Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismo verdiktas: verslininko V.Kučinsko valdytos įmonės „Arvi ir ko“ bankrotas pripažintas tyčiniu

Kauno apygardos teismas pripažino pagrindinės „Arvi“ grupės įmonės „Arvi ir ko“ bankrotą tyčiniu. Tai jau trečioji grupės įmonė, susilaukianti tokio pat teismo sprendimo.
Arvi
Arvi / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Subyrėjusios verslininko Vidmanto Kučinsko valdytos „Arvi“ imperijos įmonės bankrutavo, tačiau dabar viena po kitos sulaukia teismo kirčių – bankrotai buvo tyčiniai.

Iki šiol tokį verdiktą išgirdo „Arvi fertis“ ir „Baltkalis“ (tiesa, dėl pastarojo byla bus nagrinėjama iš naujo), o dabar – ir pagrindinė grupės įmonė „Arvi ir ko“.

Kauno apygardos teismas antradienį nutarė patenkinti pareiškėjos „Belor“ pareiškimą ir įmonės „Arvi ir ko“ bankrotą pripažino tyčiniu.

Įmonė prašė pripažinti „Arvi ir ko“ bankrotą tyčiniu dėl buvusių šios įmonės vadovų Vidmanto Kučinsko bei Vytauto Freimanto ir valdybos narių Vidmanto Kučinsko, Martyno Urbaičio, Vytauto Freimanto, Gintaro Griškonio, Ramūno Malinausko bei Alfonso Sigito Tamošiūno neteisėtų veiksmų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vidmantas Kučinskas

Teismas, pripažinęs „Arvi ir ko“ bankrotą tyčiniu, taip pat nusprendė jos buvusiam vadovui Vytautui Freimantui apriboti teisę 3 metus eiti viešojo ir privataus juridinio asmens vadovo pareigas ar būti kolegialaus valdymo organo nariu.

Įsiskolinusi daugiau nei 19 mln. eurų

Skolų iš „Arvi ir ko“ neatgaunanti bendrovė "Belor" argumentavo, kad „Arvi ir ko“ buvo tyčia privesta prie bankroto dėl sąmoningų buvusių šios įmonės vadovų ir valdybos narių neteisėtų veiksmų: esą dėl vadovų veiksmų įmonė tapo nemokia vėliausiai 2016 m. gruodžio 31 d., o vėliau jos finansinė padėtis tik blogėjo ir nei įmonės valdymo organai, nei dalyviai nesiėmė priemonių įmonės mokumui atkurti ir nesikreipė į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Į teismą dėl „Arvi“ bankroto pripažinimo tyčiniu kreipusis „Belor“ argumentavo, kad skolų iš „Arvi ir ko“, kurių apimtis jau 2016 m. siekė 19,5 mln. eurų kreditoriai neatgauna iš esmės nuo 2016 m. pradžios.

Pasak „Belor“, esą jau nuo 2016 metų „Arvi ir ko“ siekė tapti nemoki, kad išvengtų atsiskaitymo su kreditoriais ir būtent tuo tikslu skubiai, praktiškai per 1 mėn. laikotarpį (nuo 2016 m. spalio 4 d. iki 2016 m. lapkričio 12 d.), sudarė UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“, UAB „Lietuvos cukrus“, UAB „ARVI kalakutai“ akcijų, UAB „ARVI KALAKUTAI“ KŪB komanditoriaus įnašo perleidimo sandorius, vertingą turtą perleidžiant naujai įsteigtoms Kipro įmonėms (naudos gavėjai yra tie patys, kaip ir UAB „Arvi ir ko“).

„Belor“ nurodė, kad taip nesąžiningai buvo perleista 36 mln. Eur rinkos vertės „Arvi ir ko“ priklausančio turto, už kurį ji negavo nei vieno euro. O kadangi akcijų valdymas ir buvo pagrindinė atsakovės UAB „Arvi ir ko“ veikla bei esminis pajamų šaltinis, jo netekusi ji neteko ir galimybių tinkamai vykdyti įsipareigojimus, t. y. tapo nemoki.

Tyčinis bankrotas apibrėžiamas kaip įmonės privedimas prie bankroto sąmoningai blogai valdant įmonę (veikimu, neveikimu) ir (arba) sudarant sandorius, kai buvo žinoma ar turėjo būti žinoma, kad jų sudarymas pažeidžia kreditorių teises ir (arba) teisėtus interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas