Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: PST ir „Irdaiva“ buvo sudariusios kartelį

Vienos didžiausių šalyje statybų bendrovių „Panevėžio statybos trestas“ (PST) ir „Irdaiva“ buvo sudariusios kartelinį susitarimą, dalyvaudamos Vilniaus savivaldybės organizuotuose darželių atnaujinimo konkursuose, ir už tai pagrįstai buvo nubaustos milijoninėmis baudomis, nutarė teismas.
„Panevėžio statybos trestas“ (PST) ir UAB „Irdaiva“
„Panevėžio statybos trestas“ (PST) ir UAB „Irdaiva“ / 15min montažas

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį atmetė PST ir „Irdaivos“ skundus, BNS pranešė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Konkurencijos taryba gruodžio pabaigoje skyrė PST 8,514 mln. eurų, o „Irdaivai“ – 3,686 mln. eurų baudas už tai, kad įmonės susitarė kartu dalyvauti ir nekonkuruoti 24-iuose Vilniaus vystymo kompanijos 2013–2015 metais skelbtuose mokyklų ir darželių atnaujinimo konkursuose.

„Teisėjų kolegijos sprendime pažymima, kad draudžiamame susitarime dalyvavę verslo subjektai padarė sunkų konkurencijos teisės pažeidimą, todėl Konkurencijos taryba, apskaičiuodama bazinį baudos dydį, tinkamai įvertino pažeidimo pavojingumą, mastą ir jo trukmę, pareiškėjų vaidmenį susitarime“, – BNS teigė VAAT atstovė.

Konkurencijos taryba nustatė, kad nors savivaldybės įmonės „Vilniaus vystymo kompanija“ skelbtuose konkursuose PST ir „Irdaiva“ galėjo dalyvauti atskirai, tačiau susijungė dėl pranašumo prieš kitus.

„Sistemingai bendradarbiaudamos, bendrovės nekonkuravo nei pasiūlymais vykdyti statybos darbus, nei pasiūlymų kaina. Įmonėms susijungus ir taip sumažėjus pirkimuose galėjusių konkuruoti ūkio subjektų skaičiui, perkančiajai organizacijai buvo apribotos galimybės rinktis iš daugiau stiprių konkurentų ir gauti geresnį kainos pasiūlymą“, – sakė S. Jacinevičienė-Baltaduonė.

Konkurencijos taryba nustatė, kad PST ir „Irdaiva“ laimėjo 11 iš 24 skelbtų pirkimų, kurių bendra vertė – maždaug 18 mln. eurų, tačiau ne visi projektai buvo įgyvendinti. PST ir „Irdaivai“ nepavyko pradėti dviejų apie 3,9 mln. eurų vertės projektų.

VAAT sprendimas per mėnesį gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

PST vadovas Dalius Gesevičius BNS teigė, kad įmonė teismo sprendimą skųs: „Be abejonės. (...) Skųsimės iki pat Briuselio“. Su „Irdaivos“ vadovu Vitu Lopiniu BNS kol kas nepavyko susisiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas