Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėsaugininkams užkliuvo „Lietuvos dujų“ skelbiamos prognozės

Rusijos ir Vokietijos koncernų „Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ kontroliuojama bendrovė „Lietuvos dujos“ įtariama Kainų komisijai pateikusi neteisingas kainų prognozes 2013 metams.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / BFL nuotr.

„Lietuvos ryto“ šaltiniai teigia, kad teisėsaugininkams užkliuvo prognozės, pagal kurias nustatoma galutinė kaina vartotojams. Prokurorams ir jiems talkinantiems specialistams dabar teks gilintis į sudėtingą dujų kainodarą: kaip nustatoma kaina, kas ją lemia.

Energetikos ekspertas Rimantas Zabarauskas sako, kad Kainų komisija tik apskaičiuoja „Lietuvos dujų“ pateiktus duomenis ir palaimina galutinę kainą vartotojams: „Labiau gilintis į kainą jie neturi galimybių.“

Investicijų banko „Finasta“ analitiko Tado Povilausko teigimu, Kainų komisija gali naudotis tais pačiais informacijos šaltiniais kaip ir „Lietuvos dujos“. Ekspertų akys krypsta į dujų perdavimo bei skirstymo paslaugų kainas, kurios taip pat nustatomos reguliariai.

Buitiniams vartotojams pernai lapkritį kaina šiems metams buvo sumažinta 12 centų už kubą, palyginti su 2012 metų antruoju pusmečiu, tačiau buvo pridėtas 4,5 cento mokestis dėl suskystintųjų dujų terminalo statybos. Pastovioji kainos dalis nepasikeitė.

Kai kurie ekspertai jau tuomet svarstė, ar dujų kaina neturėtų dar labiau sumažėti – mat į Lietuvą importuojamų dujų kaina smuko keletą mėnesių iš eilės, taip nutiko visame regione. Tačiau Kainų komisija jokių priekaištų nepareiškė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai