Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 20 /09:33

Teisingumo ministrė atšaukė Registrų centro valdybą

Teisingumo ministrė atšaukė valstybės įmonės Registrų centras valdybą ir paskelbė naujų kandidatų į ją atranką.
Registrų centras
Registrų centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Milda Vainiutė pasirašė tai numatantį įsakymą. Naujoje valdyboje dirbs 6 nariai, pranešė ministerija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Teisingumo ministrė Milda Vainiutė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Teisingumo ministrė Milda Vainiutė

Kaip nurodyta spaudai išplatintame Teisingumo ministerijos pranešime, atranka bus vykdoma pagal Vyriausybės patvirtintą naują tvarką. Dabar valstybės valdomų įmonių stebėtojų tarybas ar valdybas sudarys ne mažiau kaip pusė nepriklausomų narių. Jais negalės būti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai, taip pat asmenys, kurių veikla susijusi su tos srities, kurioje veikia įmonė, politikos formavimu.

Kandidatas į Registrų centro valdybą privalo turėti bent vieną šių kompetencijų – finansų valdymo, finansų analizės ar audito, strateginio planavimo arba ūkio šakos, kurioje veikia valstybės valdoma įmonė, žinių. Taip pat – ne mažesnę kaip 3 metų darbo patirtį finansų, audito, teisės, vadybos ir žmogiškųjų išteklių srityje.

„Naujai Registrų centro valdybai teks atsakinga misija – priimti strateginius sprendimus dėl tolesnės valstybės įmonės pertvarkos ir modernizuoti įmonę pagal šiuolaikinės vadybos standartus, – pranešime cituojama ministrė M.Vainiutė. – Kartu noriu padėkoti buvusiems valdybos nariams, kurie inicijavo nepriklausomą auditą, davusį postūmį būtiniems pokyčiams Registrų centre“.

Atšauktos valdybos kadencija turėjo baigtis 2019-ųjų spalį, jai vadovavo nepriklausomas narys, šildymo sistemų prekybos grupės „Vilpra“ pagrindinis akcininkas Algirdas Stasys Vėgėlė, kurio sūnus Ignas yra Advokatų tarybos pirmininkas. Valdyboje taip pat dirbo „Danske Bank“ Lietuvos filialo vadovo postą paliekantis Gintautas Galvanauskas ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas, investicijų bendrovės „Avestis“ akcininkas Š.Kliokys.

Po to, kai viešojoje erdvėje pasklido informacija apie galimus Š.Kliokio ryšius su „Alna“, M.Vainiutė paprašė teisėsaugos informacijos.

Š.Kliokys per jo verslo partnerį Rytį Jakaitį yra susijęs su „Alnos“ grupe ir jos vadovais. R.Jakaičio žmona yra „Alna group“ valdybos narė bei kelių grupės įmonių vadovė Justina Milaknytė, o abu sutuoktiniai yra netiesioginiai Š.Kliokio kontroliuojamo „Avesčio“ akcininkai.

„Alnos“ grupės įmonės nuo 2003 metų yra laimėjusios 15,7 mln. eurų vertės Registrų centro užsakymų, o nuo Š.Kliokio paskyrimo 2015 metų spalį - apie 3,6 mln. eurų.

Šiuo metu Registrų centrui laikinai vadovauja Vaidas Valikonis. 20 metų įmonei vadovavusiam K.Sabaliauskui šalių susitarimu pasitraukus iš pareigų, šiemet gegužę buvo paskelbtas naujojo vadovo konkursas, tačiau jį laimėjęs advokatas Gintautas Bartkus atsisakė pareigų, o antrą vietą užėmęs Arvydas Bagdonavičius į jas nepaskirtas, kol Seimo Antikorupcijos komisija tiria elektroninės sveikatos sistemos e-sveikata projekto įgyvendinimą. Už šį projektą centre buvo atsakingas A.Bagdonavičius.

M.Vainiutė opozicijai yra sakiusi, jog pagrindinė K.Sabaliausko atleidimo priežastis yra vasarį pateikta neigiama Registrų centro veiklos audito išvada - auditas atskleidė neefektyvų įmonės valdymą ir galimus piktnaudžiavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?