Šiemet Lietuvos bankai pelno uždirbo truputį mažiau, bet turto vertė išaugo

Lietuvos komercinių bankų pelnas šiemet sumažėjo 1,3 proc. dėl struktūrinių pokyčių, tačiau turto vertė išaugo. Per devynis šių metų mėnesius bankai uždirbo 272 mln. eurų pelno, pranešė Lietuvos bankas.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šiemet bankai pelno uždirbo šiek tiek mažiau, tačiau tą lėmė bankų sektoriuje vykę struktūriniai pokyčiai.

Per 2019 metų devynis mėnesius bankų uždirbtas pelnas siekė beveik 272 mln. eurų – 1,3 proc. arba 3,5 mln. eurų mažiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį, rodo Lietuvos banko parengta 2019 metų trečio ketvirčio bankų veiklos apžvalga.

Kaip 15min jau rašė, šiuo metu skinasi kelią siūlymas nuo kitų metų papildomai apmokestinti bankų pelną 5 proc. pelno mokesčio tarifu. Jei šiai įstatymo pataisai Seimas pritars, bankai Lietuvoje mokės 20 proc. pelno mokestį.

Tokį siūlymą palaikantys parlamentarai argumentuoja, kad Lietuvos bankų pelningumas yra dvigubai didesnis nei eurozonoje.

Beje, kaip pranešė BNS, Seimo teisininkai šias įstatymo pataisas sukritikavo, pasiūlę kreiptis įvertinimo į Lietuvos banką ir Europos centrinį banką. Tuo tarpu Seimo Biudžeto ir finansų komitetas penktadienį nepritarė šiai Seimo teisininkų išvadai.

Turto vertė išaugo

Lietuvos banko apžvalgoje taip pat teigiama, kad daugiausia pajamų bankai uždirbo iš skolinimo. Bankų ir filialų grynosios palūkanų pajamos per metus padidėjo 4,6 proc. – iki beveik 363 mln. eurų, tačiau išaugo ir administracinės išlaidos (labiausiai dėl su personalu susijusių priežasčių) – 6,2 proc. (iki 247,5 mln. eurų).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos banko pastatas Vilniuje

Nors pelnas šiek tiek susitraukė, bankų turto vertė išaugo. 2019 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje, palyginti su laikotarpiu prieš metus, bankų sektoriaus turtas padidėjo beveik 5 proc. ir sudarė 28,7 mlrd. eurų, o įsipareigojimai – beveik 8 proc. (iki 26,6 mlrd. eurų).

Paskolos sudarė 71 proc. bankų turto, indėliai – 87 proc. įsipareigojimų.

Visi bankai vykdė kapitalo reikalavimus, jų likvidumo atsarga ir toliau buvo daug didesnė, nei nustatytas minimalus reikalavimas.

2019 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje Lietuvoje banko ar specializuoto banko licencijas turėjo 8 bankai ir veikė 9 užsienio bankų filialai. Tiesa, per pastaruosius du mėnesius leidimus pradėti veiklą gavo dar trys būsimi rinkos dalyviai – AS „Inbank“, „PayRay“ ir AB „Fjord Bank“.

Išaugo indėlių suma

Bankuose laikoma klientų indėlių suma per metus išaugo 11,3 proc. – iki 23,2 mlrd. eurų. Tiesa, net 74 proc. gyventojų indėlius laiko einamosiose sąskaitose. Tikėtina, kad taip yra dėl bankų siūlomų mažų palūkanų už terminuotuosius indėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento