Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: VŠT išmaniųjų skaitiklių konkurso dalis lieka sustabdyta

Vilniaus šilumos tinklų (VŠT) skelbto bendros 47,5 mln. eurų vertės išmaniųjų skaitiklių konkurso nedidelė dalis lieka sustabdyta.
Vilniaus šilumos ūkis grįžo vilniečiams
Vilniaus šilumos tinklai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas rugpjūčio 18 dieną atmetė VŠT skundą ir paliko galioti įmonei nepalankią Vilniaus apygardos teismo birželio 29 dienos nutartį. Mažiausios – 648 tūkst. eurų vertės – konkurso dalies sąlygas skundė koncerno „Icor“ valdoma pramonės įrenginių priežiūros bendrovė „Axioma servisas“.

„Apeliantė (VŠT – BNS) nepateikė duomenų, pagrindžiančių, kad nurodytas paslaugas būtina įsigyti kuo greičiau, jų neįsigijus per nustatytą terminą būtų padaryta žalos, nebus užtikrintas viešasis interesas“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas nurodė, kad visuomenei svarbu ne tik perkama įranga, tačiau ir tai, kad laimėtojais būtų pripažinti geriausi pasiūlymai, o tam naudojamos lėšos nebūtų švaistomos.

„Visuomenė yra suinteresuota ne tik pirkimo objektu, bet ir tuo, kad perkančiųjų organizacijų vykdomos viešojo pirkimo procedūros vyktų skaidriai ir griežtai laikantis įstatymų reikalavimų“, – teigė teismas.

VŠT teismui teigė, kad konkurso dalies stabdymas suteikia prioritetą ne viešajam, bet „Axioma serviso“ interesui, be to, šia projekto dalimi siekiama didinti konkurenciją šilumos ir karšto vandens rinkoje, kurioje „Axioma servisas“ dominuoja.

„Ieškovė („Axioma servisas“ – BNS) siekia ne pakeisti kvalifikacinį reikalavimą ir apginti savo teisę dalyvauti pirkime, bet sutrukdyti atsakovei jį įvykdyti“, – teismui teigė VŠT.

„Axioma servisas“ ginčijo konkurso dalies sąlygas, kad kvalifikacijos reikalavimai yra per maži – potencialus tiekėjas per pastaruosius trejus metus turi būti įvykdęs sutarčių tik už 3,5 tūkst. eurų.

„Projektas svarbus Vilniaus miestui, todėl per mažą patirtį turintys tiekėjai, kurių metinė apyvarta – 1 tūkst. eurų, negalėtų įvykdyti projekto. (...) Atsakovė (VŠT – BNS) turėjo įvertinti tikėtinus tiekėjų ir perkančio subjekto ginčus, tinkamai suplanuoti viešuosius pirkimus“, – teismui teigė „Axioma servisas“.

VŠT BNS ketvirtadienį teigė, kad šiuo metu dar vyksta konkurso procedūros ir nė viena sutartis nėra pasirašyta.

Anot įmonės, ginčijama konkurso dalis šiuo metu apskritai sustabdyta, o jei teismas nuspręstų, kad „Axioma servisas“ reikalavimus skundė pagrįstai, ši dalis vyktų iš naujo.

„Jeigu teismas nuspręstų, kad „Axioma servisas“ reikalavimas yra pagrįstas, tuomet, vadovaujantis viešųjų pirkimų procedūromis, šios kategorijos pirkimo procedūros būtų nutrauktos ir būtų vykdomos iš naujo“, – komentare BNS teigė VŠT.

VŠT taip pat pridūrė, kad „Axioma servisui“ palankus teismo sprendimas „reikštų konkurencijos apribojimą“.

„Axioma servisas“ ginčų su VŠT turėjo ir anksčiau – 2021 metais ji apskundė VŠT skelbtą maksimalios beveik 3,5 mln. eurų vertės 12 metų trukmės nuotolinio duomenų nuskaitymo konkursą, kurį laimėjo įmone „Bitė Lietuva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas