Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Strateginės valstybės įmonės vadovas spėja šeimininkauti ir privačiame versle

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą valdančios „Klaipėdos naftos“ vadovas Mindaugas Jusius greičiausiai yra puikus laiko planuotojas, nes tuo pačiu metu spėja valdyti ir privačią bendrovę. M.Jusius rūpinasi ne tik naftos ir dujų reikalais, bet yra ir bendrovės „InsurTech solutions“ valdybos pirmininkas. Negana to, „Klaipėdos naftos“ viešųjų pirkimų konkursus laimi bendrovė, kurioje vadovu dirba M.Jusiaus tėvas – dėl to jau susirūpino energetikos ministras.
„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius
„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mindaugas Jusius / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Reklamuoja ir draudimo startuolį

„Parodyk bankui pirštą“ – su tokiu šūkiu vasarą startavo naujas draudimo rinkos startuolis, valdantis prekinį ženklą „Switch4sure“, žadantis sumažinti draudimo kainas, o riziką perdrausti pasaulinėje kompanijoje „Gen Re“, kurią valdo Warrenas Buffetas.

Startuolio reklama
Startuolio reklama

„Esame bene pirmieji Europoje, kurie po naujųjų reglamentavimo normų ir atsivėrusių finansų sektoriaus plėtros galimybių pristato inovatyvų sprendimą. Pirmiausia pritaikysime algoritmą Lietuvoje gyvybės draudimo sektoriuje“, – pranešime spaudai cituotas M.Jusius, pats beveik aštuonerius metus vadovavęs draudimo bendrovei.

Jis privačios bendrovės pranešime spaudai įamžintas su kitais investuotojais ir verslo partneriais. Todėl šiandien M.Jusius rūpinasi ne tik dujomis ir biržoje kotiruojama „Klaipėdos nafta“, bet ir draudimo startuoliu.

Savo feisbuko paskyroje „Klaipėdos naftos“ vadovas dabar skelbia žinias ne apie SGD kainas ar „Independence“, o apie privatų verslą.

Sudėjo šeimos santaupas

M.Jusius teigė laukęs tokių klausimų ir tikėjosi jų, kai investavo į privačią bendrovę. „Į šį verslą sudėjau šeimos santaupas, o projektas yra iš srities, kur daug metų dirbau. Todėl dabar stengiuosi padėti startuoliui“, – 15min paaiškino M.Jusius.

Pasak jo, privati įmonė yra technologinė, jokio interesų konflikto nėra, o valdybos posėdis kol kas tėra buvęs tik vienas. „Kai pristatinėjome šią įmonę visuomenei, buvau pasiėmęs laisvą dieną“, – tikino „Klaipėdos naftos“ vadovas.

Valstybei priklausanti AB „Klaipėdos nafta“ perkrauna ir saugo naftą.

"Klaipėdos nafta"
"Klaipėdos nafta"

Taip pat rūpinasi ir suskystintų gamtinių dujų terminalu bei „Independence“ laivu, kurį ketina valstybė išpirkti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“

Privačioje bendrovėje M.Jusius kartu su kitais investuotojais naujam verslui skyrė 100 tūkstančių eurų. Bendrovėje "Klaipėdos nafta" jo mėnesinis atlyginimas siekia 6500 eurų, tačiau metų pabaigoje gali pretenduoti į premiją, siekiančią trijų mėnesių algą.

Valstybės įmonė: konflikto nėra

Kaip į tai žiūri „Klaipėdos nafta“? Valstybei priklausanti įmonė 15min komentare teigė, kad jokie teisės aktai nedraudžia generaliniam direktoriui eiti kitų pareigų, jei jos nesukelia interesų konflikto.

„Nors šiuo atveju interesų konflikto ir nėra, M.Jusius, vadovaudamasis gerosios valdysenos praktika, yra iš anksto informavęs apie tokią savo veiklą „Klaipėdos naftos“ valdybą, taip pat pagrindinę bendrovės akcininkę, kitus asmenis, kuriems tokia informacija gali būti aktuali“, – teigiama bendrovės komentare.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mindaugas Jusius, KN gen. direktorius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mindaugas Jusius, KN gen. direktorius

Beje, M.Jusius VTEK pateiktoje deklaracijoje neviešina aplinkybių, galinčios sukelti interesų konfliktą. Kodėl? „Interesų konflikto šiuo atveju nėra, nes bendrovės veikia skirtinguose veiklos sektoriuose, tarpusavyje nekonkuruoja, paslaugų viena kitai neteikia ir įtakos viena kitos veiklai neturi“, – sakoma „Klaipėdos naftos“ komentare.

Akcijų turi, bet skelbti nebūtina

Viešai skelbiama, kad M.Jusius valdo 12,4 proc. UAB „InsurTech solutions“ akcijų ir yra vienas pagrindinių privačios bendrovės investuotojų.

Tačiau „Klaipėdos naftos“ interneto svetainėje iki trečiadienio vakaro buvo teigiama, kad M.Jusius „neturi akcijų paketų, kurie sudarytų daugiau nei 5 proc. kokios nors įmonės kapitalo“.

Įrašas apie M.Jusiaus akcijas
Įrašas apie M.Jusiaus akcijas

Dabar tiek pati „Klaipėdos nafta“, tiek M.Jusius teigia, kad čia yra klaida. „Reikia pripažinti, kad tai pražiopsojom pataisyti“, – pripažino M.Jusius.

„Dėkojame, kad atkreipėte dėmesį į informaciją tinklalapyje, ją atnaujinsime artimiausiu metu“, – teigiama 15min atsiųstame „Klaipėdos naftos“ komentare.

Po to, kai žurnalistas pradėjo domėtis, įrašas apie turimas akcijas buvo pataisytas.

VTEK pateiktoje deklaracijoje matyti, kad M.Jusius šių metų liepą tapo valdybos nariu, taip pat ir akcininku. Tačiau bendrovės pavadinimas deklaracijoje yra neviešinamas. Taip pat neviešinamos ir aplinkybės, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas.

Pats M.Jusius aiškina nenorintis viešinti privačių investicijų, tačiau deklaruoja taip, kaip privalo tai padaryti. „Nesu deklaracijų pildymo specialistas“, – prisipažino jis.

Konkursus laimi įmonė, kurioje dirba tėvas

M.Jusius „Klaipėdos naftai“ pradėjo vadovauti praėjusių metų balandį. Jis pristatytas kaip gabus vadybos specialistas, anksčiau dirbęs draudimo versle. Jo bičiuliai M.Jusių vadino skaidriu ir talentingu verslininku.

Tačiau „Klaipėdos naftoje“ viešųjų pirkimų konkursus sėkmingai laimi IT sprendimų kompanija ATEA. Pastarojoje direktoriaus pavaduotojo postą užima M.Jusiaus tėvas Valdas Jusius.

Pavyzdžiui, šių metų rugsėjo 17 dieną „Klaipėdos nafta“ iš UAB „Atea“ viešųjų pirkimų būdu įsigijo tarnybinę stotį už beveik 10 tūkstančių eurų, rodo Viešųjų pirkimų portalo duomenys. Tarnybines stotis iš tos pačios bendrovės už 17 tūkstančių eurų įsigijo ir praėjusių metų gruodžio 1 dieną.

Negana to, „Klaipėdos naftos“ skelbiamus konkursus laimi ir „ATEA grupei“ priklausanti įmonė „EIT sprendimai“. Pavyzdžiui, šių metų rugsėjo 20 dieną bendrovė laimėjo „Klaipėdos naftos“ skelbtą konkursą dėl Fizinių saugos sistemų remonto ir montavimo paslaugų pirkimo. Sutarties vertė – 7,5 tūkstančio eurų. Birželio mėnesį ta pati bendrovė laimėjo konkursą tiekti „Klaipėdos naftai“ Garsinių pranešimų sistemos įrenginius už 11 tūkstančių eurų.

Nežinojo, kiek įmonė laimėjo

„Taip, mano tėtis dirba toje bendrovėje, todėl aš viešai deklaravau tai“, – neslėpė M.Jusius. Jis pridūrė, kad dėl susiklosčiusių šeimyninių aplinkybių jis nedaug bendrauja su tėvu.

„Aš jo nesiginsiu, todėl ir deklaravau. Tačiau pirkimo procese tikrai nedalyvauju, kad nekiltų korupcinio šešėlio. Tiesą sakant, iki jūsų klausimo net nežinojau, kokie ATEA laimi konkursų „Klaipėdos naftos“, – sakė M.Jusius.

Bendrovė 15min informavo, kad iš bendrovių „Atea“ ir „EIT sprendimai“ 2017-2018 m., lyginant su ankstesniais laikotarpiais, pirkimai mažėjo, o „sumos yra mažai reikšmingos KN viešųjų pirkimų ir sąnaudų prasme, tai yra, sudaro apie 0,1 proc.“

Ministras susirūpinęs

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas 15min teigė, kad jis informuotas apie M.Jusiaus vadovavimą privačiam verslui.

„Buvo užtikrinta, kad tai deklaruota viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje ir tai nekelia interesų konflikto, o minėtos įmonės veikla nėra susijusi su energetikos sektoriumi“, – teigiama ministro komentare.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Energetikos ministras Ž.Vaičiūnas, susisiekimo ministras R.Masiulis ir „Klaipėdos nafta“ vadovas M.Jusius.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Energetikos ministras Ž.Vaičiūnas, susisiekimo ministras R.Masiulis ir „Klaipėdos nafta“ vadovas M.Jusius.

O kaip ministras vertina "Atea" pergales „Klaipėdos naftos“ viešųjų pirkimų konkursuose?

„Į bendrovę „Klaipėdos nafta“ kreiptasi su prašymu pateikti informaciją apie viešuosius pirkimus“, – informavo energetikos ministras.

Pats M.Jusius tvirtina, kad visuomenė turi teisę žinoti jo verslo interesus ir turimas akcijas. „Kai investavau į tą bendrovę, pasirinkau skaidrumo kelią – nieko neslėpiau ir nedariau tai per kitus asmenis, o į visus klausimus aš pasirengęs atsakyti. Norėčiau, kad ir kitų valstybinių įmonių vadovai atskleistų visus interesus“, – dėstė „Klaipėdos naftos“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas