Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT netirs aplinkybių dėl leidimų „Danpower“

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nepradės ikiteisminio tyrimo dėl Vokietijos ir Lietuvos kapitalo energetikos bendrovei „Danpower Baltic“ prieš kelerius metus išduoto ir vėliau panaikinto leidimo plėtoti gamybos pajėgumus. Pasak tarnybos, nenustatyta korupcijos požymių.
UAB „Danpower baltic“
UAB „Danpower baltic“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

STT tyrė premjero Sauliaus Skvernelio pateiktą informaciją, gegužės 18 dieną gautą iš Generalinės prokuratūros.

„Išanalizavus aplinkybes, gegužės 28 dieną priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nenustačius korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių“, – BNS pirmadienį pranešė STT.

Pasak jos, buvo įvertinta medžiaga dėl 2013 metais priimtų sprendimų, išduodant leidimus plėtoti elektros gamybos pajėgumus, o 2015 metais juos sustabdant ir panaikinant, be to, reikalaujant turėti detalųjį planą, kuris nebuvo pateiktas 2013 metais.

Anot STT, leidimų išdavimo metu galiojusioje Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo redakcijoje nebuvo pakankamai aiškiai ir išsamiai nurodyta, kad prie prašymo išduoti tokį leidimą turi būti pateikiamas detalusis planas, o skirtingų institucijų nuomonės dėl būtinumo jį rengti iš esmės skyrėsi.

Premjero patarėjo Skirmanto Malinausko teigimu, STT išvada rodo, kad prieš kelerius metus vykę procesai, išduodant ir panaikinant leidimus „Danpower“, nebuvo susiję su korupcine veikla.

„Mes kreipėmės ne dėl vieno kažkurio konkretaus epizodo, mes pateikėme visą informaciją, kurią turėjome. Šiuo atveju, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba įvertino tą vieną epizodą, yra labai svarbu, nes tai leidžia įvertinti procesus, kurie vyksta dabar, tai yra, taikos sutartį su „Danpower“. Mes atstatėme situaciją, kuri buvo sukurta, o Specialiųjų tyrimų tarnyba patvirtina, kad tada sukurta situacija nebuvo sukurta dėl to, kad tai buvo kažkokie korupciniai susitarimai“, – BNS pirmadienį sakė S.Malinauskas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gegužę patvirtino vieną iš Energetikos ministerijos ir „Danpower Baltic“ taikos sutarčių.

Žurnalistinį tyrimą atlikęs portalas 15min gegužę rašė, esą ministrų kabinetas nuslėpė tiesą apie milijonus eurų kainuosiančią taikos sutartį su „Danpower Baltic“. Pasak portalo, politikai ruošiasi verslininkams sumokėti apie 18–25 mln. eurų už tai, kad įmonė atsiimtų abejotinas pretenzijas.

Pusę „Danpower Baltic“ akcijų valdo Lietuvos verslininkai Artūras Rakauskas, Augustinas Rakauskas, Alvydas Žabolis, o likusią dalį – Vokietijos energetikos koncernas „Danpower GmbH“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas