Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaulių bankas planuoja 250 mln. eurų obligacijų emisiją

Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) bei vietos akcininkų valdomas Šiaulių bankas planuoja išleisti 250 mln. eurų obligacijų emisiją. Jos lėšos būtų panaudotos minimalių nuosavų lėšų ir tinkamų įsipareigojimų reikalavimui (MREL) užtikrinti.
Šiaulių bankas
Šiaulių bankas / Šiaulių banko nuotr.

„Turime planų išleisti obligacijas šiemet pagal MREL reikalavimą. Jo tikslai nustatyti laikotarpiui iki 2024 metų sausio. Tam, kad juos pasiektume, ketiname pritraukti iki 250 mln. eurų per obligacijas. O pirmąją programos dalį numatome įgyvendinti iki šių metų pabaigos“, – trečiadienį internetiniame seminare kalbėjo banko Finansų tarnybos vadovas Donatas Savickas.

Birželio viduryje banko valdyba nusprendė inicijuoti galimybių pritraukti lėšų kapitalo rinkose, išleidžiant obligacijų emisiją, analizės ir pasiruošimo procesą.

MREL (angl. minimum requirement for own funds and eligible liabilities) reikalavimai yra taikomi visoms Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, įsisteigusioms kredito įstaigoms. Griežčiausi reikalavimai keliami didžiausiems, sistemiškai svarbiems, bankams – tokiems, kurių bankrotas galėtų neigiamai paveikti finansų sistemą, o kartu ir visą šalies ekonomiką.

Lietuvoje sistemiškai svarbiais yra pripažinti SEB bankas, „Swedbank“ ir Šiaulių bankas. Lietuvos bankas gegužės viduryje skelbė, kad du iš šių bankų jau sukaupė pakankamą lėšų atsargą ir atitinka MREL reikalavimus, o trečiasis turėtų tai padaryti iki numatyto termino – 2023 metų pabaigos.

MREL reikalavimai užtikrina, kad sistemiškai svarbūs bankai krizės atveju patys turėtų pakankamai lėšų padengti savo nuotolius ir po pertvarkymo tęstų iki jo vykdytas svarbias funkcijas.

Bendra visoms trims Lietuvos sisteminės svarbos įstaigoms nustatytų naujų MREL suma, 2020 metų pabaigos duomenimis, yra 1,994 mlrd. eurų. Pagal europinį reguliavimą sistemiškai svarbūs Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai šiuos reikalavimus turi tenkinti nuo 2024-ųjų sausio 1 dienos.

Šiaulių banko akcijos kotiruojamos biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas