Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismo verdiktas: „Lifosa“ skundas dėl laikinojo administratoriaus paskyrimo atmestas

Antradienį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovės „Lifosa“ skundą dėl laikinojo administratoriaus paskyrimo. Kėdainių bendrovei nuo gegužės yra paskirtas laikinasis administratorius, siekiant tęsti bendrovės veiklą. Gamyba ji buvo sustabdžiusi po to, kai netiesioginiam jos savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo pritaikytos Vakarų sankcijos.
„Lifosos“ gamykla
„Lifosos“ gamykla / Bendrovės nuotr.
Temos: 2 Lifosa, AB Trąšos

Sankcionuojama Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovė „Lifosa“ teismams nuo gegužės skundžia Finansų ministerijos sprendimą paskirti įmonės laikinąjį administratorių bei juo skirti įmonę „Finance Guru“.

„Lifosa“ skunde teigė, jog finansų ministrės įsakymas dėl „Finance Guru“ paskyrimo yra neteisėtas, kadangi pažeidžia fundamentalias teises, prieštarauja Konstitucijai, Europos Sąjungos sutarčiai, ES pagrindinių teisių chartijai, Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai.

Antradienį Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėja Agnė Stankevičienė, susipažinusi su pareiškėjo AB „Lifosa“ skundu atsakovei Lietuvos Respublikos finansų ministerijai dėl įsakymo panaikinimo, nutarė nepriimti šio skundo.

Skunde, be kitų aspektų, „Lifosa“ prašė taikyti reikalavimo užtikrinimo priemones: uždrausti atsakovei Lietuvos Respublikos finansų ministerijai išplėsti Laikinojo administratoriaus įgaliojimus suteikiant pastarajam „Lifosos“ valdymo organų ir (ar) dalyvio funkcijas ir kompetenciją.

Skundo atmetimą teismas motyvavo teisiniais skundo pateikimo neatitikimais. Teismo nutartyje aiškinama, kad šiuo atveju tarp „Lifosos“ ir jai atstovaujančio advokato nėra pasirašyta atstovavimo sutartis .

„Pareiškėjas nepateikė teismui įrodymų, kad laikinasis administratorius raštu pritarė aukščiau nurodytais klausimais, t. y. dėl skundo teismui pateikimo ir dėl atstovavimo sutarties sudarymo.

Pažymėtina, kad pareiškėjas nei kartu su skundu, nei su papildomai teiktais procesiniais dokumentais nepateikė atstovavimo sutarties, kuri būtų tinkamai pasirašyta AB „Lifosa“ atstovų. Skunde ir papildomai teiktuose dokumentuose pažymima, kad pareiškėjas iki šiol nėra gavęs oficialaus laikinojo administratoriaus atsakymo ir nėra informuotas, kada atsakymą gaus. Skunde pripažįstama, kad atstovavimo sutartis nėra sudaryta, kadangi, pareiškėjo vertinimu, laikinasis administratorius delsia duoti pritarimą sudaryti atstovavimo sutartį“, – rašoma nutartyje.

Teismas padarė išvadą, kad byloje nėra jokių duomenų, patvirtinančių, jog advokatui tinkamai suteikti įgaliojimai vesti bylą. „Byloje nesant duomenų apie atstovavimo sutarties sudarymą, teismas daro išvadą, kad skundas buvo paduotas neįgalioto bylą vesti asmens“, – rašoma nutartyje.

Teismas nutartimi pažymi, kad atsisakymas priimti skundą nekliudo vėl kreiptis į teismą su tuo pačiu skundu, jeigu yra pašalintos arba išnyko aplinkybės, kliudžiusios priimti skundą.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė. Gegužės 24-ąją darbą įmonėje pradėjo laikinoji administratorė – nemokumo administravimo bendrovė „Finance Guru“ su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, kurios užduotis – užtikrinti įmonės veiklą nepažeidžiant tarptautinių sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas