Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sprendimas skęstantiems daiktų jūroje: Kaune atidarytos saugojimo patalpos

Įsivaizduokite, išvykstate gyventi į užsienį, o butą išnuomojate. Kur dėsite savo asmeninius daiktus? Jei tėvų garažas – pilnutėlis, kils problemų. JAV klestintis sandėliukų verslas pamažu įsitvirtina ir Lietuvoje. Prieš ketverius metus savo paslaugą pristatę vilniečiams, nuo kovo 1 d. daiktų saugojimo centras „Daiktams“ filialą atveria ir Kaune.  
UAB „Daiktams“ atidarymas Kaune
UAB „Daiktams“ atidarymas Kaue / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Nuo šiol ne tik Vilniaus, bet ir Kauno gyventojai bei įmonės galės naudotis visame pasaulyje paklausia daiktų saugojimo paslauga (angl. self storage). Kovo 1 d. Kaune atvertas antrasis tarptautinius standartus atitinkantis daiktų saugojimo centro „Daiktams“ filialas.

Jis atidarytas itin susisiekimo požiūriu patogioje vietoje – automagistralės pašonėje, Islandijos g. 217-jame pastate, daugiau nei 1 000 kv. m erdvėse, kuriose jau dabar, pirmuoju projekto etapu, įrengta daugiau nei 200 daiktų saugojimo patalpų.

„Jau ilgą laiką jutome didžiulį kauniečių poreikį gauti naujos kokybės daiktų saugojimo paslaugas, todėl drąsiai žengėme į šį ekonomiškai imlų regioną. Pamenu, kai prieš ketverius metus pradėjome teikti paslaugą vilniečiams, visi aplink kalbėjo: „O, turėjau ir šią idėją, tik neįgyvendinau“. Lietuva buvo tas juodasis taškas žemėlapyje, kuriame tai, kas yra „self storage“, dar niekas nežinojo. Aplink visur – ir Baltarusijoje, Latvijoje, buvo ši paslauga.

V.Poderis: „Manome, kad Kaunas turi daugiau smulkiojo ir vidutinio verslo nei Vilnius, tad laikinojoje sostinėje sandėlių reikia labiau verslui nei privatiems asmenims“.

Apie 60 proc. klientų sudaro privatūs asmenys, likę – įmonės. Iš pradžių manėme, kad saugojimo patalpas užpildys dviračiai iš namų rūsių ir sandėliukų. Tačiau saugojimų daiktų – įvairenybė. Manome, kad Kaunas turi daugiau smulkiojo ir vidutinio verslo nei Vilnius, tad laikinojoje sostinėje sandėlių reikia labiau verslui nei privatiems asmenims“, – teigė „Daiktams“ direktorius ir akcininkas Vytas Poderis.

15min žurnalistei lankantis „Daiktams“ pastate Kaune, saugojimo patalpas, tarsi patvirtindami V.Poderio žodžius, apžiūrinėjo broliai verslininkai Šarūnas ir Dainius Matijošaičiai – Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnūs. Sandėliukais domėjosi ir dar vienas verslininkas, patikinęs, kad šios paslaugos Kaune laukė jau ilgai.

„Išsikraustome į Klaipėdą. Iki šiol su verslu susijusius daiktus laikiau privačių namų didžiuliame garaže. Dabar bus kur padėti. Sandėliukai labai populiarūs JAV. Nemažai amerikiečių kraustosi iš vienos valstijos į kitą ir kiekvienoje turi po sandėliuką. Paveldėjimo atveju giminaičiai sužino apie kokius 6 sandėliukus skirtingose valstijose, kuriuose kauptas turtas. Mes patys naudojamės šiomis paslaugomis Olandijoje, Filipinuose ir JAV“, – prisipažino 15min pakalbintas viešai prisistatyti nepanoręs verslininkas.

Paklaustas, pagal ką renkasi sandėliuką angare, jis atsakė: „Dydį ir atstumą iki išėjimo. Netempsi daiktų į kitą galą“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Daiktams“ atidarymas Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Daiktams“ atidarymas Kaune

Vilniuje atidarys antrą objektą

Daiktų saugojimo centro filialas Kaune, kaip ir Vilniuje, yra skirtas gyventojams, kuriems trūksta erdvės daiktams, t.y. jie gyvena butuose, kuriuose nėra sandėliukų, palėpių ar kitokių erdvių, skirtų sezoniniams ar nebenaudojamiems daiktams laikyti. Didėjantis vartojimas, gerėjantys žmonių ateities lūkesčiai, lemia didesnį sukauptų daiktų kiekį.

Tokia paslauga taip pat aktuali ir ambasadų darbuotojams, užsienio svečiams, studentams, kurie atvyksta ilgesniam laikui į Lietuvą ar tiems, kurie išvyksta laikinai į užsienį dirbti ar studijuoti.

„Kaunas – augantis miestas, tad galima prognozuoti, kad daiktų saugojimo patalpų nuomos paslauga čia turėtų būti sėkminga. Ypač atsižvelgiant į tai, kad beveik visi naujai statomi daugiabučiai Kaune yra kompaktiškesni, rinkai siūlomi vis mažesni butai, atsisakoma perteklinių kvadratinių metrų. Naujų butų gyventojai dažnai net neturi galimybės nusipirkti daugiau erdvės daiktų laikymui. Tuo tarpu pats poreikis niekur nedingo“, – tikina nekilnojamojo turto ekspertas Arnoldas Antanavičius.

Manoma, kad šis centras išspręs ir verslo problemas, nes bus galima greitai išsinuomoti nedidelio dydžio patalpas, keisti jų dydį. Žadama įrengti darbo erdves, kurios klientams laikinai atstotų biurus.

„Kai startavome su šia paslauga Lietuvoje, baimės nebuvo. Manėme, jei klientų tai nesudomins, panaudosime patalpas savo įmonės reikmėms – kaip „Plastos“ sandėlius. Tačiau tie keli šimtai kvadratų, nuo kurių pradėjome, užsipildė per mėnesį. Per ketverius metus patalpos išaugo nuo 400 iki 2 500 kv. m. „Užauginome“ tris aukštus. O ir konkurentai greitai sureagavo – atsidarė nuo mūsų starto praėjus gal mėnesiui.

Ruošiamės dabar Vilniuje – Pilaitėje, statyti antrą 2 500 kv. m objektą. 2022 m. pasiūlysime paslaugą ir Klaipėdai. Norime uždengti geografiškai rinką. Ar nebijome, kad iki to laiko kas nors suskubs tai padaryti uostamiestyje pirmiau mūsų? Ne. Svarbu, kad konkurentai teiktų kokybišką paslaugą, neišgąsdintų vartotojų, kad šie neimtų galvoti, jog visur taip prastai“, – teigė V.Poderis.

2022 m. pasiūlysime paslaugą ir Klaipėdai.

Kaune investuos dar 1,5 mln. eurų

Paklaustas apie investicijas, jis patikino, kad pirminės investicijos Vilniuje siekė 80 tūkst. eurų. Vėliau teko papildomai investuoti dar apie 600 tūkst. eurų. Kaune šiuo metu projekto įgyvendinimas jau atsiėjo 80 tūkst. eurų. Ruošiamasi atseikėti dar 1,5 mln. eurų.

„Statysime Kaune antrąjį aukštą. Tuomet nuomojamos patalpos užims apie 2 400 kv. m. Planuojame įsigyti ir patį pastatą, dabar nuomojamės. Paskaičiavome. Jei visuose esamuose ir būsimuose objektuose – ir Kaune, ir Vilniuje, ir Klaipėdoje, užimtas būtų optimalus (apie 85 proc.), metinė apyvarta siektų 2 mln. eurų. Ateityje norime parduoti šį verslą tarptautinei įmonei. Išvystome ir parduodame. Tikėtina, tai nutiks 2024 m. Potencialūs pirkėjai yra jau ir šiuo metu. Prie jų koncepcijos taikome ir geltonas sandėliukų spalvas“, – šyptelėjo „Daiktams“ direktorius.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytas Poderis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vytas Poderis

Kaune įrengtų patalpų dydis svyruoja nuo 1 iki 12 kv. m, todėl atitiks įvairius klientų poreikius. Jose negalima laikyti įstatymiškai draudžiamų daiktų, tokių kaip nelegalūs ginklai ar narkotikai, taip pat uždrausti ir degūs daiktai. Tad ir motociklai, dėl kuro talpų, saugojimo patalpose neatras savo vietos.

„Latviai perspėjo ir apie tai, kad žiemos metu saugojimo patalpose neįsikurtų gyventojai. Juk už 20 eurų buto neišsinuomosi, tad mintis apsigyventi už tiek sandėliuke gali kilti ne vienam. Ką dažniausiai klientai laiko mūsų patalpose? Populiariausi – sezoniniai daiktai. Juk smagu atsidarius spintą aptikti tik to sezono drabužius. O ne kai visko kište prikišta. Kaip labdaroje. Vilniuje turime ir kailinių saugojimo kamerą, kurioje nuolat palaikoma 5 laipsnių temperatūrą. Kandys ima veikti 8 laipsnių temperatūroje. Teikiame ir specialią transporto priemonių saugojimo paslaugą“, – teigė V.Poderis.

Ką dažniausiai klientai laiko mūsų patalpose? Populiariausi – sezoniniai daiktai.

Pasak jo, pasitaiko, kad žmonių saugojami daiktai mažiau verti nei tenka pakloti už pačią saugojimo paslaugą. Tačiau tie daiktai klientams yra svarbūs, kelia nostalgiją.

Paklaustas, kaip susitvarko su nemokiais klientais, „Daiktams“ direktorius patikino, kad po 8-9 mėn. trunkančio piktybinio nemokėjimo už paslaugą, nebendravimo, daiktai iškeliami į paletes. Nuoma toliau atsieina 10 proc. ankstesnės saugojimo kainos. Tiesa, nebelieka jokių garantijų, daiktai nebūna drausti. Taip saugoma penkerius metus. O kas po to? Nėra praktinių pavyzdžių, nėra ir atsakymo.

„Jei įsižiūrėtumėte, net ir užraktai turi vietas dviems spynoms – viena kliento, kita – mūsų, jei tektų keisti ir apsaugoti nuo kliento, – šyptelėjo V.Poderis, prisiminęs Lietuvoje rodomą amerikiečių laidą “Sandėlių karai„. – Mes sandėlių karų tikrai nevykdysime ir klientų daiktų neišparduosime“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Daiktams“ atidarymas Kaune
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Daiktams“ atidarymas Kaune

Saugumas už 14 eurų mokestį

Įmonė „Daiktams“ savo klientams siūlo ir naują paslaugą – siuntų administravimą. Siuntas, kurias gautų centro klientai, jas visada patogiu laiku galėtų atsiimti „Daiktams“ filiale Vilniuje ar Kaune.

Įmonė taip pat siūlo ir pašto dėžučių nuomos paslaugą, galima įsigyti dėžių, pakavimo priemonių.

Kiekvienas „Daiktams“ klientas turtą saugo savo patalpoje, nuo kurios raktus turi tik jis pats. Į pastatą galima lengvai patekti beveik visą parą naudojant elektroninę prieigos kortelę.

Patalpos ir įmonės teritorija yra nuolat stebimos vaizdo kameromis bei saugoma saugos tarnybos. Klientams pageidaujant, įmonė siūlo ir ypatingą saugumo paslaugą – individualiai, būtent jų daiktų saugojimo patalpoje įrengtą vaizdo kamerą, kuri nuolatos filmuojamą vaizdą siųstų į mobilųjį kliento telefoną.

Įmonė taip pat siūlo dar vieną naujieną – mažas, seifo dydžio daiktų saugyklas.

Mažiausios saugojimo patalpos kaina mėnesiui prasideda nuo 14 eurų.

Pasak V.Poderio, klientų saugomas turtas yra apdraustas tarptautinėje draudimo bendrovėje, o draudimas jau įskaičiuotas į bendrą paslaugos kainą. „Daiktams“ pastatas taip pat yra draustas. Įmonė vadovaujasi tarptautiniais savarankiško daiktų saugojimo standartais, užtikrinančiais tinkamą temperatūros režimą ir vėdinimą. Taip saugomi daiktai išlieka nepažeisti ir nepakitę.

Mažiausios saugojimo patalpos kaina mėnesiui prasideda nuo 14 eurų. Ji priklauso nuo patalpos ploto – kuo patalpos plotas didesnis, tuo žemesnė nuomojamos patalpos kvadratinio metro kaina. Kaina nepriklauso nei nuo saugomų daiktų, nei nuo jų kiekio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas