Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas apsisprendė dėl pokyčių: aktualu rūkaliams

Seimas toliau stoja į kovą su įstatymus bandančiais apeiti verslais ir nusprendė griežtinti tvarką. Pokyčiai palies elektroninių cigarečių skysčių sudėtį ir jų pakuotes. Taip pat nutarta leisti tabako gamintojams ir prekybininkams remti kovą su kontrabanda.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / Shutterstock nuotr.

Už draudimą parduoti el. cigaretes, kurių skystyje yra pridėtinio kvapo ar skonio, balsavo 94 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikiusiųjų buvo 6.

Nuspręsta sudaryti leidžiamų cheminių medžiagų, suteikiančių tabako skonį ir kvapą, sąrašą, tad, jei el. cigarečių skysčiuose bus neleistinų medžiagų, prekiauti jais bus draudžiama.

Šį sąrašą sudarys Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, remdamasi moksliniais tyrimais pagrįstais įrodymais bei kitų šalių gerąja praktika.

Taip siekiama sumažinti šių el. cigarečių patrauklumą jauniems žmonėms ir ištaisyti įstatymuose esančią spragą, leidžiančią rinkai tiekti el. cigaretes ar el. cigarečių pildykles, turinčias tam tikro ne tabako kvapo ar skonio savybių.

„Šiuo metu Įstatymu draudžiama pateikti rinkai elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles su skysčiu, pritaikytu elektroninėms cigaretėms pildyti, jeigu šiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir (ar) skonį.

Teisės aktais patvirtintų nei leistinų, nei draudžiamų tabako kvapą suteikiančių medžiagų sąrašo nėra, tai suteikia galimybę ekonominės veiklos vykdytojams argumentuoti faktą, kad tabako skoniai yra skirtingi bei skirtingai interpretuoti sąvoką „tabako skonis ir kvapas“, taigi tiekti rinkai elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, turinčių tam tikro ne tabako kvapo ir (ar) skonio savybių“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Tik data bus keičiama. Pradžioje buvo numatyta, kad pokyčiai įsigalios nuo gegužės 1-osios, bet nuspręsta ją pavėlinti iki lapkričio 1 d.

Nors parlamentaras Aurelijus Veryga pasisakė už šį draudimą, datos pakeitimu nebuvo itin patenkintas. Jo nuomone, viską reikėtų įgyvendinti kuo greičiau.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

„Keista Seimo salėje girdėti nuogąstavimus dėl gamintojų, pramonės, kad jie nespės prisitaikyti. Primenu, kad, priėmus sprendimus dėl skonių, kvapų, jie per porą savaičių sugebėjo perspausdinti pakuotes, nuimti užrašus, pakeisti spalvas, ir toliau iškilmingai pažeidinėti įstatymus, žinant, kad valstybei sudėtinga juos įgyvendinti.

Matome, kad verslas kūrybiškai stengiasi viską apeidinėti, kuria tokius gaminius, kurie patrauklūs būtent vaikams, nepilnamečiams, skanūs, saldūs, kvapnūs, patrauklūs kitais būdais. Tai nėra jokia alternatyva tiems, kurie nori mesti rūkyti ar susimažinti žalą, nes tokių tyrimų nepriklausomų mokslininkų nerasite, tai tėra spekuliacijos“, – kalbėjo „valstietis“.

„Laisvietė“, Sveikatos reikalų komiteto narė Morgana Danielė pripažino, kad esamas įstatymas neveikia, verslai prisitaikė ir rado spragų, kaip draudimus apeiti, todėl įstatymo pakeitimu bandoma šias landas užkaišioti.

Visgi ji nelabai tiki, kad Lietuvai pavyks įgyvendinti ryškių pokyčių, nes tai yra ne tik mūsų, bet ir kitų valstybių problema, todėl tam reikia vieningų Europos Sąjungos (ES) sprendimų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Morgana Danielė

Nuo kitų metų ant el. cigarečių ir el. cigarečių pildyklių pakelių ar bet kokios išorinės pakuotės turės atsirasti ir užrašas apie galimą žalą sveikatai.

Įstatyme numatytas užrašas atrodo taip: „Šiame gaminyje yra nikotino, kuris yra itin didelę priklausomybę sukelianti medžiaga.“

Toks reikalavimas nebus taikomas el. cigarečių pildyklėms, kurių sudėtyje nėra nikotino.

Dėl cukraus ir saldiklių spręs vėliau

Sprendimą dėl el. cigarečių, kurių skystyje yra pridėtinio cukraus bei saldiklių, draudimo Seimas atidėjo iki kito posėdžio. Sprendimą priims vėliau.

Aiškinamajame rašte buvo nurodyta, jog cukrus ir saldikliai daro el. cigaretes patraukliomis jauniems žmonėms, nepilnamečiams, nes, remiantis moksliniais tyrimais, vaikams, daug dažniau nei suaugusiems, labiau patinka saldūs skoniai.

Tad uždraudus naudoti cukrų ir (ar) saldiklius el. cigarečių ir jų pildyklių skysčių sudėtyje, jos jaunimui turėtų tapti nebepatrauklios.

Leido remti kovą su kontrabanda

Seimas taip pat leido tabako gamintojams ir prekybininkams finansiškai bei kitais būdais remti kovą su kontrabanda, nelegalia rūkalų prekyba.

Parama bus skirta muitininkams, valstybės sienos apsaugos pareigūnams, policininkams.

Už balsavo 84 Seimo narai, prieš – 14, susilaikė 15.

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai

A.Veryga įspėjo, kad tokiu sprendimu Seimas pažeidė tabako konvenciją.

„Nežinau, kam tas konvencijas ratifikuojame, jeigu paskui patys jų nesilaikome“, – pareiškė jis.

Anot parlamentaro, tai, kad tabako gamintojai kovos su kontrabanda, tereiškia, jog šie duos pinigų valstybės įmonėms nusipirkti naują automobilį ar įrangą ir tuomet tikėsis, jog prie sienos gabenant kontrabandą jų niekas nestabdys.

„Valstybė turi visus įrankius, gali didinti akcizą tiek, kiek nori, ir visus iš to surinktus pinigus skirti kovai su kontrabanda“, – aiškino „valstietis“.

Tačiau liberalas Eugenijus Gentvilas sprendimą gynė: „Sutinku, kad sutramdyti kontrabandą yra valstybės uždavinys, bet, jei nepajėgiame, priimame pagalbą. Manau, kad tai geras būdas padėti kovai.

Nauda bus apibusė: laimės ir tabako gamintojai, kurie neturės nelegalių cigarečių rinkoje, laimės ir Lietuvos valstybė, jos biudžetas.“

Seimui priėmus tokias pataisas grįžta iki 2017 metų taikyta tvarka, kai tabako gamintojai galėjo remti antikontrabandinius projektus. Tačiau priėmus konservatoriaus Antano Matulo pataisą nuo 2017-ųjų gamintojai neteko galimybės remti jokių renginių, projektų, asmenų ir visuomenės informavimo priemonių, rašo BNS.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas yra sakęs, kad Lenkijoje, Estijoje ir Latvijoje tabako gamintojams leidžiama prisidėti prie kontrabandos užkardymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas