Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 21

Stalčiai pilni senų elektronikos prietaisų? Patarimai, kaip jais atsikratyti, nepakenkiant gamtai

Nusipirkote naujas ausines, o kur padėti senas, neveikiančias nežinote? Tikėtina, kad geriausiu atveju jos nuguls jūsų stalčiuje, o blogiausiu – bus išmestos į tam neskirtą komunalinių atliekų konteinerį. 15min, remdamasis eksperto vertinimu, pateikia 4 patarimus, kaip gamtai draugišku būdu atsikratyti sena smulkia elektronika.
Elektronikos atliekos
Elektronikos atliekos / 123RF.com nuotr.

Kaip rašo CNN, vidutiniškai žmonės nešiojamuosius kompiuterius keičia kas 3-4 metus, o mobiliuosius telefonus – kas dvejus. Tuo metu galimybės taisyti senstančius prietaisus vis blogėja.

„Dėl šio suplanuoto senėjimo elektroninių atliekų kalnas vis auga, o žmonėms kyla galvos skausmas, ką daryti su namuose sukaupta sena elektronika‘, – rašo CNN.

Naujausiais Jungtinių Tautų duomenimis, 2019 m. pasaulyje susidarė stulbinantis kiekis elektronikos atliekų – 53,6 mln. tonų, tik 17,4 proc. jų buvo perdirbta.

123RF.com nuotr./Elektroninės atliekos
123RF.com nuotr./Elektroninės atliekos

Elektronikos atliekų našta ir žala dažnai tenka besivystančių šalių gyventojams. JAV Aplinkos apsaugos agentūros skaičiavimais, nenustatytas kiekis naudotos elektronikos iš Jungtinių Valstijų ir kitų išsivysčiusių šalių siunčiamas į besivystančias šalis, kurios neturi pajėgumų tinkamai sutvarkyti šių atliekų.

Atliekų kiekiai didėja ir Lietuvoje

Pasak Aplinkos apsaugos instituto direktorius Alfredo Skinulio, Lietuvoje surenkamos smulkios elektronikos atliekų nuosekliai didėja – jis tai siejo su geru prieinamumu ir didėjančiu gyventojų sąmoningumu.

„Kiekiai tikrai auga, bet jos būtų galima surinkti daug daugiau, tik gyventojams reikia susiformuoti įprotį“, – svarstė A.Skinulis.

Elektronikos atliekų našta ir žala dažnai tenka besivystančių šalių gyventojams.

Tad ką reikėtų žinoti norint tvarkingai atsikratyti nereikalinga elektronika?

1. Parduotuvėse galite palikti tam skirtoje talpoje arba perduoti kasininkui

Visų pirma, reikėtų žinoti, kad norint saugiai atsikratyti elektronikos atliekomis nereikės niekur toli važiuoti – pakaks nueiti į parduotuvę. Kaip 15min komentavo A.Skinulis, didesnėse parduotuvėse rasite elektroninių atliekų surinkimui skirtas talpas. Tačiau ką daryti tuo atveju, jei atėjus į parduotuvę tokios talpos nėra?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas