Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventinių mandarinų mįslė: ar dukart didesnė kaina yra normalus prekybos centrų antkainis?

Po 15min straipsnio apie tai, kodėl per Kalėdas lietuviai negalės džiaugtis pigesniais turkiškais mandarinais, su redakcija susisiekė šiame versle dirbantis žmogus ir išklojo, kiek šiuo metu Turkijoje kainuoja citrusiniai vaisiai, jų atvežimas, kokie yra papildomi mokesčiai. Verslininkas taip pat atskleidė, kiek iš mandarinų uždirba prekybos centrai.
Mandarinai
Mandarinai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aukščiausios klasės turkiškų mandarinų savikaina neviršija 80 eurocentų, tačiau daugelyje prekybos centrų Lietuvoje jie parduodami daugiau nei du kartus brangiau. Ar daugiau nei 100 proc. antkainis yra normalu?

Suerzino prekybininkų kalbos

Gruodžio pradžioje 15min pasidomėjo, ar šiais metais lietuvių šventinis stalas gali būti pigesnis nei pernai? Rusijos sankcijos gerokai sumažino lietuviško pieno kainą. Nuo Naujųjų Rusijos rinka gali užsidaryti ir turkiškoms prekėms ir daržovėms.

Jau šiuo metu Turkijos verslininkai susiduria su rimtomis problemomis Rusijos muitinėse, todėl nenuostabu, kad dalis jų turėtų stengtis kuo daugiau produkcijos parduoti kitose rinkose.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas

Tuo metu didžiųjų prekybos centrų atstovai tikino, kad pigesnių vaisių ir daržovių tikėtis neverta. „Rusijai įvedus sankcijas Turkijai, bent jau kol kas negavome jokių užklausų iš šios šalies vaisių ir daržovių augintojų“, – 15min teigė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Jai antrino „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė: „Turkijos veiksnys yra vienas iš daugelio, kurie lemia daržovių ir bendrai maisto kainas. Pavyzdžiui, dolerio kursas yra labai nepalankus euro atžvilgiu, tad importas iš Turkijos (ir kitų prekiaujančių JAV doleriais šalių) yra pabrangęs.“

„Iki“ Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Berta Čaikauskaitė vylėsi, kad kainos mažės: „Tikimės, kad Rusijos rinkos užsidarymas lems Turkijos vaisių ir daržovių kainų kritimą ir savo pirkėjams galėsime pasiūlyti pigesnių šio regiono prekių.“

Su 15min susisiekė straipsnį skaitęs ir Turkijoje dirbantis verslininkas, kuris detaliai papasakojo, ko vertos tokios kalbos (šaltinio patikimumą redakcija patikrino).

Doleris niekuo dėtas

Su visais mokesčiais ir atvežimu aukščiausios klasės mandarino savikaina yra apie 80 centų.

Pasak pašnekovo, jau dabar prekybos centruose turkiški mandarinai galėtų kainuoti gerokai pigiau. Su visais mokesčiais ir atvežimu aukščiausios klasės mandarino savikaina yra apie 80 centų.

„Mane erzina, kai rašoma, kad dėl visko kaltas doleris. Perkant iš Turkijos viskas mokama eurais. Problema, kad Turkijos lira plaukioja, todėl kainos gali keistis. Šiuo metu už vieną eurą galima gauti 3,2 liros“, – teigė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV ekonomikai atsigaunant Turkijos lirų kursas krenta
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV ekonomikai atsigaunant Turkijos lirų kursas krenta

Verslininkas nurodė, kad 20 tonų vilkikas iš citrusinio regiono Turkijoje iki Lietuvos kainuoja 4,6 tūkst. eurų. Taip pat pravažiuojant reikia mokėti Bulgarijai už tyrimus, kurie vienai mašinai kainuoja 361 eurą. Iki Lietuvos bendra atvežimo kaina yra apie 5 tūkst. eurų. Prie kilogramo tai prideda 25 centus savikainos.

Ieško naujų rinkų

Verslininkas stebėjosi, kodėl Lietuvos prekybos centruose mandarinai pabrangsta iki 1,99 euro.

Pasak pašnekovo, aukščiausios klasės mandarinų kilogramas šiuo metu Turkijoje didmenininkams kainuoja apie 40 eurocentų.

„Ir čia mes kalbame apie labai aukštos klasės mandarinus, kurių skersmuo yra 52 mm ir didesnis. Nuo 46 iki 52 mm mandarinų kaina mažesnė nei 30 centų“, – sakė verslininkas.

Jis stebėjosi, kodėl Lietuvos prekybos centruose mandarinai pabrangsta iki 1,99 euro.

Tiesa, per šventes internetinė parduotuvė barbora savo pirkėjams pasiūlė akciją ir mandarinus pardavinėjo už 75 eurocentus už kilogramą, tačiau tai tik proginė kaina ir tik perkant internetu. Prekybos centruose per akcijas kaina mažėja iki 1,3-1,4 euro.

Mandarinų kaina
Mandarinų kaina

Pašnekovas nurodė, kad prieš Naujuosius turkiškų vaisių ir daržovių kaina gali dar labiau kristi: „Kainų kritimo Turkijos parduotuvėse kol kas nėra. Konflikto su Rusija pradžioje visi buvo ištikti šoko. Verslininkai teigė, kad daugiau produkcijos pardavinės vidaus rinkoje. Dabar viskas grįžo į savas vėžes, tačiau tai gali pasikeisti nuo Naujųjų, kai žadama turkiškoms prekėms uždaryti Rusijos rinką.

Jau dabar Turkija į Rusiją bijo siųsti savo prekes, ypač greitai gendančias, nes jos gali užstrigti pasienyje, kur dabar itin ieškoma, prie ko prisikabinti.“

Paklaustas, ar kainos taip pat ženkliai skiriasi kalbant ir apie kitus citrusinius vaisius, verslininkas patikslino, kad, pavyzdžiui, citrinos Lietuvoje parduodamos už gana realią kainą. Tiesa, nemaža jų dalis atkeliauja iš Ispanijos, o ne Turkijos.

Importuoja iš Ispanijos

15min žiniomis, citrusinius vaisius iš Turkijos į Lietuvą importuoja keletas įmonių. Tarp jų tokios bendrovės kaip „Baltic fresh fruits“ ir „Augma“. Nors vaisiai tiekiami visiems didiesiems prekybos centrams, turkiškų mandarinų Lietuvoje rasti, pasirodo, būtų labai sunku.

„Iki“ ir „Rimi“ atstovai patikino, kad turkiškais mandarinais neprekiauja. „Mūsų prekybos tinklo parduotuvėse mes prekiaujame mažaisiais raudonaisiais greipfrutais, kurių kilmės šalis yra Turkija. Šių vaisių kaina šiemet yra žemesnė nei pernai, bet tai nėra įtakota Rusijos paskelbto embargo Turkijai. Kitais citrusiniais vaisiais iš Turkijos neprekiaujame, todėl komentuoti jų kainos negalime“, – atsakė „Iki“ atstovė B.Čaikauskaitė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mandarinai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mandarinai

„Rimi“ atstovė Giedrė Bielskytė patikino, kad mandarinų kaina labai priklauso nuo kilmės šalies, veislės, kalibro. „Ispanijos, Italijos, Graikijos mandarinų kokybė ir išskirtinumas atitinka rinkos kainą. Turkiškais mandarinais mes neprekiaujame“, – teigė ji.

Paklausta, ar per akcijas kone dvigubai mažėjanti mandarinų kaina reiškia, kad pardavėjai patiria nuostolį juos parduodami, G.Bielskytė atsakė: „Dalį akcijų, kurios vyksta prekybos centruose, inicijuoja tiekėjai savo pelno sąskaita, siekdami realizuoti produkcijos likučius, parduoti tam tikros kategorijos produkciją.

Dalį akcijų inicijuoja ir pats prekybos centras savo pelno sąskaita. Reaguojame į produkcijos kainas rinkoje ir, siekdami savo pirkėjui pateikti patraukliausias kainas, jas sumažiname nepriklausomai nuo tiekėjų pateiktų kainų.“

Turkiški vaisiai ir dažovės pigo

Gavome prašymų padėti realizuoti ir Rusijos rinkai skirtų kivių, tačiau deja, ne visi tiekėjai, galintys pasiūlyti mums vaisių pigiau, turi reikiamus kokybės sertifikatus, – nurodė R.Saulytė.

Prekybos tinklo „Maxima LT“ atstovė R.Saulytė atsakė, kad Rusijai paskelbus embargą Turkijai, iš kai kurių tiekėjų buvo gauti pasiūlymai pigiau realizuoti tam tikrus vaisus ar daržoves:

„Dalies tiekėjų pasiūlymus priėmėme ir daugiau nei dešimtadaliu pigiau savo tinklo parduotuvėse pasiūlėme pirkėjams pomidorų bei cukinijų. Gavome prašymų padėti realizuoti ir Rusijos rinkai skirtų kivių, tačiau deja, ne visi tiekėjai, galintys pasiūlyti mums vaisių pigiau, turi reikiamus kokybės sertifikatus, kaip šiuo atveju – operatyviai atlieka išmuitinimo procedūras ir pan.

Be to, didžiąją vaisių ir daržovių dalį mes perkame iš ispanų tiekėjų, su kuriais bendradarbiaujame ne vieneri metai. Susiderėję su tiekėjais dėl geresnių pirkimo kainų, gerokai pigiau produktų galime pasiūlyti ir savo pirkėjams. Vis tik, pasiūlymų nusipirkti mandarinų už 60 euro centų/kg iki šiol nesame gavę nė iš vieno tiekėjo.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renata Saulytė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Renata Saulytė

R.Saulytė nekomentavo, kodėl „Barboroje“ mandarinai kainuoja 75 euro centus, o „Maximoje“ 1.99 euro. „Nesame atsakingi už kitos įmonės pasirinktą kainodarą. „Barbora“ ir „Maxima“ yra dvi skirtingos įmonės, turinčios savo kainodarą ir savo akcijų specifiką.

„Barboroje“, matyt, šiems vaisiams dabar taikoma akcija. Tačiau su „Barbora“ negalime lygintis parduodamais kiekiais. Jei, tarkime, „Barbora“ per mėnesį mandarinų parduoda apie 3-4 tonas, „Maxima“ tuo tarpu (ypatingai akcijos metu) parduoda šimtą ar net kelis šimtus tonų per savaitę. Beje, vieną gruodžio savaitę, Maximoje mandarinams taip pat taikėme akciją ir klientams jų pasiūlėme taip pat už 75 euro centus.

Tiek pirkimo kaina, tiek ir prekybinis antkainis yra konfidenciali informacija. Neatskleisti jos mus įpareigoja ir šalyje galiojantys Konkurencijos įstatymai.

Pagamintas prekes ar produktus paprastai iki parduotuvių dar reikia atvežti, patraukliai pateikti pirkėjui, pirkėją aptarnauti – visa tai yra papildomi kaštai, kurie be abejonės  lemia galutinę kainą vartotojui.

Vis tik didžiausią įtaką galutinei kainai daro pati rinka – už kiek rinkoje tam tikrą prekę galima parduoti. Savo ruožtu savo klientams visuomet siekiame pateikti patrauklias kainas, taikyti nuolaidas. Už tai Maxima klientų yra vertinama jau beveik 25 metus. Tai vienas iš mūsų konkurencinių pranašumų, kurį sieksime išlaikyti ir ateityje“, – paaiškino pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento