Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su fanfaromis į Lietuvą ateinančio „Commerzbank“ naujas akcininkas – Rusijoje veikiantis bankas

Vienas didžiausių Vokietijos bankų „Commerzbank“, gruodį Lietuvoje planuojantis atidaryti atstovybę, gali pakeisti savininkus. Trečiadienį paskelbta, kad 9 proc. jo akcijų jau nusipirko vienas didžiausių Italijos bankų „UniCredit“, kuris sieks dar labiau padidinti savo dalį. Ilgai lauktą Vokietijos banko atėjimą į Lietuvą gali aptemdyti faktas, kad „UniCredit“ iki šiol aktyviai veikia Rusijoje ir nenoriai mažina šio verslo apimtis.
Commerzbank
Commerzbank / Shutterstock nuotr.

Apie akcijų įsigijimą paskelbė pats „UniCredit“.

Italijos banko „UniCredit“ vyriausiasis vykdomasis direktorius Andrea Orcel ketvirtadienį, praėjus dienai po to, kai atskleidė, kad įsigijo 9 procentų Vokietijos banko „Commerzbank“ akcijų paketą, pareiškė, kad nagrinėjama galimybė įsigyti ir daugiau akcijų.

„Pokalbiai apie susijungimą ir įsigijimą arba tolesnį sujungimą yra viena iš svarbiausių vykstančių diskusijų, sakė A.Orcelis „Bloomberg“ televizijai.

Tačiau „UniCredit" yra labai aktyvus karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos rinkoje – kaip šių metų liepą rašė „Financial Times“, „UniCredit“ buvo antras pagal kapitalą vakarietiškas Rusijoje veikiantis bankas.

Pasak swissinfo.ch, „UniCredit“ valdo 15-ą pagal turtą Rusijos banką, iš kurio pernai gavo 137 mln. eurų (148,78 mln. JAV dolerių) dividendų.

Maža to, ši finansų įstaiga nenori palikti agresorės rinkos. Liepos mėnesį „UniCredit“ sulaukė oficialaus Europos centrinio banko laiško, kuriuo pareikalauta spartinti lėšų išvedimą iš Rusijos.

Tačiau liepos 1-ąją Italijos bankas pranešė, kad kreipėsi į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą išaiškinti šį ECB įpareigojimą, ir paprašė leidimo jo nesilaikyti, kol prašymas bus svarstomas.

„UniCredit“ pareiškė nerimaujantis dėl ECB sprendime numatytų sąlygų, kuriomis šis veiklos mažinimas turėtų būti vykdomas, ir išreiškė abejonių, ar sprendimas neperkopia galiojančių teisės aktų ribų, skelbė „Financial Times“.

Kaip skelbta anksčiau, „Bloomberg“ birželį pranešė, kad „UniCredit“ pateikė pasiūlymą įsigyti ir JAV privataus kapitalo fondų valdymo bendrovės „Blackstone“ turimą Baltijos valstybėse veikiančio banko „Luminor“ akcijų dalį. Italijos bankas konkuruoja su didžiausiu Vengrijos banku „Orszagos Takarek Penztar“ (OTP), taip pat veikiančiu Rusijoje, kuris atitinkamą neįpareigojantį pasiūlymą „Blackstone“ pateikė kiek anksčiau.

Tiesa, liepos pabaigoje „UniCredit“ pareiškė, kad atsisako kai kurių savo ieškinio Europos Teisingumo Teismui dėl ECB reikalavimo sumažinti pozicijas Rusijoje elementų.

Tiesa, pats „Commerzbank“ taip pat veikia Rusijoje, nors teigia nuo karo Ukrainoje pradžios ją sumažinęs.

Naujienų agentūra „Reuters“ birželį rašė, jog Rusijos teismų sprendimu 94,9 mln. eurų vertės „Commerzbank“ banko turto šioje šalyje turi būti perduota Rusijos bendrovei, kuri kartu su Vokietijos įmone „Linde“ statė dujų perdirbimo gamyklą. Šis sandoris sustojo įsigaliojus Europos Sąjungos sankcijoms Kremliui dėl karo Ukrainoje.

Nuo sprendimo konfiskuoti turtą Rusijoje nukentėjo ir pats „UniCredit“, iš kurio Sankt Peterburgo teismas gegužę nurodė konfiskuoti 463 mln. eurų arba 4,5 proc. viso bendrovės Rusijoje turto.

Rusijoje vykstant teismų procesams bankas agentūrai „Reuters“ birželį teigė smarkiai apribojęs veiklą šalyje nuo karo Ukrainoje pradžios „veikęs pagal teisinius ir reguliacinius reikalavimus bei laikydamasis sankcijų“.

„Commerzbank“ savo svetainėje pateikia dviejų banko padalinių kontaktus Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas