Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Specialistai ragina atkreipti dėmesį į vaikams dovanojamų žaislų saugą

Vaikams dovanojami žaislai kartais gali prišaukti bėdų – mažieji gali susižeisti, paspringti, smulkias detales praryti arba įsikišti į nosies ar ausies ertmes, o cheminės medžiagos gali sukelti mažyliui alergiją. Ką daryti, kad padovanoję žaislą vaikui nesukeltume pavojaus jo sveikatai, teiravomės Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos vyresniosios patarėjos Mildos Deimantės.
Žaislai
Žaislai / 123rf

– Kokie pavojai gali slypėti žaisluose, į ką atkreipti dėmesį?

– Perkant žaislus pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į pakuotės ženklinimą, įsitikinti, kad nurodytas gamintojo, importuotojo pavadinimas ir adresas, modelis, CE ženklas (jis būtinas), peržiūrėti saugos informaciją ir naudojimo instrukcijas. Jeigu nėra jokios informacijos valstybine kalba, žaislo geriau nepirkti. Būtina atkreipti dėmesį į rekomenduojamą naudotojo amžių, kadangi žaislai gali būti nesaugūs ne tik dėl gamybai panaudotų medžiagų ar konstrukcijos, bet ir naudojant netinkamo amžiaus vaikui.

Ypač atidžiai reikėtų rinkti žaislą vaikui iki 3 metų, nes šio amžiaus vaikai mėgsta kišti žaislus į burną, daužyti, kratyti. Svarbu įvertinti, ar žaislas neturi smulkių, lengvai nusiimančių ar lūžtančių detalių, ar nėra aštrių kampų, briaunų, atplaišų. Jei žaislas ar detalė telpa pro sulenktą smilių ir nykštį, jis tilps ir į vaiko burną, mažylis gali užspringti. Vaikams iki 3 metų geriausia pirkti vientisos formos žaisliukus, be jokių smulkių detalių arba įsitikinus, kad jos gerai pritvirtintos.

Tam tikrų kategorijų žaislai, tokie kaip barškučiai, krimstukai su skysčio užpildu, minkšti kimštiniai žaislai skirti vaikams iki trijų metų, bet, jei ženklinimo etiketėje nurodyta „netinka vaikams iki trijų metų“, geriau tokio žaislo nepirkti. Tikėtina, kad žaislas netinkamai paženklintas siekiant išvengti atsakomybės ir jis gali būti nesaugus.

Minkštų plastmasinių žaislų sudėtyje aptinkami ftalatai vaikams gali sukelti odos bėrimų, astmą. Šios cheminės medžiagos kenkia kepenims, inkstams, sutrikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą.

Pastaruoju metu populiarūs žaislai su magnetais. Paprastai jie skirti vyresniems nei 8 metų vaikams tačiau, magnetinių elementų gali pasitaikyti ir žaisluose, skirtuose vaikams iki 3 metų. Šiuo atveju magnetai neturi būti maži ir lengvai pasiekiami. Patekus į burną, magnetais galima užspringti, taip pat labai pavojinga praryti kelis stiprius magnetus, nes dėl jų sukibimo žarnyne gali net ištikti mirtis. Reiktų atidžiai prižiūrėti žaidžiančius vaikus, kad mažyliai nepaimtų vyresniųjų vaikų žaislų su magnetais, ir nekiltų pavojaus.

Įsigyjant žaislus su baterijomis būtina atkreipti dėmesį, kad baterijų skydelis nebūtų lengvai atidaromas. Jei pastebėjote, kad vaikas prarijo bateriją, nedelsdami kreipkitės į medikus, nes tabletės formos baterijos, ypač pagamintos ličio pagrindu, gali sukelti vidaus audinių, organų nudeginimą, kuris blogiausiu atveju gali baigtis mirtimi per dvi valandas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Žaislai prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Žaislai prekybos centre

Pistoletai su kulkomis – geidžiamiausia berniukų dovana, tačiau tai yra ypač pavojingi žaislai, nes jų „kulkos“ (šratai) gali sužeisti akis, minkštuosius audinius. Pasitaiko, kad tokie žaislai parduodami paženklinti nuoroda vaikams nuo 14 metų, tuo atveju verta pagalvoti, ar pirkti juos jaunesniems vaikams. Patikrinimų metu dažnai nustatoma, kad svaidinių kinetinė energija viršija leistiną normą.

Reikėtų vengti žaislų su ilgomis virvelėmis, kad vaikas jomis neužsiveržtų kaklo. Taip pat būtina įsitikinti, ar žaislų skleidžiamas garsas (pvz., mobilių telefonų) nėra per didelis, kad nepažeistų vaiko klausos. Nupirktą žaislą, ypač mažam vaikui, duokite tik išpakuotą ir paaiškinkite, kaip saugiai juo žaisti. Patartina periodiškai patikrinti, ar vaiko žaislas nesulūžo, ar neatsilaisvino smulkios detalės, o sugadintus žaislus reikia pataisyti arba išmesti.

– Kas atlieka žaislų kokybės kontrolę, kokių veiksmų imamasi nustačius, jog žaislas neatitinka saugos reikalavimų?

– Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, atlikdama rinkos priežiūrą, planinių ir neplaninių patikrinimų metu tikrina, ar žaislai atitinka žaislų saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimus dėl ženklinimo ir saugos. Nustačius pažeidimus, taikomos rinkos ribojimo priemonės.

– Kaip dažnai VVTAT sulaukia skundų dėl netinkamų žaislų, kokie pažeidimai nustatomi dažniausiai?

– Skundų dėl žaislų saugos nėra daug, dalis jų pasitvirtina. Dažniau nustatoma neatitiktis saugos reikalavimams dėl smulkių detalių arba žaislų cheminių savybių. Pasitaiko skundų dėl netinkamo žaislų veikimo, nepateiktų instrukcijų, dėl naudojimo metu sulūžusių žaislų (dažniausiai tai dėl vartotojo kaltės). Pasitaiko, kad vartotojai nori grąžinti tinkamos kokybės žaislą. Atkreipiame dėmesį, kad tinkamos kokybės žaislai nėra grąžinami.

– Iš kokių šalių importuojami žaislai dažniausiai minimi kaip nesaugūs?

– Vertinant patikrinimų metu atliekamų bandymų rezultatus, dauguma žaislų, kuriems buvo nustatyti saugos reikalavimų pažeidimai pagaminti Kinijoje. Dažniausiai tai pigūs žaislai. Tačiau teigti, kad visi žaislai pagaminti Kinijoje yra nesaugūs, negalima.

– Kokia atsakomybė yra numatyta prekybininkams, jei jie prekiauja nesaugiais žaislais? Ar yra nubaustų šiais metais?

– Produktų saugos įstatymas numato, jog gamintojui ar importuotojui, pateikusiam rinkai pavojingų gaminių skiriama nuo 150 iki 2 500 eurų bauda.

Pakartotinai pateikus prekybai nesaugius gaminius po draudimo prekiauti skiriama 1 000 iki 5 000 eurų bauda. Jeigu pavojingi produktai padarė žalos vartotojo sveikatai, gali būti skiriama nuo 2 500 iki 15 000 eurų, o jei sukėlė vartotojo mirtį, nuo 6 500 iki 25 000 eurų bauda.

– Į ką pirmiausia turėtų kreiptis asmenys, įsigiję nekokybišką žaislą?

– Vartotojas, manantis, kad jo teisės ir teisėti interesai buvo pažeisti (pavyzdžiui, įsigijus nekokybišką prekę ar paslaugą, negavus visų ar dalies prekių ar paslaugų, dėl pardavėjo ar paslaugos teikėjo veiksmų patyrus materialinę žalą ar kt.), pirmiausia privalo raštu kreiptis į pardavėją ar paslaugos teikėją ir nurodyti savo reikalavimą.

Verslininkas privalo neatlygintinai išnagrinėti vartotojo kreipimąsi ir, kai nesutinka su vartotojo reikalavimais, privalo ne vėliau kaip per 14 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos, pateikti vartotojui išsamų motyvuotą rašytinį atsakymą, pagrįstą dokumentais. Jeigu pardavėjas ar paslaugos teikėjas netenkina vartotojo reikalavimo, jį tenkina iš dalies, arba nepateikia atsakymo per 14 dienų, vartotojas turi teisę kreiptis į VVTAT dėl ginčo nagrinėjimo alternatyvia (ginčų sprendimo ne teisme) tvarka.

Pirkėjams svarbiau žaislo grožis ir kaina

Kėdainiuose žaislais prekiaujančios parduotuvės darbuotoja Ilona sako, kad pirkėjų pasitaiko įvairių. Vieni labai kruopščiai skaito žaislo aprašymą, konsultuojasi su pardavėja, ar žaislas bus saugus, kitiems tai mažiausiai rūpi.

„Kai kam yra svarbiau žaislo grožis arba kaina. Kartais žmonės nesusimąsto, kad dovana mažyliui gali pakenkti, bet taip būna. Turbūt girdėjote, kaip visai neseniai Akmenės rajone paramedikai gelbėjo mažu žaisliuku paspringusį ir dusti pradėjusį dvimetį, tikiuosi, kad šis atvejis paskatins tiek tėvelius, tiek ir senelius atidžiau rinkti žaislą vaikams, ypač patiems mažiausiems“, – kalbėjo žaislų pardavėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas