Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventines vakarienes ruošiantys Panevėžio restoranai džiūgauja: užsakymų daugiau, nei gali įvykdyti

Iki Kūčių likus kiek mažiau nei dviem savaitėms, restoranai ir kavinės vos spėja priimti užsakymus. Pastaraisiais metais norinčiųjų šventinę Kūčių vakarienę ar Kalėdų pietus užsisakyti į namus – vis daugėja. Maisto gamintojai atvirai sako, kad susidomėjimas tokia paslauga šiandien – didžiulis. O, ir užsisakę maistą Kūčioms ar Kalėdoms, žmonės patenkinti – nereikia patiems vargti virtuvėje.
Kūčių stalas
Kūčių stalas / 123RF.com nuotr.

Poreikį diktuoja patys klientai

Panevėžio rajone esanti kavinė „Karčema ružava“ šventinę Kūčių vakarienę teikti į namus pradėjo pernai ir, kaip sako įstaigos direktorė Laura Mackevičienė, ši teikiama paslauga pasiteisino – poreikis buvo didelis. O šiemet jis tik dar labiau išaugo. Vos tik paskelbus Kūčių vakarienės meniu, užsakymai užsipildė per savaitę.

„Dar nebuvau spėjusi paruošti Kūčių patiekalų meniu, jau patys klientai pradėjo teirautis, ar jau galime atsiųsti jiems meniu. Klientai jau mūsų laukė. Labai greitai užsipildėme užsakymus. Kadangi užsakymų turime daug, kalėdinių patiekalų šiais metais neteiksime ir pirmąją Kalėdų dieną nedirbsime“, – teigė L.Mackevičienė.

Anot kavinės vadovės, kadangi pernai Kūčių vakarienė į namus labai pasiteisino, tokius patiekalus paruoš ir šiais metais. „Tik truputėlį pakeitėme, kad nebūtų visi tokie patys. Klientai kartojasi, tie patys yra didžioji dauguma, tad pasiūlėme šiek tiek atnaujintą meniu, bet vis tiek orientuojamės į mūsų, lietuvišką virtuvę, tradicinius patiekalus“, – naujienų portalui JP sakė L.Mackevičienė.

Kainos negąsdina

Kūčių vakarienė dviem asmenims kavinėje „Karčema ružava“ kainuoja 68 eurus, keturiems – 130 eurų, šešiems – 190 eurų. Kavinės darbuotojai vakarienę patys gali pristatyti į klientų namus, tik ši paslauga papildomai kainuos dar 5 eurus.

„Klientai kainas priima tokias, kokios jos yra. Gal buvo tik vienas klientas, kuris prašė koreguoti meniu, nes jis nevalgo grybų. Kadangi tai buvo pirmi klientai, lanksčiai į tai pažiūrėjome ir pakoregavome, pasiūlymą pritaikėme konkrečiai jiems“, – prisimena L.Mackevičienė.

Rūpinasi tėvais

Anot direktorės, Kūčių vakarienė į namus paslauga vis labiau populiarėja.

„Labai daug mūsų lietuvių išvykusių į užsienį ir, palikę savo tėvelius Panevėžyje. Galiu teigti, kad tokia vakarienė itin populiari būtent šiame rate. Būdami užsienyje vaikai užsako vakarienę tėvams, o mes ją tiesiog pristatome į namus. Didžioji dauguma klientų ir buvo būtent tokie“, – sako įstaigos vadovė.

Vakarieniauja namuose

Vilniuje, Kaune ir kituose miestuose esančiuose kavinėse ar restoranuose populiarėja ir kita tradicija – Kūčių vakarienę kartu šeima ir artimaisiais valgyti ne namuose, o būtent maitinimo įstaigoje.

Tuo tarpu Panevėžyje ši paslauga kol kas dar nėra populiari.

„Šiais metais tokios galimybės dar nesvarstėme, bet esu pagalvojusi apie tai. Vis tik esame truputį toliau nuo miesto, tai jau turi žmonės prisiruošti pas mus atvažiuoti. Be to, mūsų klientai vidutinio ir vyresnio amžiaus, o jie daugiau turi tradiciją kartu prie Kūčių stalo susėsti namuose. Ir dar viena priežastis, kodėl tokios šventinės vakarienės neruošiame vietoje, nes norime, kad ir mūsų darbuotojai švęstų Kūčias ir galėtų šventinį vakarą praleisti kartu su savo šeimos nariais“, – kalbėjo L.Mackevičienė.

Laikosi tvarumo

Restorano „Vasaris“ vadovė Miglė Gruzdenė taip pat panevėžiečiams siūlo šventinių patiekalų ir maisto rinkinių paslaugas. Užsakymų priėmimas tiek Kūčioms, tiek Kalėdoms startavo dar praėjusią savaitę.

„Žmonės jau užsakinėja. Turime daug visko, pasirinktinai ir kiekvienas produktas turi savo kilogramo kainą. Taip žmonėms pasiruošti šventei kainuoja daug pigiau. Klientai gali patys išsirinkti pagal tai, ko jie patys nori ir kiek nori. Vakarienę iš teikiamo meniu susikomplektuoja patys“, – sakė M.Gruzdenė.

Kūčių vakarienė asmeniui, priklausomai kaip jis pats susidėlioja savo meniu, gali kainuoti apie 20-40 eurų. „Stengiamės išlaikyti tvarumą. Laikomės principo – tiek, kiek reikia, kad nebūtų maistas švaistomas“, – sakė M.Gruzdenė.

Pasiilgę bendravimo

Paruoštus Kūčių ir Kalėdų patiekalus restoranas teikia jau antrą dešimtmetį. „Žmonės jau gerai žino produktus, nebereikia net nuotraukų į socialinius tinklus net kelti. Pavyzdžiui, turime šaldytus virtinius su grybais, jų į sąrašą neįtraukėme, nes žmonės žino, kad mes jų visada turime“, – pasakojo „Vasario“ vadovė.

Anot M.Gruzdenės, užsakymai priimami elektroniniu paštu, o kam reikalinga konsultacija, tą visada galima padaryti telefonu, ar atvykus į vietą.

„Užsakymų skaičius kasmet auga. Žmonės užimti, jie virtuvę ir ten vykstantį gaminimo procesą mieliau iškeičia į pasibuvimą kartu, bendravimą, kurio visi taip išsiilgę. Priežasčių daug, kodėl žmonės nebegamina namuose. O mes, iš tiesų, žmonėms padedame išspręsti labai daug problemų iš anksto pateikdami maisto ruošinius“, – sakė M.Gruzdenė.

Kalėdos – kitokios

Lygiai taip pat populiarūs „Vasaryje“ užsakymai ir Kalėdoms. Tik čia žmonės daugiau žvalgosi į saldėsius ir mišraines. Ypač lietuviškos, baltos mišrainės gaminami dideli kiekiai. O ją dažniausiai užsisako iš užsienio šventėmis grįžę lietuviai. Mėgstami ir naminiai mėsos vyniotiniai.

„Be to, klientai jau keleri metai kaip atranda naminį batoną, duoną ir ragaišius. Šiems gaminiams ypač jaučiama nostalgija“, – pastebi M.Gruzdenė.

Užkandžiai visada populiarūs

Kūčių vakarienę ir šventinius kalėdinius užkandžius jau šeštus metus ruošia ir bendrovė „Švenčių oazė“. Jos vadovė Akvilė Olšauskienė sako, kad šiuo metu užsakymai dar priimami.

„Kiekvienais metais užsakymų daugėja. Ypatingai daug jų buvo karantino metu. Gali būti, kad dabartinis laikas – karas Ukrainoje ir kainų pokytis – klientus ves daugiau namų virtuvės link, bet dar drąsiai teigti to negaliu. Užsakymų registracija dar tik prasidėjo, o apie jų kiekį galėsiu kalbėti tik artėjant Kūčioms“, – sakė A.Olšauskienė.

„Švenčių oazės“ šeimininkėms Kūčių stalui ruošia ne tik užkandukus, bet ir žuvį, įvairią silkę. Kalėdoms – mėsos vyniotinį, vieno kąsnio užkandėles.

Įmonės vadovė pastebi, kad vieno kąsnio užkandžių žmonės visada norėjo ir jie populiarūs visose šventėse. Tik per Kūčias klientai užkandžius, kaip ir įprastą tradiciniam stalui, prašo gaminti be mėsos.

„Pas mus labai populiari kepta žuvis, nes ją kepti namuose sudėtinga, jau vien dėl kvapo ir kainos. Žmonėms nebeapsimoka ją pirkti ir gamintis patiems“, – sakė A.Olšauskienė.

Vadovė paaiškino, kad virtuvės šeimininkės konkrečiai dvylikos patiekalų meniu neruošia, klientai patys gali susidėlioti, ką jie nori matyti ant šventinio stalo.

„Vieno kąsnio padėklas kainuoja 35 eurus. Jeigu komplektuoti vakarienę 4-5 asmenims, į kurią įeina kepta žuvis, žuvis marinate, silkė, krevetės ir vieno kąsnio užkandžiai, tai maždaug kainuotų apie 100 eurų“, – teigė A.Olšauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais