Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 31 /15:47

Seime – svarstymas išguiti alkoholį iš prekybos centrų

Seime užregistruota piliečių pateikta įstatymo pataisa, kuria siūloma alkoholiu prekiauti tik specializuotose alkoholio parduotuvėse. Tai reiškia, kad, prekybos centrams, kurie neatitiks reikalavimų, teks atsisakyti alkoholinių gėrimų skyrių.
„Fresh Market“ parduotuvė
Naujas parlamentarų užmojis – išguiti alkoholį iš prekybos centrų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos Respublikos piliečių vardu registruotoje įstatymo pataisoje numatoma, kad alkoholiu būtų galima prekiauti tik alkoholinių gėrimų parduotuvėse.

Tai, kaip 15min aiškino Piliečių įstatymų leidybos iniciatyvinės grupės atstovas Aurelijus Veryga, kuris su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kandidatuoja į Seimą, reiškia, kad visi prekybos centrai, turintys alkoholinius skyrius, turėtų bandyti juos paversti specializuotomis parduotuvėmis, tai yra, izoliuoti nuo kito prekybinio ploto, įrengti atskirus įėjimus.

Tiesa, pataisoje taip pat numatyta, kad alkoholinių gėrimų parduotuvės negalėtų veikti arčiau nei 200 metrų nuo ugdymo įstaigų. Tai reiškia, kad prekybos tinklai, esantys arčiau įvairių darželių ir mokyklų, negalėtų pardavinėti alkoholio.

A.Veryga aiškino, kad, priėmus tokias nuostatas, neabejotinai sumažėtų prekybos alkoholiu vietų skaičius, neliktų įprastų tokių gėrimų skyrių prekybos centruose.

Kam to reikia? Vaikai, atėję su tėvais į prekybos centrus, nebeturėtų galimybės net pažvelgti į alkoholį, o į specializuotas parduotuves, kaip kad į kokius lošimo namus, jie net nebūtų įleidžiami. Be to, tokiose parduotuvėse darbuotojų kaita esą nebūtų didelė, todėl juos būtų galima apmokyti, kaip atpažinti neblaivų asmenį, suvaldyti konfliktus ir pan.

Pataisoje taip pat numatyta, kad alkoholinius gėrimus būtų galima pardavinėti tik ne jaunesniems nei 20 metų asmenims (dabar – 18). Be to, ketinama sutrumpinti prekybos alkoholiu laiką – prekiauti būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro (dabar 8 val. ryto – 22 val. vakaro).

Taip pat norima uždrausti pardavinėti alų sporto renginiuose, parodose, mugėse ir kituose masiniuose renginiuose.

Taip pat siekiama visiškai uždrausti alkoholio reklamą. Po įstatymo pataisomis pasirašė beveik 62 tūkst. piliečių.

Kadangi pataisos pateiktos piliečių iniciatyva, po pateikimo balsuoti Seimui nereikėjo – projektas bus pirmiausia svarstomas komitetuose, o tada grįš į plenarinių posėdžių salę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas