Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 27

Su statybomis susiję verslininkai įspėja: nebėra taip, kaip buvo praėjusiais metais

Ekonomikos sulėtėjimo ženklų rinkoje mato daug įmonių. Susijusios su statybomis – ne išimtis. Štai vienos didžiausių nuotekų valymo įrenginių gamintojų Lietuvoje direktorius tikina, kad pernai jie nespėjo vykdyti užsakymų, taip pakišdami patys sau koją ateičiai, kadangi dalis klientų buvo priversti ieškoti kitų gamintojų. O ir kaina vaidina vis didesnį vaidmenį.
Valymo įrenginių gaminimo įmonė „August ir Ko“
Valymo įrenginių gaminimo įmonė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šalia Širvintų esanti nuotekų valymo įrenginių gamykla „August ir ko“ dirba, kaip dirbusi. Patirtį dešimtmečiais matuojančios įmonės vadovas Raimundas Zmaila atviras: jų vardas gerai žinomas, tačiau vien to darosi negana – pastaruoju metu nerimo rinkoje vis daugiau.

Kritimas – po karantino

Anot R.Zmailos, praėję pora metų per karantiną buvo labai geri įmonei. Žmonės tvarkėsi namus, prisiminė turimus tėvų, senelių namus, sodus, senas sodybas.

„Dabar yra kritimas. Daug kriterijų sukrito, nelabai galime tiksliai pasakyti, kurie pagrindiniai. Visų pirma, baigėsi karantinas, žmonės galbūt išsiilgę kelionių, pamiršo buitį. Kitas dalykas – geopolitinė situacija, ji irgi nepridėjo, nes kažkas galbūt nusprendė taupyti, kažkas galvojo apie tai, jog čia gali viską susprogdinti, daug nežinomybės, nebeverta rizikuoti.

Daug niuansų, o kuri priežastis pagrindinė, nežinome. Ir energetinė krizė – girdime, kai sako, kad apie 300 eurų sąskaitas namų ūkiui už elektrą. Kartais paskola yra mažesnė nei sąskaita už elektrą“, – kalbėjo R.Zmaila.

Pati įmonė dar skaudžiai nepajuto šio brangimo. Kaip sako direktorius, elektros kaina nėra jų įrenginių didžiausia savikainos dedamoji: „Taip, viriname elektra. Šildymas yra geoterminis, pastatas yra A+ klasės, tad tai mums turi kiek mažiau įtakos, mažiau energetikos išteklių sunaudojame. Ankstesnės investicijos dabar jaučiasi.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimundas Zmaila
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Raimundas Zmaila

Žinoma, elektros kaina vasarą buvo didžiausia. Jeigu ji tokia iš išliks, o mes žiemą elektros sunaudosime daugiau, nes apšvietimas, geoterminis šildymas, kaštai bus didesni.“

Degalų kainos turėjo įtakos logistikai, bet labiausiai – aptarnavimo skyriui. Šios sąnaudos tenka pirkėjams, tad jie pabrangimą jau pajuto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas