsias technologijas (angl. Greentech) rodiklius, siekiant iki 2030 m. 6–8 kartus padidinti vidutinį SEB aktyvumą šiose srityse. Transformacijos koeficientas parodys, kaip SEB klientai keičia savo veiklą, atsižvelgiant į Paryžiaus susitarimą.

„Kaip bankas mes galime daryti įtaką, matome galimybių ir prisiimame atsakomybę keisdami pasaulį. – sako Johan Torgeby, SEB grupės prezidentas. – SEB nori būti pirmaujančiu katalizatoriumi įgyvendinant tvarumo pokyčius. Turime ambicijų paspartinti gyventojų, įmonių ir visuomenės kelionę tvarios ateities link ir tikime, kad bendradarbiaudami su klientais ir palaikydami juos pokyčių kelyje, galime padaryti didžiausią teigiamą poveikį klimatui. Kaip kitą savo tvarumo strategijos žingsnį mes numatėme SEB grupės tvarių produktų, konsultacinių paslaugų ir investicijų augimo siekius ir kartu nubrėžėme aiškų ir konkretų kelią, kaip sumažinti veiklų, susijusių su iškastiniu kuru, finansavimą.“

Atnaujinta tvarumo strategija yra 2022–2024 m. SEB verslo plano dalis ir esminis SEB 2030 m. strategijos pamatas.

Anglies dioksido poveikio indeksas („The Brown“) fiksuoja SEB grupės iškastinio kuro finansavimo rodiklius. SEB tikslas – iki 2030 m. 45–60 procentų, lyginant su 2019 m., sumažinti iškastinio kuro finansavimą energetikos paskolų portfelyje. Šį portfelį sudaro elektros gamyba ir skirstymas, nafta ir dujos. Anglies dioksido poveikio indeksas parodys, kad SEB grupė atsižvelgs į griežčiausias 1,5 laipsnio klimato scenarijaus prielaidas, kurias pateikė Žalesnės finansų sistemos kūrimo tinklas (angl. Network for Greening the Financial System, NGFS).

Tvarios veiklos indeksu („The Green“) SEB grupė vertins tvarią veiklą, matuodamas su tvarumu susijusio skolinimo, tvaraus finansavimo konsultacijų, rizikos kapitalo investicijas į žaliąsias technologijas (angl. Greentech) ir finansinių investicijų valdomą turto dalį pagal tvarios veiklos kriterijus (angl. „Article 9“). Tikslas yra iki 2030 m. 6–8 kartus padidinti vidutinį banko aktyvumą šioje srityje, lyginant su 2021 metais.

Transformacijos koeficientas („The Future“) numato, kad pokyčių keliu SEB grupė eis drauge su klientais, o pokyčius taikys remdamasi vidiniu klientų tvarumo klasifikavimo modeliu. Tai reiškia, kad klasifikuodama savo kreditų portfelį SEB grupė vertins savo ir klientų poveikį klimatui, atsižvelgiant į Paryžiaus susitarimo tikslus.

Savo pirmąją tvarumo strategiją SEB grupė pristatė dar 2009 metais. 2019 m. SEB prisidėjo prie Jungtinių Tautų (JT) Atsakingos bankininkystės principų iniciatyvos ir taip įsipareigojo nuolat koreguoti savo verslo strategiją, kad ji atitiktų JT tvaraus vystymosi tikslus ir Paryžiaus susitarimą bei prisidėtų prie jų tikslų įgyvendinimo. Taip pat SEB grupė įsipareigojo vykdyti kitus svarbius tarptautinius susitarimus, kurie remia perėjimą prie tvarios veiklos, pvz., „Net Zero Banking Alliance“, „Net Zero Asset Managers Initiative“ ir „Poseidon Principles“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas