Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švedijos teisėsauga netirs investuotojo įtarimų dėl „Swedbank“

Švedijos ekonominių nusikaltimų tarnyba (EBM) netirs investuotojo Billo Browderio įtarimų dėl pinigų plovimo per trijose Baltijos šalyse veikiantį „Swedbank“, pirmadienį pranešė Švedijos komercinis bankas.
„Swedbank“ skyrius Stokholme
„Swedbank“ skyrius Stokholme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

EBM pirmadienį nusprendė nepradėti tyrimo dėl B. Browderio kaltinimų, jog per „Swedbank“ 2006–2012 metais buvo plaunami pinigai, pranešė „Swedbank“.

Tarnyba nusprendė, jog nėra pagrindo manyti, kad buvo padarytas nusikaltimas, reikalaujantis baudžiamojo persekiojimo.

EBM nurodė, jog pervedimai į „Swedbank“ sąskaitas Švedijoje buvo nedideli ir sudaro tik nedidelę dalį visos įtartinų pervedimų, apie kuriuos buvo pranešta, sumos.

Be to, minėti pervedimai į „Swedbank“ sąskaitas Švedijoje buvo atlikti 2006–2012 metais, todėl turėtų būti vertinami pagal tuomet galiojusias Baudžiamojo kodekso nuostatas, o ne pagal sugriežtintus kovos su pinigų plovimu teisės aktus, kurie galioja nuo 2014 metų.

Tai reiškia, jog visi pervedimai į „Swedbank“ sąskaitas Švedijoje buvo atlikti pernelyg seniai, tad yra pasibaigęs jų senaties terminas, teigia „Swedbank“. Jis taip pat pabrėžia, jog bankas ir toliau bendradarbiauja su visomis tyrimus vykdančiomis institucijomis.

B.Browderis praėjusį mėnesį pateikė skundą, kuriame pareiškė, jog per „Swedbank“ atidarytas sąskaitas 2006–2012 metais buvo išplauta 176 mln. JAV dolerių.

Pranešimams apie tai, jog EBM rengiasi išplėsti „Swedbank“ veiklos tyrimą, išgąsdinus banko akcininkus, didžiausias Švedijos bankas praėjusią savaitę atleido savo generalinę direktorę.

Tuo tarpu EBM pažymėjo, jog sprendimas nepradėti tyrimo dėl B. Browderio skundo neturi įtakos atskiram tyrimui, kuris atliekamas siekiant išsiaiškinti, ar „Swedbank“ pažeidė prekybos vertybiniais popieriais pasinaudojant viešai neatskleista informacija taisykles ir savo stambiems investuotojams apie televizijos reportažą apie įtariamą pinigų plovimą vasarį pranešė, kai jis dar nebuvo parodytas.

Šis tyrimas praėjusią savaitę buvo išplėstas ir į jį buvo įtraukti įtarimai sukčiavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas