Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šeštadienį prasidėjo slidinėjimo sezonas: kada pradės veikti likusios Lietuvos trasos ir kokios bus kainos?

Šeštadienį tiek Vilniuje esantis Liepkalnio slidinėjimo centras, tiek netoli Šilalės esanti „Aukštagirės kalno“ trasa gerokai anksčiau nei pernai pradėjo slidinėjimo sezoną. Bent dviejų kalbintų slidinėjimo centrų atstovai netrukus taip pat žada gerų žinių žiemos sporto entuziastams - žinoma, jei leis oro sąlygos.
Atidarytas Liepkalnio slidinėjimo centras
Atidarytas Liepkalnio slidinėjimo centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip 15min teigė „Liepkalnio slidinėjimo centro" vadovas Artūras Bielskus, visuomet stengiamasi, kad Liepkalnis atsidarytų pirmasis.

„Mums tiesiog leido orai, atėjo šaltukas. Mes turime ir tam tikrus inžinerinius pajėgumus pagaminti tą sniegą pirmieji ir tos investicijos atsiperka. Pirmi atsidarome, pirmi sulaukiame klientų ir pirmi sulaukiame kažkokios grąžos“, – sakė pašnekovas.

Šeštadienį slidinėjančių netrūko, tačiau sezono pradžios niekada nebūna lankomumo pikas – klientai mėgsta šią pramogą pasiplanuoti iš anksto, o slidinėjimo centrams pradžią tenka skelbti lanksčiai taikantis prie greitai besikeičiančių orų.

„Aišku, mes atidarome sezono pradžioje 2-3 mažąsias trasas, kas nėra taip atraktyvu, kaip čiuožinėti esant visoms trasoms. Dauguma klientų laukia, kol atsidarys visas kalnas arba daugiau trasų“, – nurodė A.Bielskus.

Jis teigė, kad šį sezoną Liepkalnyje naujienos bus daugiau administracinės, o seni klientai grįš į pažįstamą centrą su tais pačiais įkainiais kaip ir pernai. Viena valanda pramogų suaugusiajam Liepkalnyje kainuoja 14 eurų darbo dienomis ir 15 eurų savaitgaliais. Pramogaujant ilgiau, vienos valandos kaina krenta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atidarytas Liepkalnio slidinėjimo centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atidarytas Liepkalnio slidinėjimo centras

Kaip ir kiti kalbintų slidinėjimo centrų atstovai, A.Bielskus teigė, kad per sezoną įprastai dėl šiltų ar lietingų orų atsiranda tam tikrų pauzių, kai slidinėjimo veikla laikinai nėra vykdoma.

„Būna tų atšilimų – dažniausiai gruodžio mėnesį, bet būna ir sausį. Jeigu nulyja stipriai lietus, niekas per lietų nenori čiuožinėti, nors sniego turime pakankamai. Mums labiau apsimoka tą sniegą saugoti, o atsiradus šaltukui iš naujo pagaminame naują sniego sluoksnį ir važiuojame toliau“, – nurodė Liepkalnio vadovas.

Nuo sostinės Liepkalnio šią žiemą neatsiliko „Aukštagirės kalno“ slidinėjimo trasa Šilalės rajone – šį šeštadienį čia jau pramogavo slidininkai ir snieglentininkai.

„Turime sniego generatorių, yra ir minuso, todėl ir prigaminame. Atidarėme vieną trasą ir varlinuką [vaikams skirtą trasą]“, – nurodė 15min telefonu kalbintas centro atstovas Evaldas.

„Manau, kad sezono pradžiai žmonių tikrai normaliai“, – įvetino pašnekovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atidarytas Liepkalnio slidinėjimo centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atidarytas Liepkalnio slidinėjimo centras

Didelių naujovių šiame slidinėjimo centre šį sezoną taip pat nebus, tačiau laiko veltui neišvaistyta – nuo praėjusio sezono patobulinta sniego gamybos technologija.

Pusantros valandos (mažiausias laikas) suaugusiajam „Aukštagirės kalne“ kainuoja 15 eurų darbo dienomis, 20 eurų savaitgaliais. Slidinėjant ilgiau, valandos kaina krenta.

Kai kur sniego yra, bet dar laukiama šalčių

Nors Lietuva nėra didelė šalis, sniego ir šalčio situacija įvairiuose regionuose skiriasi.

Štai pavyzdžiui, nors Anykščiuose esantį „Kalitos kalną“ jau dengia sniego sluoksnis, tokio dar nepakanka ilgalaikėms pramogoms.

15min susisiekus su „Kalitos kalno" atstovais, jie patvirtino, kad slidinėjimo paslaugų dar neteikia, tačiau jau šeštadienį vakare sniego patrankomis pradės gaminti sniegą.

Jeigu orai išsilaikys pakankamai šalti, tinkama ilgalaikiam slidinėjimui danga susiformuos jau apie kitos savaitės vidurį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasa

Toks žiemos sezono scenarijus būtų gerokai ankstesnis – pernai „Kalitos kalnas“ savo slidinėjimo sezoną atidarė tik gruodžio 18 d.

Valandos slidinėjimo kaina asmenims nuo 14 metų pirmadienį-ketvirtadienį šiame centre – 9 eurai, slidinėjant ilgiau valandinis įkainis mažėja. Savaitgaliais – 11 eurų.

„Utrių kalns“ Klaipėdos rajone taip pat dar nepradėjo veiklos.

Kaip 15min kalbėjo centro vadovė Laima Karbauskienė, šiek tiek sniego ant trasų yra, tačiau reikėtų tiek didesnio jo sluoksnio, tiek didesnio šaltuko.

„Esame labiausiai į Vakarus nutolęs Lietuvos slidinėjimo centras. Pas mus neatidaryta, nes vakar dar lijo, šiandien irgi diena pliusinė. Sniego pripūtimui reikėtų, kad tempetatūra būtų nors – 5oC. Matome, kad kitą savaitę gali būti šalčių, todėl galbūt kitą savaitę jau pavyks“, – nurodė pašnekovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepkalnio slidinėjimo trasa

Praėjusį sezoną slidinėjimo paslaugas „Utrių kalns“ pradėjo teikti gruodžio 13 d., tad jei orai leis, šiais metais tai bus galima pradėti juntamai anksčiau.

Šis centras kol kas vienintelis savo klientams pažadėjo ir naujovių.

„Turime padangų trasą – ji veiks tiek žiemą, tiek vasarą. Pradėjome šią paslaugą vasarą, o dabar savaitgaliais atvyksiančios šeimos galės čiuožinėti ir žiemą“, – nurodė L.Karbauskienė.

„Utrių kalns“ taiko tokius įkainius: suaugusiems valanda slidinėjimo pirmadienį-ketvirtadienį kainuoja 8 eurus, likusiomis savaitės dienomis – 10 eurų. Kaip ir kitur, ekonomiškai apsimoka pramogauti ilgiau, nes tada valandinis įkainis sumažėja.

Kitas Žemaitijoje, Plungėje, esantis slidinėjimo centras „Mortos Kalns“ taip pat dar nepradėjo veikti. Nurodytu telefonu atsiliepęs vyras teigė, kad neturi daug laiko pokalbiui ir nurodė, kad kol kas nežino, kada pradės slidinėjimo sezoną.

Su Lietuvos žiemos sporto centro Ignalijoje atstovais nurodytais kontaktais susisiekti nepavyko. Centro tinklapis neveikia, o socialiniame tinkle „Facebook“ paskutiniai įrašai palikti dar vasarą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Liepkalnyje atidarytas slidinėjimo sezonas, 2017 m.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Liepkalnyje atidarytas slidinėjimo sezonas, 2017 m.

Tiesa, Ignalinoje šeštadienį sniego sluoksnis taip pat nebuvo ištirpęs – tai vietos žiemos sproto entuziastams turėtų palikti bent kiek vilties.

Tiesa, pernai sezonas Ignalinoje pradėtas vėlokai – gruodžio 25 d.

Su Jonavos slidinėjimo centro atstovais susisiekti taip pat nepavyko, tiesa, bent jau centro tinklapis yra aktyvus. Jame informuojama, kad nei šiandien, nei rytoj slidinėjimo paslauga nebus teikiama.

Pernai slidinėjimo sezonas Jonavoje buvo atidarytas gruodžio 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas