Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: ,,GetJet“ neturi atlyginti žalos „Aerojet“ už medicinos įrangos gabenimą

Lietuvos orlaivių nuomos ir užsakomųjų skrydžių bendrovė „GetJet Airlines“ neturi atlyginti žalos Dubajuje registruotai užsakomųjų skrydžių bendrovei „Aerojet“ už pavėluotai iš Kinijos į Vengriją atgabentus plaučių ventiliavimo aparatus, dar kartą nutarė teismas.
Vilniaus oro uoste nuo rudens ruoš pilotus
Vilniaus oro uoste nuo rudens ruoš pilotus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas praėjusią savaitę atmetė bendrovės skundą ir paliko Vilniaus apygardos teismo pernai gegužę priimtą sprendimą, kuriuo jis atmetė „Aerojet International Aircraft & Requisites Chartering“ ieškinį – ji prašė priteisti 227 tūkst. eurų nuostolių, 50,8 tūkst. eurų netesybų ir 6 proc. metų palūkanų.

„Pirmosios instancijos teismas teisingai nustatė faktines aplinkybes, tinkamai taikė teisės normas, kuriose reglamentuota vežėjo atsakomybė, įrodymų vertinimas, priėmė teisėtą ir pagrįstą procesinį sprendimą“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

„Aerojet“ teigė, kad vykdama Vengrijos vyriausybės užsakymą, 2020-ųjų gegužę kreipėsi į „GetJet Airlines“ dėl plaučių ventiliavimo aparatų pervežimo iš Kinijos. Krovinys dviem orlaiviais „Airbus 320“ turėjo būti atskraidintas į Budapeštą gegužės 27 dieną.

Vėluojant gauti leidimą kroviniui, kurio dalį sudarė pavojingos medžiagos, „GetJet Airlines“ gegužės 28 dieną į Budapeštą atskraidino tik 150 iš 300 aparatų. Likusi dalis pagal papildomą bendrovių susitarimą buvo pristatyta tik birželio 2 dieną.

„Aerojet“ teigimu, „GetJet Airlines“ netinkamai įvykdė įsipareigojimus, todėl turi kompensuoti žalą.

„GetJet Airlines“ tvirtino, kad savo įsipareigojimą įvykdė, o problemų kilo, nes „Aerojet“ Kinijos muitinėje nebuvo tinkamai įforminusi dalies dokumentų, o ir patys kroviniai negalėjo tilpti į du orlaivius – dėžės turėjo specialius reikalavimus, apie kuriuos ji nebuvo informuota pasirašant sutartį.

Teismas pripažino, kad vėlesnį dalies aparatų pristatymą lėmė tai, kad „Aerojet“ nepateikė pakankamai informacijos apie krovinį, įskaitant specialų ženklinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas