Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skandalo murkdomos „Grigeo“ vertė sumažėjo 20 mln. eurų, bet akcijų pirkėjai neišsilakstė

Nuo vamzdžio skandalo pradžios „Grigeo“ vertė vertybinių popierių biržoje sumažėjo per 20 mln. eurų, skaičiuoja analitikai. Pagal kainos nusmukimą bendrovė Baltijos šalyse atsidūrė trečioje vietoje. Nepaisant to, prekyba akcijomis kai kuriomis dienomis spindėjo. Investuotojai laukia žinių, nes kitą savaitę įtarimai gali būti pareikšti įmonės vadovui Gintautui Pangoniui.
15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis
„Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjo lygiai mėnuo nuo „Grigeo Klaipėda“ vamzdžio skandalo ir makleriai įvertino investuotojų dėmesį bendrovės akcijomis bei akcijų vertės šuolį. Panašu, kad akcijų pirkėjus tik pradžioje veikė žinios, o kritus akcijų vertei prekyba „Grigeo“ akcijomis viršijo net geriausius įmonei laikus.

„Nuo skandalo pradžios bendra Grigeo vertė biržoje sumažėjo daugiau negu 20 mln. eurų. Dabartiniai akcijų pirkėjai mano, kad būsimoji tiesioginė ir netiesioginė žala bendrovei bus mažesnė negu ši suma“, – mano „INVL Asset Management“ jaunesnysis fondų valdytojas Arvydas Jacikevičius.

Pagal smukimą – trečia Baltijos šalyse

Skandalo purtoma ir įtarimų sulaukusi bendrovė „Grigeo“ akcijų pirkėjų akyse nėra taip daužoma kaip viešojoje erdvėje. Šiais metais bendrovė pagal akcijų kainos smukimą Baltijos šalių Nasdaq vertybinių popierių biržoje atsidūrė trečioje vietoje – 19,3 proc. smukimas.

Labiausiai kritusios akcijų vertės sausio mėnesį
Labiausiai kritusios akcijų vertės sausio mėnesį

Rinkos analitikai irgi pastebi, kad vamzdžio skandalas taip smarkiai nepaveikė „Grigeo“ akcijų vertės kaip tikėtasi. Tačiau situacija gali pasikeisti, kai bus paskelbta apie baudas ir įtarimus pagrindiniam akcininkui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis

„Pagal „Grigeo“ kainos dinamiką matome, jog investuotojai nedramatizuoja situacijos – kaina stabilizavosi ir dabar žaidžiamas laukimo žaidimas. Kol kas neaišku, kaip ši istorija paveiks bendrovės finansinę būklę bei pinigų srautus – koks bus baudos dydis, kiek mažės pardavimai, kiek reikės investuoti situacijai suvaldyti ir pagerinti, ir t.t.“, – 15min teigė Šiaulių banko Rinkų ir iždo departamento makleris Domas Klimavičius.

Domas Klimavičius
Domas Klimavičius

Krito ir iki 40 procentų

Sausio 7 dieną, paaiškėjus, kad įmonė galėjo ilgą laiką teršti Kuršių marias, investuotojai sureagavo žaibiškai. Tą pačią dieną „Grigeo“ akcijų kaina biržoje krito 10 proc., ir galiausiai prekyba buvo sustabdyta „iki bendrovės pranešimo apie esminį įvykį paskelbimo“.

Grigeo akcijų kryptis per mėnesį
Grigeo akcijų kryptis per mėnesį

Paskaičiuota, kad bendrovės akcijų kapitalizacija sumažėjo 9 mln. eurų.

Sausio 10 dieną atnaujinus „Grigeo“ akcijų prekybą, akcijų vertė smuko 40 procentų, o skandalas buvo jau smarkiai įsisiūbavęs, savo versijas pateikė ne tik prokurorai, bet ir aplinkosaugininkai, valdininkai prabilo apie milžiniškas baudas, kurios gresia bendrovei. Slapto vamzdžio istoriją pradėjo komentuoti ir politikai bei aukščiausi šalies pareigūnai.

„Pradinė investuotojų reakcija į šį taršos incidentą buvo ypač neigiama, akcijų kaina po to, kai buvo atnaujinta prekyba, iš karto smuko daugiau negu 40 proc., o prekybos sesija užsidarė su 30 proc. nuosmukiu. Tai nulėmė tai, kad incidentas ypač plačiai nuskambėjo žiniasklaidoje ir įgavo didelį atgarsį visuomenėje bei tarp politikų“, – pastebėjo „INVL Asset Management“ jaunesnysis fondų valdytojas Arvydas Jacikevičius.

Asmeninio archyvo nuotr./Arvydas Jacikevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Arvydas Jacikevičius

Iškart patikėjo, kad tyčia teršė

Pasak jo, susiformavo dominuojanti nuomonė, kad pažeidimas buvo tyčinis ir vyko ypač ilgą laikotarpį, nuskambėjo milžiniškos žalos gamtai įvertinimo sumos, kurias taip pat lydėtų baudos.

Be to, bendrovės partneriai pradėjo atsisakinėti produkcijos ir viešai tai skelbti.

Pati bendrovė taip pat užsiminė, kad produkcijos pardavimų apimtys mažėja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Grite“ produkcija prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Grite“ produkcija prekybos centre

Tačiau sausio 10 dienos nuosmukis tebuvo laikinas ir užsidarant prekybai jis sumažėjo iki 22,8 proc., o prekyba „Grigeo“ akcijomis išliko aktyvi.

Kaip tuomet skelbė „Verslo žinios“, investuojantys į šios bendrovės akcijas pradėjo matyti vis daugiau vilties, kad taršos skandalas apsiribos kelių asmenų nubaudimu.

Akcijų prekyba – kaip geriausiais laikais

Praėjus vos kelioms dienoms „Grigeo“ pagal sandorių skaičių biržoje atsidūrė pirmoje vietoje. Skelbta, kad bendrovė tokio populiarumo nesulaukdavo ramiaisiais laikais.

„Žiniasklaidos dėmesys atslūgo ir natūraliai situacija „atvėso“. Be to, akcijas aktyviai supirkinėjo užsienio investuotojai, kurie galbūt ne iki galo įsigilino į šios istorijos peripetijas ir galimas pasekmes bendrovei“, – pastebėjo A.Jacikevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aplinkosaugininkų išvyka į „Grigeo“ Grigiškėse
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aplinkosaugininkų išvyka į „Grigeo“ Grigiškėse

Skelbta, kad aktyviaisiais akcijų pirkėjais tapo Estijos fondai, o rinkoje pradėta kalbėti, kad fondų valdytojai ne taip rimtai vertino situaciją kaip lietuviai.

Taigi staigus „Grigeo“ akcijų kainos nuosmukis priviliojo trumpalaikių prekiautojų (spekuliantų), kurie tikėjosi išlošti dėl kainos „atšokimo“.

„Šiuo metu kai kurie investuotojai galbūt tikisi, kad galimi bendrovės būsimų pajamų ir pelno praradimai jau įskaičiuoti į kainą, o išlaidos baudoms bus gerokai mažesnės, negu nuskambėję pirminiai įvertinimai“, – pastebėjo „INVL Asset Management“ jaunesnysis fondų valdytojas.

Skandalas per daug išpūstas?

Šiaulių banko Rinkų ir iždo departamento makleris pasakojo, kad „Grigeo“ akcijų pirkėjai tikisi, jog šis skandalas per daug išpūstas ir pasekmės nebus tokios didelės, kaip kad galėjo susidaryti įspūdis, stebint viešąją erdvę.

„Pardavėjai naudojasi kainos „atšokimu“ bei padidėjusiu likvidumu, pardavinėdami savo poziciją. Juos skatina nežinomybė dėl skandalo pasekmių, didelis klaustukas dėl dividendų už 2019 metus“, – teigė jis.

Pasak A.Jacikevičiaus, staigiai iššovusios aukštyn „Grigeo“ akcijų apyvartos rodo, kad vieni investuotojai tikėjo vienokia informacija, pavyzdžiui, ypač intensyviai gaudė visas žinutes, susijusias su įmone, kiti buvo pasyvesni, ar atsirinkdavo tik savo įsivaizdavimą atitinkančias žinutes.

„Vienų investuotojų lūkesčiai dėl skandalo trukmės, poveikio bendrovei buvo vienokie, kitų kitokie. Taip pat kaip papildomas išaugusių apyvartų veiksnys, kaip jau ir minėjau, buvo netikėtai stipri paklausa iš užsienio tarpininkų klientų pusės“, – sakė jis.

Be to, „Grigeo“ rudenį atsisakė plėtros planų, motyvuodama neapibrėžtumais rinkoje – jiems šis sprendimas kainavo 1 mln. EUR.

Ateitis priklausys nuo įtarimų

Investicijų analitikai sako, kad akcijų prekyba artimiausiu metu priklausys nuo to, kokia bus pateikta informacija apie įtarimus.

„Didžioji dalis investuotojų laukia papildomos informacijos apie vykdomus tyrimus ir galimas sankcijas. Lygiagrečiai yra laukiama pirmo ketvirčio rezultatų, kurie parodys, kaip šis taršos pažeidimas atsiliepė bendrovės finansinei būklei“, – sakė INVL Asset Management makleris A.Jacikevičius.

Jei bus pareikšti įtarimai G.Pangoniui, tai bus pranešta per biržą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Pangonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Pangonis

Balandžio pabaigoje vyks visuotinis akcininkų susirinkimas, kur akcininkai gales tiesiogiai paklausti bendrovės vadovybės jiems rūpimų klausimų.

„Nesunku nuspėti, jog akcijos kaina artimiausiu metu keisis minimaliai iki naujos informacijos paskelbimo, kuri leis geriau suprasti, kokios „Grigeo“ perspektyvos“, – pridūrė Šiaulių banko Rinkų ir iždo departamento makleris D.Klimavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas