Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sveikatingumo klubų asociacija inicijuoja akciją: kviečia sporto klubus šį savaitgalį prigesinti šviesas

Seimui antradienį ketinant apsispręsti dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų, Lietuvos sveikatingumo klubų asociacija kviečia sporto klubus šį savaitgalį prigesinti šviesas ir taip atkreipti dėmesį į „dramatišką sveikatingumo sektoriaus padėtį.“ Pasak asociacijos, per dvejus metus nuo pandemijos pradžios Lietuvoje bankrutavo 19 sporto klubų, o ribojimus bei sumažėjusį lankytojų skaičių šiemet keitė kiti iššūkiai – kelis kartus išaugusios energijos kainos ir neaiškumas dėl PVM lengvatos.
Paslaugų teikimą atnaujinęs sporto klubas „Impuls“
Paslaugų teikimą atnaujinęs sporto klubas „Impuls“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sektoriui šiuo metu galioja 9 proc. PVM lengvata. Panašu, kad ji bus dar pratęsta iki 2023 m. liepos - Seimas ketvirtadienį po svarstymo buvo linkęs pritarti šiam premjerės Ingridos Šimonytės siūlymui.

„Sveikatingumo sektorius yra prevencinis sprendimas kovojant su šia didžiule problema. Norėtųsi ilgalaikio dėmesio, identifikavimo ir pagalbos iš valstybės vystant šią svarbią sritį“, – pranešime sako olimpietis, Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos (LSKA) valdybos narys Rokas Milevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sporto klubas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sporto klubas

LSKA Lietuvoje veikiančius sporto ir sveikatingumo klubus kviečia šį savaitgalį vakarais bent trumpam išjungti šviesas sporto salėse, užtemdyti iškabas, pritildyti muziką. Akciją inicijuojančios LSKA atstovai sako, kad padėtis išties desperatiška – simboline akcija siekiama įspėti, kad neilgai trukus, jeigu PVM lengvata nebus pratęsta, sveikatingumo klubų, kuriuose šviesos išsijungs visam laikui, gali ženkliai pagausėti.

Pasak asociacijos, darbuotojų šiame sektoriuje sumažėjo nuo 4995 pernai iki 4626 šiemet. Beveik ketvirtadaliu sumažėjo ir vidutiniškai per mėnesį gaunamų pajamų sumos: nuo 107,8 tūkst. eurų 2020 m. iki 82 tūkst. eurų pernai, rodo „Creditinfo Lietuva“ duomenys.

„Vyrauja požiūris, kad jeigu kažkas bankrutuos ar užsidarys – tai nieko tokio, atsidarys kažkas kitas. Bet politikai nesupranta, kad žlungantį sektorių vėliau atstatyti bus daug sunkiau. Jau dabar matome, kad valstybei nedemonstruojant palaikymo, neatsidaro nauji klubai, vis labiau mažėja studijuojančių sveikatinimo krypties mokslus, o esami treneriai neretai keičia savo kvalifikaciją“, - sako R.Milevičius.

„Impuls“ laikinai uždarė pusę baseinų

Pasak „Impuls“ sveikatingumo klubų vadovės Gretos Radzevičienės, išlaikyti sporto ir sveikatingumo veiklos prieinamumą visuomenei darosi vis sunkiau.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paslaugų teikimą atnaujinęs sporto klubas „Impuls“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Paslaugų teikimą atnaujinęs sporto klubas „Impuls“

„Mes vis dar išlaikome pusę veikiančių baseinų, nors pusę jų – teko laikinai uždaryti. Tęsiame keturių baseinų veiklą ir jų išlaidos sudaro apie 60 proc. visų „Impuls“ komunalinių mokesčių už vandenį, elektrą, šildymą bei 40 proc. klubų priežiūros išlaidų“, – teigia G. Radzevičienė.

Teigiama, kad šiuo metu daugelio sveikatingumo klubų išlaidos yra išaugusios keturis-penkis kartus, palyginti su 2019 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas