Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seinuose atidaryta „Maxima grupei“ priklausanti „Stokrotka“: kas ir kiek ten kainuoja?

Lenkijoje, netoli pasienio su Lietuva esančiuose Seinuose, šeštadienį duris atvėrė parduotuvė „Stokrotka“. Šią lenkų tinklo parduotuvę valdo lietuviška bendrovė „Maxima grupė“. 15min nuvyko į šios parduotuvės atidarymą ir palygino kai kurių maisto prekių kainas su Lietuvoje esančia „Barbora“, kuri priklauso tai pačiai prekybos grupei.
Didžiausios pirkėjų eilės „Stokrotkoje“ – mėsos skyriuje
„Stokrotka“ / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apniukusį ir žvarbų rytą pirkėjai būriavosi prie parduotuvės S.Konarskio gatvėje, likus maždaug pusvalandžiui iki atidarymo. Pardavėjos dalijo lankstinukus su nuolaidų pasiūlymais, taip pat apie pigesnes prekes pranešdavo per garsiakalbį. Tuo metu į Seinų gatves išriedėjo automobilis, kuris ne tik priekaboje gabeno akcijas pristatantį stendą, tačiau taip pat per garsiakalbį kvietė užsukti apsipirkti naujoje prekybos vietoje.

Kai iki durų atvėrimo beliko kelios minutės, parkavimo aikštelė jau užsipildė, tiesa, automobilių su lietuviškais numeriais – vienetai. Įžengti į parduotuvę laukė 50–60 žmonių, nemažai jų – kiek vyresnio amžiaus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ atidarymo belaukiant
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ atidarymo belaukiant

„Trys... du... vienas, valio! Durys, matyt, šiandien neužsidarys“, – linksmai šūktelėjus vienai iš parduotuvės atstovių, Seinų gyventojai sugužėjo į „Stokrotką“. Prekybos centro dydis yra panašus į mažesnės „Maximos“.

Į parduotuvę pirkėjai įleidžiami po kelis – kad nebūtų grūsčių prie lentynų, o šone esančias kasas jau užpildė pirmieji pirkėjai. Dar belaukiant eilėje, po keliolikos minučių nuo atidarymo, keli gyventojai išeina tuščiomis. Gal atėjo pasidairyti į kainas ir prekes, gal pabūgo ilgų eilių prie kasų? Tačiau netrukus praėjo vyras, rankose besinešantis 30 cukraus pakelių. Daugeliui prekių pritaikyta 2 zlotų (zl) nuolaida (apie 0,46 Eur).

Susirinkę žmonės nekantrauja, šiek tiek stumdosi.

„Kainos čia bus tokios pačios, kaip ir visur“, – skeptiškai naują parduotuvę įvertino už mūsų stovėjusi moteris.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Besibūriuojantys pirkėjai laukia, kada galės įžengti į „Stokrotką“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Besibūriuojantys pirkėjai laukia, kada galės įžengti į „Stokrotką“

Kas pigiau, o kas – brangiau?

Pagaliau ir mes čiumpame žalią krepšelį, žengiame vidun. Pirmiausia atsiduriame vaisių ir daržovių skyriuje. Taigi, kas ir kiek čia kainuoja? Kainas lyginame su tai pačiai „Maximos grupei“ priklausančia „Barboros“ elektronine parduotuve.

Mandarinams taikoma nuolaida: 4,99 zl (1,17 euro) už kilogramą. Lietuvoje toks pats kiekis, taip pat su nuolaida, kainuotų pigiau – 0,99 euro. Kainos be nuolaidų – 1,64 euro Lenkijoje ir 1,49 euro Lietuvoje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotka“
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotka“

Kilogramas citrinų (su nuolaida) įkainotas 5,99 zl (1,4 euro), Lietuvoje – 1,19 euro. Bananų lenkų parduotuvėje rasime su pritaikyta akcija už 2,49 zl (0,58 euro) už kilogramą, lietuvių – 0,79 Eur/kg. Be nuolaidos bananai Lenkijoje kainuotų vos vos brangiau (1,05 Eur/kg) už lietuviškus (0,99 Eur/kg).

Plautų bulvių kilogramas „Stokrotkoje“ kainuoja 3,49 zl (0,84 euro), tiek pat saldžiųjų bulvių – 9,99 zl (2,34 euro). „Barbora“ šias prekes parduoda atitinkamai už 0,80 Eur/kg ir 1,99 Eur/kg. Už plautų morkų kilogramą reikėtų sumokėti 2,99 zl (apie 0,7 euro). Lietuvoje – 0,29 euro.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ daržovių skyriuje
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ daržovių skyriuje

Kilogramas svogūnų naujoje parduotuvėje kainuoja 3,99 zl (0,93 euro), o tos pačios lietuviškos daržovės „Barboroje“ – 0,39 euro.

Parduotuvės darbuotoja užpildo ištuštėjusias pievagrybių dėžes: kilogramą jų nusipirkti galima už 5,99 zl (1,4 euro), o Lietuvoje – už 2,29 euro.

Radome padažų, kurių galime pamatyti ir lietuviškų prekybos centrų lentynose. „Heinz“ kečupui (570 ml) nuolaidos nėra, tad jis kainuoja 6,49 zl (1,52 euro), „Barboroje“ – 1,99 euro be nuolaidos. 420 ml „Hellmann's“ majonezas: Lenkijoje – 6,39 zl (1,5 euro), Lietuvoje – 2,39 euro.

Pusė kilogramų makaronų radome už 3,99 zl (0,93 euro). Panašiai jie kainuoja ir Lietuvoje – 0,98 euro. Pigiausių kiaušinių dėžutė – 4,29 zl (apie 1 eurą). Maždaug tiek pat už juos sumokėtume Lietuvoje.

Nė prie vienos lentynos nebuvo tiek žmonių, kiek prie šaldytuvų su mėsos gaminiais. Atidarymo proga kilogramą viščiukų ketvirčių parduoda už 2,99 zl (0,7 euro). Lietuvoje ir su nuolaida jie kainuoja beveik 2 eurus. Kiaulienos sprandinę – už 12,99 zl (3,04 euro), Lietuvoje – už 5,79 euro. Kiaulienos kumpį be kaulo – už 13,99 zl (3,28 euro), Lietuvoje – už 4,34 euro.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ mėsos skyrius
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ mėsos skyrius

Radome kone iššluotą cukraus lentyną: jei perkami bent trys pakeliai cukraus, tai už vieną teks sumokėti 1,89 zl (0,44 euro). Be nuolaidos jis „Stokrotkoje“ kainuoja 2,39 zl (0,56 euro). „Barboroje“ Panevėžio cukrus su nuolaida kainuoja kone tiek pat – 0,59 euro. O be jos – 0,89 euro.

Tiesa, blokai su cukraus pakeliais padėti ir kitoje parduotuvės vietoje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kone iššluota cukraus lentyna „Stokrotkoje“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kone iššluota cukraus lentyna „Stokrotkoje“

Žemiau sustatyti kvietiniai miltai, pigiausi – 1,39 zl/kg (0,32 euro). „Barboroje“ pigiausi miltai parduodami su nuolaida – 0,6 euro. Kilogramą druskos „Stokrotkoje“ nusipirktume už 0,79 zl (0,18 euro), „Barboroje“ pigiausia druska atsieitų 0,33 euro. Vieno litro saulėgrąžų aliejaus butelis Seinuose esančioje parduotuvėje kainuoja 4,99 zl (1,17 Eur). Lietuvoje su nuolaida už aliejų reiktų sumokėti nuo 1,34 euro iki 1,49 euro.

Aptikome ir lietuviško „Džiugo“ sūrio gabaliukų. Pakelis 12 mėn. brandinto sūrio kainuoja 9,59 zl (2,25 euro). Lietuvoje šis sūris be nuolaidos kainuoja 2,59 euro, o atpigintas – 2,07 euro. Dauguma kitų pjaustyto sūrio pakelių įkainoti 3,39 zl (0,79 euro). Lietuvoje tokie sūriai net su nuolaida kainuoja apie 1 eurą.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Džiūgo sūris „Stokrotkoje“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Džiūgo sūris „Stokrotkoje“

Varškės 250 gr pakelis kainuoja 2,99 zl (0,7 euro), pieno buteliukas su nuolaida - 2,29 zl (0,53 euro). Lietuvoje tiek pat varškės rastume ir už 0,79 Eur ir už 1,55 Eur. O už pieną su nuolaida susimokėtume nuo 0,69 iki 1 euro.

Puslitrinis kolos buteliukas atsieitų 2,89 zl (0,67 euro). Lietuvoje už jį sumokėti tektų šiek tiek daugiau – 0,79 euro.

„Magnum“ ledų indelis ką tik atidarytoje parduotuvėje kainuoja 17,99 zl (4,22 euro). „Barbora“ paprašytų 5,49 euro, tačiau dabar taikoma nuolaida, tad kainuoja mažiau nei kaimyninėje šalyje – 3,29 euro.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Pirkėjo vežimėlis „Stokrotkoje“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Pirkėjo vežimėlis „Stokrotkoje“

Galiausiai prie kasų priėjome energinių gėrimų lentyną: už „Red Bull“ skardinę kasoje tektų palikti 4,79 zl (1,12 euro). Toks pats energijos pliūpsnis Lietuvoje kainuoja 1,39 euro.

Tiesa, atidarymo dieną, bent jau ryte, nebuvo galima įsigyti alkoholinių gėrimų – šios lentynos buvo uždengtos.

Parduotuvėje dirbo 3 kasos. Daugelis pirkėjų į krepšelius ar vežimėlius įsidėjo po kelias prekes: beveik visi turėjo vienokios ar kitokios mėsos, dažnas pirko bananų, pievagrybių, cukraus. Tačiau, atrodo, kad daugelis Seinuose gyvenančių žmonių atėjo tik pasmalsauti, ką ir už kiek galės čia nusipirkti vėliau.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ kasose – pirmieji pirkėjai
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Stokrotkos“ kasose – pirmieji pirkėjai

Išėjus iš parduotuvės suskaičiavome bent 6 automobilius su lietuviškais numeriais, lenkiškų – apie 40. Pavyko sutikti ir kelis lietuvius, tačiau jie nebuvo šnekūs, tik pabrėždavo, kad Lenkijoje vis tiek viskas yra pigiau.

15min gavo leidimą fotografuoti parduotuvės vidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas