Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 15

Tiesa ar melas? A.Armonaitė paskelbė, kad „Baltic Classifieds Group“ tapo vienaragiu

Trečiadienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė paskelbė, kad Lietuva turi trečiąjį vienaragį – daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių įvertintą startuolį. Juo tapo skelbimų portalus Baltijos šalyse valdanti bendrovė „Baltic Classifieds Group“. Tačiau viešojoje erdvėje kilo klausimų, ar galima biržoje listinguojamą įmonę vadinti startuoliu ar vienaragiu. Tad ar teisingas ministrės teiginys? 15min patikrino.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / 15min ir 123RF nuotr.

Minėta įmonė valdo Lietuvoje tokius gerai žinomus prekės ženklus kaip autoplius.lt, aruodas.lt, skelbiu.lt. „Baltic Classifieds Group“ Lietuvoje valdo įmonę „Diginet LTU“. 2019 m. „Baltic Classifieds Group“ už neatskleistą sumą buvo parduota tarptautinei privataus kapitalo konsultavimo įmonei „Apax Partners“.

Vienaragiais įprastai vadinami privačiai valdomi startuoliai, kurių vertė yra didesnė nei 1 mlrd. JAV dolerių. Terminą „vienaragis“ šia reikšme dar 2013 m. išpopuliarino JAV investuotoja Aileen Lee. Mitinio gyvūno įvaizdis turėjo būti aliuzija į tai, kad tokios kompanijos yra ypatingai retos. Žinoma, nuo to laiko pasaulinė vienaragių kaimenė gerokai išaugo.

Laisvės partijos vadovė trečiojo lietuviško vienaragio atsiradimą grindė trečiadienį pasirodžiusia „Dealroom“ apžvalga. Sulaukusi kritikos, trečiadienį ministrė savo feisbuko sienoje pasidalino „Dealroom“ žinute, kokiais kriterijais nustatytas minėtos įmonės „vienaragiškumas“:

„Nagrinėdami startuolių ekosistemas, vienaragių klubo dalimi laikome bet kurią privačią įmonę, kurios vertė viršija 1 mlrd. dolerių, arba bet kurią įmonę, kuri pasiekė exitą [jos akcijos pradėtos listinguoti biržoje - 15min], kurio vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių. Tai svarbios įmonės, kurios anksti pradeda savo veiklą, ugdo talentus ir užtikrina grąžą, kuri bus panaudota vietos technologijų ekosistemose. Vilniuje įkurtos ir išaugusios bendrovės „Vinted“, BCG ir „Nord Security“ yra trys Lietuvos vienaragių klubo narės“.

Tad ar „Baltic Classifieds Group“, kuri nuo 2021 m. yra listinguojama Londono biržoje, iš tiesų galima vadinti trečiuoju vienaragiu iš Lietuvos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi