Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūlomi pakeitimai dėl žmonių internetu užsisakomų prekių iš trečiųjų šalių

Europos Parlamento (EP) nariai pasiūlė reformuoti ES muitų kodeksą. ES muitų kodekso reforma, manoma, pagerintų muitinės veiklą, bendradarbiavimą su prekybininkais ir prekių, kurias žmonės užsisako internetu iš trečiųjų šalių, išmuitinimą.
Elektroninė parduotuvė
Elektroninė parduotuvė / 123RF.com nuotr.

Dėl prekybos internetu plėtros, o taip pat besikeičiančių produkcijos standartų, apribojimų ir sankcijų ES muitų kodeksas neišvengiamai turi būti peržiūrėtas, įsitikinę europarlamentarai. Reforma siekiama supaprastinti muitų procedūras ir didesnį dėmesį skirti rizikingesnių prekių ir prekybininkų priežiūrai, skelbiama EP pranešime spaudai.

Vartotojai vis dažniau užsisako prekes iš trečiųjų valstybių, o jos nebūtinai atitinka ES saugos ir aplinkosaugos reikalavimus. Be to, 65 proc. į ES patenkančių siuntų vertė yra nepagrįstai nuvertinta, todėl ES valstybės praranda nemažai muitų mokesčių. Todėl naujosiomis taisyklėmis siūloma įpareigoti interneto platformas per vieną dieną nuo prekės pardavimo informuoti apie tai atitinkamos valstybės muitinę. Tai leistų muitinei sustiprinti tų prekių kontrolę, kurios kelia didesnę neatitikimo ES reikalavimams riziką.

Tie prekybininkai, kurie sutiktų su išankstine atidesne patikra galėtų pasinaudoti švelnesniu muitinės reguliavimu tolesniame prekės tiekimo klientui procese. Didžiausią pasitikėjimą turinčioms įmonėms būtų taikoma minimali kontrolė.

Naujose taisyklėse taip pat numatyta nauja informacinė platforma, kuria galėtų naudotis visų ES valstybių muitinės deklaracijoms ar su muitais susijusiems prašymams patikrinti.

EP pranešėja Deirdre Clune (Europos liaudies partija, Airija) teigė: „Atnaujintas muitų kodeksas turi ne tik garantuoti į ES įvežamų prekių saugumą ir atitiktį, bet ir būti veiksmingu įrankiu bendrojoje rinkoje veikiančioms įmonėms. Nauja muitų informacinė sistema yra gyvybiškai svarbus žingsnis į priekį, kuri padės įveikti didėjančius iššūkius.“

ES taisyklių projektui, kuris tapo pirmine Europos Parlamento pozicija, pritarė 486 EP nariai, 19 nepritarė, o 97 susilaikė. Tolesnį taisyklių derinimą su ES Taryba po birželio 6-9 d. (Lietuvoje – birželio 9 d.) vyksiančių Europos Parlamento rinkimų perims naujai išrinktas Parlamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas