Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: „Icor“ lieka atsakove valstybės ginče su „Veolia“

Koncernui „Icor“ nepavyko pasiekti, kad jis būtų išbrauktas iš atsakovų byloje, kurioje Lietuva iš Prancūzijos energetikos grupės „Veolia“, su ja susijusių įmonių bei kitų asmenų reikalauja atlyginti 240 mln. eurų kompensaciją už padarytą žalą valstybei.
„Veolia“
„Veolia“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus apygardos teismas rugpjūčio 31 dieną iš karto įsiteisėjusia nutartimi atmetė koncerno „Icor“ skundą dėl jam nepalankios Vilniaus miesto apylinkės teismo nutarties, kuria liepos 17-ąją jo ieškinį atsisakyta priimti.

Bendrovė „Icor“ teismų prašė negaliojančia pripažinti 2020 metais sudarytą Energetikos ministerijos ir dviejų advokatų atstovavimo sutartį. Pirmos instancijos teismo teigimu, „Icor“ siekė įrodyti, kad valstybė esą neketino ir nesiekė bendrovės pasirinkti atsakove byloje su „Veolia“.

„Teisė pasirinkti atsakovą civiliniame ginče pirmiausia yra ne materialinė, o procesinė asmens teisė ir ji priklauso išimtinai ieškinį teikiančiam asmeniui – ieškovui (...). Tai reiškia, kad ieškovo (valstybės – BNS) atsakovu konkrečiame civiliniame ginče pasirinktas asmuo negali šios teisės kaip materialinės savarankiškai (...) ginčyti teismine tvarka“, – liepą nutarė apylinkės teismas.

Anot teismo, „Icor“ gali gintis teikdamas „įvairaus pobūdžio atsikirtimus“, tačiau tai gali būti daroma tik tame ginče, kuriame bendrovė dalyvauja kaip atsakovė.

Energetikos ministerija 2020 metų liepą pateikė ieškinį „Veolia“ grupės įmonėms „Veolia Environnement“, „Veolia Energie International“, „Vilniaus Energija“ ir „Litesko“, taip pat koncernui „Icor“ ir su šiomis įmonėmis susijusiems asmenims – A.Zuokui, Andriui Janukoniui ir Linui Samuoliui.

Vilniaus apygardos teismas šių metų balandį valstybės ieškinį priėmė nagrinėti, „Veolia“, „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ siekė šį sprendimą užginčyti, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas liepą konstatavo, kad ieškinys priimtas pagrįstai.

Lietuva siekia įrodyti, kad „Veolia“ ir „Icor“ 1999-2003 metais neteisėtai gavo šilumos ūkių nuomos sutartis dešimtyje šalies savivaldybių ir neteisėtai pelnėsi iš šilumos vartotojų.

Lietuva teigia, kad „Veolia“ ir „Icor“ per savo atstovus atliko neteisėtus mokėjimus šalies pareigūnams, kad galėtų išsinuomoti šilumos ūkį ir nuomos sutartis įgijo korupciniais veiksmais. Lietuva teismui pateikė įrodymus, kad „Veolia“ nesąžiningai veikė su „Icor“, siekiant nepagrįstai pasipelnyti vartotojų sąskaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas