Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teisės studijas baigę amerikiečiai skęsta skolose ir grumiasi dėl vietos darbo rinkoje

29 metų Jonathanas Wangas Kolumbijos teisės mokyklą (Niujorkas) baigė 2010 m., tačiau nuo to laiko neturėjo jokio su savo specialybe tiesiogiai susijusio darbo. Kuomet jis pradėjo studijuoti teisę universitete, JAV ekonomika klestėjo ir jaunuolis tvirtai tikėjo, kad prestižinis diplomas jam atvers kelią į gerai apmokamą karjerą.
Teisės studijos
Teisės studijos / 123rf nuotr.

Silicio slėnyje dirbančius tėvus dėl pasirinkimo studijuoti teisę amerikietis įtikino pareiškęs: „Praleisiu trejus metus mokydamasis Niujorke, tada dirbsiu didelėje advokatų kontoroje ir uždirbsiu 160 tūkst. dolerių per metus. Galiausiai vieną dieną tapsiu įmonės partneriu ir turėsiu puikų gyvenimą“.

Dabar J.Wangas dirba korepetitoriumi Manhatane ir ruošia abiturientus stojamiesiems egzaminams į teisės mokyklą.

Dabar J.Wangas dirba korepetitoriumi Manhatane ir ruošia abiturientus stojamiesiems egzaminams į teisės mokyklą. Jo gyvenimas šiandien smarkiai skiriasi nuo to, kokį jis įsivaizdavo studijuodamas, rašo laikraštis „The New York Times“. Tačiau J.Wango istorija nėra išskirtinė.

Naujausių tyrimų duomenimis, apie 20 proc. 2010 m. teisės mokslus pabaigusių amerikiečių turi darbus, kuriuose nereikalaujama turėti teisininko licencijos. Maža to, tik 40 proc. baigusiųjų teisės studijas dirba teisės firmose. Tuo tarpu tarp 2000 m. teisės mokslus baigusių asmenų ši dalis siekė 60 proc.

Norėdami sumokėti už savo sąskaitas, 2010 m. absolventai priversti dirbti pačius įvairiausius darbus, o dauguma jų taip pat turi dar nuo studijų laikų besivelkančią skolą.

2010 m. teisės mokslus baigę studentai savo kailiu patyrė 2008 m. ekonominės krizės padarinius. Po krizės JAV korporacijos pradėjo karpyti savo išlaidas teisinėms išlaidoms ir teisininkų firmos ne tik pradėjo samdyti mažiau darbuotojų, bet ir kai kuriuos iš jų atleidinėti.

2010 m. teisės mokslus baigę studentai savo kailiu patyrė 2008 m. ekonominės krizės padarinius. 

Kai kurie iš prieš kelerius metus teisės studijas baigusių amerikiečių kalbėdamiesi su žurnalistais reikalavo, kad jų vardai ir pavardės nebūtų minimi straipsnyje, kadangi jie gėdijasi fakto, kad nesurado darbo, susijusio su įgyta specialybe.

Vienos teisės mokyklos absolventas teigė, kad dirba įvairius pusės etato darbus, tačiau juose įgytos patirties nemini savo gyvenimo aprašyme.

„Nedrįstu įtraukti šios patirties į gyvenimo aprašymą, nes tai neskamba prestižiškai ir atbaido darbdavius“, – pridūrė prisistatyti nepanoręs teisės absolventas.

Kiti teisės studijas baigę amerikiečiai, nesuradę gerai apmokamų svajonių darbų didelėse kompanijose, stengiasi įkurti privačias teisinio konsultavimo bendroves.

Beveik 85 proc. teisės studijas baigusių amerikiečių yra pasiėmę paskolas, o 2010 m. teisės studijas valstybinėse teisės mokyklose baigusių asmenų skola vidutiniškai siekia 77,364 tūkst. dolerių.

Beveik 85 proc. teisės studijas baigusių amerikiečių yra pasiėmę paskolas, o 2010 m. teisės studijas valstybinėse teisės mokyklose baigusių asmenų skola vidutiniškai siekia 77,364 tūkst. dolerių. Tuo tarpu teisę privačiose mokymosi institucijose baigę amerikiečiai vidutiniškai skolingi apie 112 tūkst. dolerių.

Federalinė vyriausybė 2014 m. priėmė sprendimą palengvinti skolų naštą studijų metu įsiskolinusiems asmenims. Nuspręsta, kad po dešimties metų darbo pelno nesiekiančiose organizacijose arba valstybiniame sektoriuje jiems dalis skolos būtų nurašyta, o skolos likutis būtų mokamas atsižvelgiant į asmens pajamas ir išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas