Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: „Inter RAO Lietuvos“ bankroto administratorius kol kas negali būti keičiamas

Rusijos energetikos milžinės „Inter RAO“ kontroliuojamos bankrutuojančios elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuva“ kreditoriai kol kas negalės atšaukti bendrovės bankroto administratoriaus – Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro, taip pat negalės rinkti naujo administratoriaus.
AB „INTER RAO Lietuva“
AB „INTER RAO Lietuva“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Inter RAO Lietuvos“ administratorius Aurimo Valaitis BNS teigė, jog dėl administratoriaus atšaukimo, tikėtina, bus sprendžiama teismui išnagrinėjus bylą dėl bendrovės bankroto ne teismo tvarka proceso likimo.

Vilniaus apygardos teismas kovo 17 dieną tenkino 43 fizinių asmenų ir mažosios bendrijos „Kita koja“ prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir neleisti dėl to balsuoti susirinkime balandžio pabaigoje, kol bus nuspręsta dėl vasario 28 dienos kreditorių sprendimų panaikinimo.

„Byloje nėra duomenų, jog nemokumo administratorė (...) piktnaudžiautų jai suteiktais įgaliojimais bei veiktų akivaizdžiai priešingai bankrutuojančio juridinio asmens ar kreditorių interesams bei sprendė, kad jos nušalinimas ir laikinojo administratoriaus paskyrimas sąlygotų ydingą situaciją, kuomet „Inter RAO Lietuva“ liktų neapibrėžtoje teisinėje padėtyje neribotą laiko tarpą“, – BNS pranešė Vilniaus apygardos teismas.

Grupė smulkių kreditorių teismo prašė panaikinti vasario 28 dieną „Inter RAO Lietuvos“ kreditorių priimtus sprendimus, tarp jų – balandžio 26 dienos susirinkime spręsti dėl bankroto administratoriaus atšaukimo bei naujo išrinkimo.

A.Valaitis BNS teigė, jog dėl administratoriaus atšaukimo tikriausiai bus sprendžiama po to, kai teismas išnagrinės bylą dėl bendrovės bankroto ne teismo tvarka proceso nutraukimo.

„Esminis dalykas yra tas, kol kas yra nesibaigęs teisminis ginčas dėl bankroto proceso teisėtumo. Kol neišsispręs klausimas dėl bankroto proceso vykdymo ne teismo tvarka, teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, draudžiančias keisti administratorių“, – BNS teigė A.Valaitis.

Bendrovės bankroto proceso nutraukimo siekia trys „Inter RAO Lietuvos“ kreditoriai – Lietuvos paštas, „Philips Morris Lietuva“ ir „Orlen Lietuva“.

A.Valaitis teigė negalintis pasakyti, kodėl smulkieji kreditoriai siekia atšaukti administratorių: „Kreditoriai administratoriui yra uždavę klausimų ir išgirdę atsakymus į tuos klausimus“.

„Inter RAO Lietuvos“ administratoriumi Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuras paskirtas pernai birželio pabaigoje kreditoriams inicijavus neteisminį jos bankrotą.

Įmonės bankrotas inicijuotas po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pernai kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra, o Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) birželio pabaigoje panaikino jos elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.

Vilniaus apygardos teismo sprendimas per septynias dienas gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas