Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas nusprendė, kad buvę „Linavos“ vadovai turi asociacijai atlyginti ketvirtį mln. eurų nuostolių

Buvęs Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Valdas Gilys ir buvęs vyriausiasis finansininkas Adolfas Darginavičius turi asociacijai atlyginti 250 tūkst. eurų siekiančią žalą, nusprendė teismas, pranešė „Linava“.
Romo Austinsko komentaras dėl situacijos Baltarusijos pasienyje
Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 „Linava“

Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi pripažinta, kad buvusių vadovų darbo „Linavoje“ metu sistemingai buvo pažeidinėjami mokestiniai įstatymai ir dėl to „Linavai“ jie padarė didelę finansinę žalą. V.Gilys pagal teismo nutartį turi atlyginti 226 tūkst. EUR nuostolių, 5 procentų palūkanas, skaičiuojamas nuo šios nuostolių sumos bei beveik 4 tūkst. EUR bylinėjimosi išlaidas, o A.Darginavičius turi atlyginti 13 tūkst. EUR nuostolius, 5 procentų palūkanas, skaičiuojamas nuo šios nuostolių sumos, bei 1,3 tūkst. EUR bylinėjimosi išlaidas.

Apeliacinio teismo nutartyje vienareikšmiškai konstatuota, jog buvusio generalinio sekretoriaus V.Gilio vadovavimas asociacijai, kai buvo „toleruojama mokestinių įstatymų laisva interpretacija“ yra neteisėtas ir užtraukia įmonės vadovui civilinę atsakomybę.

Nustatyta, kad V.Gilys sudarė daugumą sandorių, kurie mokestine prasme buvo įforminti netinkamai, ir kad taip jis pažeidė ne tik pareigą tinkamai organizuoti įmonės veiklą, bet ir padarė konkrečius darbo pareigų pažeidimus, t. y. veikė nepateisinamai, neapdairiai ir rizikingai.

Atlikus patikrinimą Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) konstatavo, jog praktiškai visas tiekėjų išrašytas PVM sąskaitas faktūras, kurias Vilniaus apskrities VMI mokestiniame ginče įvertino kaip nesusijusias su Asociacijos apmokestinamąja ūkine komercine veikla ir nepagrįstai priskirtas leidžiamiems atskaitymams bei nepagrįstai įtrauktas į pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) ataskaitą, Asociacijos vardu priėmė ir į Asociacijos buhalteriją įtraukimui į apskaitą pateikė būtent vyr. finansininkas A.Darginavičius.

Taip pat konstatuota, jog Asociacija neteisėtai teikdavo beprocentes paskolas savo darbuotojams, o mokestinio patikrinimo metu nustatyta ir tai, kad Asociacija darbuotojų, įskaitant atsakovo A.Darginavičiaus, poilsines keliones nepagrįstai įformindavo kaip tarnybines komandiruotes apmokamas iš Asociacijos lėšų.

Daugumoje atvejų įsakymus dėl tarnybinių komandiruočių generalinio sekretoriaus V.Gilio vardu pasirašydavo vyr. finansininkas A.Darginavičius.

V.Gilys „Linava“ asociacijos generalinio sekretoriaus pareigas ėjo nuo 1991 iki 2010 m., A.Darginavičius „Linava“ vyriausiuoju finansininku buvo nuo 1995 m. iki 2014 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas