Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suvalkai lietuvius masina ne tik pigiomis parduotuvėmis, bet ir krematoriumu

Į netoli Lietuvos sienos esantį Lenkijos Suvalkų miestelį pigiau apsipirkti traukiantys lietuviai jau nieko nebestebina. O dabar čia gabenami ir tautiečių kūnai. Kremavimo paslaugos Suvalkuose kartais gali atsieiti dvigubai pigiau nei Kėdainiuose. Tiesa, vienintelio Lietuvoje krematoriumo vadovas perspėja, kad žemesnės kainos kartais gali reikšti ne visada švarų verslą.
Liepsnos
Liepsnos / 123rf.com nuotr.

Tarpsta šešėlis?

Vietoje beveik pusės tūkstančio eurų – kiek daugiau nei du šimtai. Toks kainų skirtumas, anot kai kurių laidojimo bendrovių, egzistuoja tarp Suvalkų ir Kėdainių krematoriumų paslaugų.

Kėdainių krematoriumą valdančios bendrovės „K2 LT“ direktorius Vytenis Labanauskas teigia, kad žemesnes kainas Lenkijos krematoriume gali lemti tai, kad taršos prasme jis neatitinka aukštų oro valymo standartų, o statybai galėjo būti panaudota ES parama.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytenis Labanauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytenis Labanauskas

Vis dėlto, į laidojimo paslaugas teikiančių įmonių skelbimus, kad Suvalkuose kremavimas gerokai pigesnis nei vieninteliame Lietuvos krematoriume, V.Labanauskas žvelgia skeptiškai.

„Reikia skaičiuoti ne tik kremavimo kainą, bet ir transportą, susijusias paslaugas, kurios sudaro bendras sąnaudas. Jeigu kreipsitės į laidojimo paslaugų firmą, jie pasakys, kad ten pigiau, bet galiausiai sumokėsite tiek pat ar daugiau“, – tikino „K2 LT” direktorius, pridūręs, kad didelė dalis užsienyje kūnus kremuojančių bendrovių tai daro nelegaliai, o ši sritis, kurioje veši atsiskaitymai grynaisiais, vis dar smarkiai apgaubta šešėlio.

„Vežanti kompanija gali tą daryti nelegaliai ir nemokėdama mokesčių", – sakė Kėdainių krematoriumą valdančios įmonės vadovas.

Nuo kremavimo Lenkijoje atbaido ir patriotizmas

Laidojimo paslaugas, tarp jų ir kremavimą Suvalkuose, siūlančios bendrovės „Ligamis“ komercijos direktorius Bronislavas Polonskis patikino, kad jų veikla oficiali ir visiškai skaidri, o žemesnę kūnų sudeginimo kainą Lietuvos pasienyje lemia ne tokie griežti aplinkosaugos reikalavimai.

„Kaina, žinote, kodėl pigesnė? Nes Lenkijoje nereikia valymo įrenginių, kurių reikia Lietuvoje. Tas valymo įrenginys, kuris išvalo išmetamus dūmus, kainuoja beveik tiek pat kiek krosnis. Tai yra apie 200 tūkst. Eur plius eksploatacija“, – pagrindinę kainų skirtumo priežastį nurodė B.Polonskis.

Jis priminė, kad, pavyzdžiui, nuo Vilniaus iki Suvalkų atstumas yra apie 180 km, o iki Kėdainių – 150 km, taigi toks skirtumas didelės įtakos transporto išlaidoms neturi.

„Tai per pusę pigiau. Kėdainiuose 477 Eur, Suvalkuose - 200 su trupučiu“, – apie skubaus, iki paros laiko, kremavimo kainas kalbėjo „Ligamis“ komercijos vadovas.

„Be to, Kėdainiuose iš esmės už šią kainą atiduoda tik kapsulę, o Suvalkuose atiduoda jau su nebrangia urna, ji būna įskaičiuota į kainą. Kėdainiuose gautą kapsulę reikia įdėti į urną, kad vaizdas būtų gražus“, – paaiškino B.Polonskis.

Paklaustas, ar noriai lietuviai savo mirusiems artimiems žmonėms parenka kremavimo paslaugas kaimyninėje šalyje, „Ligamis“ atstovas teigė, kad viskas priklauso tiek nuo žmogaus įsitikinimų, tiek nuo piniginės storumo.

„Vieni nori tik Lietuvoje kremuoti, yra Lietuvos patriotai, nenori niekur toliau važiuoti, nors ten 20 km už sienos. Renkasi kartais Suvalkus, jeigu Kėdainiuose užimtumas didelis, nes ten neveikia sekmadieniais, todėl pirmadienis būna labai užimtas. O Suvalkuose visą parą kremuoja. Jeigu reikia, skambini – užsakai, priima bet kada“, – sakė B.Polonskis, pripažinęs, kad vis dėlto Kėdainiai vis tiek išlieka pagrindiniu klientų, susidomėjusių kremavimu, pasirinkimu.

Norinčiųjų kremuoti skaičius auga lėčiau

Nuo 2011 m. pabaigos veikiančiame Kėdainių krematoriume šiemet planuojama, kad iš viso bus sudeginta apie 3800 – 4000 kūnų.

Anot V.Labanausko, pastaruoju metu kremavimų skaičius stabilizuojasi ir auga ne taip smarkiai kaip ankstesniais metais. Štai per tris šių metų ketvirčius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kremuota tik 11 proc. daugiau kūnų, nors prieš metus augimas siekė 25 – 30 proc.

Pirmaisiais savo veiklos metais Kėdainių krematoriume buvo sudeginta apie 1200 kūnų, o praėjusiais metais šis skaičius siekė 3500.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas