Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Siuvėjų reikia vis mažiau: per dešimtmetį dingo beveik 8 tūkst. darbo vietų šiame sektoriuje

Per dešimt metų drabužių siuvimo sektoriuje darbuotojų skaičius Lietuvoje susitraukė 7,6 tūkst. (-43 proc.), nurodo SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas. Jis teigia, jog tokia tendencija - natūrali ekonomikos transformacija, kai vieni sektoriai slopsta, o kiti auga. Štai per tą patį dešimtmetį 10 tūkst. darbuotojų Lietuvoje pridėjo transporto įrangos gamybos sektorius.
Siuvykla „Juko day“ esanti Širvintų rajone
Siuvimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Savo įraše „Facebok“ socialiniame tinkle SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas pasidalijo grafiku, kaip keitėsi darbo vietų dinamika dviejuose gamybiniuose sektoriuose.

Per dešimt metų drabužių siuvimo sektoriuje darbuotojų skaičius Lietuvoje susitraukė 7,6 tūkst. (-43 proc.), o labiau per dešimtmetį darbuotojų skaičius sumažėjo tik odos gaminių gamybos sektoriuje (-70 proc.).

Bendrovės nuotr./Tadas Povilauskas
Bendrovės nuotr./Tadas Povilauskas

Apie tai, kad Lietuvos tekstilės įmonės pastaraisiais metais bankrutuoja arba atleidžia darbuotojus, rašė ir 15min.

Lietuvos audinių ir tekstilės įmonių asociacijos (LATIA) vadovas Kęstutis Daukšys tuomet 15min teigė, kad prastą tekstilės įmonių būklę šiandien daugiausiai lemia keli aspektai – prasta ekonominė padėtis eksporto rinkose Europoje, antriniai COVID pandemijos padariniai, energetikos kainos ir tvarumo įkvėptas kiek mažesnis tokių produktų vartojimas.

„Skaudūs pokyčiai to sektoriaus įmonėms ir darbuotojams, bet tai, kas vyksta, tiesiog yra ekonomikos transformacija, bendra daugeliui Vakarų pasaulio šalių. Ar šio sektoriaus nuosmukis prislops artimiausiais metais? Nežinau, bet matau, kad 36 proc. dirbančių šiame sektoriuje yra vyresni negu 55 metų asmenys (daugiausiai moterys) ir vargu ar norinčių dirbti šį darbą už kiek daugiau negu MMA bus daugiau negu paliksiančių šį sektorių dėl amžiaus asmenų“, – feisbuke rašė T.Povilauskas.

Vis dėlto daliai sektorių ekonominė transformacija atnešė teigiamų poslinkių.

„Kad nebūtų liūdnas grafikas pridėjau šalia teigiamą pokytį iš kito pramonės sektoriaus– dirbančių transporto įrangos gamybos sektoriuje per dešimt metų padaugėjo 10,2 tūkstančio (+241 proc.). Šiame sektoriuje algos 60 proc. didesnės negu drabužių siuvimo sektoriuje. Ir tokie pokyčiai vaizdžiai rodo, kodėl reikia traukti investicijas į aukštesnę pridėtinę vertę kuriančius sektorius (ir kad būtų žmonių su reikiamomis kvalifikacijomis tokiems sektoriams)“, – nurodė SEB ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas