Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Top100 įmonių, palankiausių daryti karjerą moterims: didžiausi atlyginimai ir aukščiausi karjeros laipteliai

Lietuvoje moterys vis dar gauna mažesnius atlyginimus negu vyrai, o aukščiausio lygio vadovo pozicijoje vyrų yra 2,5 karto daugiau nei moterų. Tačiau turime ir kitokių pavyzdžių – įmonių, kur atlyginimai tarp lyčių beveik nesiskiria, o valdyboje moterys užima pusę ar net daugumą vietų. Siekiant pastebėti teigiamas permainas visuomenėje Tarptautinės moters dienos proga 15min pirmą kartą skelbia TOP100 Lietuvos įmonių, kur moterų lyderystė ryškiausia.
Moterys vadovaujančiose pozicijose
Moterys vadovaujančiose pozicijose / Ignas Krakys iliustracija/15min

34 tūkstančiams Lietuvos įmonių vadovauja moterys, o daugiau nei 84 tūkstančių – vyrai, rodo duomenų analitikos bendrovės „Scorify“ duomenys. Tad moterų vadovių Lietuvoje – 2,5 karto mažiau negu vyrų. Panaši situacija ir valdybose – „Scorify“ duomenimis, Lietuvoje tarp visų valdybos narių moterų – tik 36 proc.

Vis dėlto yra ir priešingų pavyzdžių. Tad15min pirmą kartą sudarė įmonių reitingą, kuriame Lietuvos bendrovės surikiuotos pagal tai, kur moterims pavyko pasiekti daugiausia. Tai nereiškia, kad šiose įmonėse „stiklo lubų“ (nematomi barjerai, trukdantys siekti norimos karjeros) moterims nėra. Tai reiškia, kad į jas atsimušama rečiau ir įmonės eina teisinga linkme – šiose bendrovėse jos užima aukščiausias pareigas, įsitvirtinusios valdyboje, gauna didžiausius atlyginimus rinkoje. Tiesa, sudarinėjant reitingą mums buvo svarbu abiejų lyčių lygybės principas, todėl svarbus kriterijus buvo – vyrų ir moterų atlygio dydis.

Daugiausia – lietuviškų bendrovių

Beveik visoms į pirmąjį TOP100 įmonių, palankiausių moterų karjerai, dešimtuką iškopusių bendrovių vadovauja moterys. Išsiskiria šios bendrovės ir pagal valdybos narių sudėtį – pusę ir daugiau pozicijų taip pat užima moterys.

Beje, pirmajame dešimtuke tik pusė įmonių yra lietuviško kapitalo, tačiau panagrinėjus šimtuką matyti, kad bendrovių, kur kontrolinį akcijų paketą valdo lietuviai, yra dauguma – 57. Užsienio investuotojų sąraše randame 43, daugiausia – iš Nyderlandų (7 įmonės), JAV (5) ir Vokietijos (5). Beje, įdomu tai, kad sąraše net 11 įmonių atstovauja Lietuvos viešajam sektoriui – tai valstybės ar savivaldybės įmonės, asociacijos.

Pirmoje sąrašo vietoje atsiduria „Nestle Baltics“ – šveicariško kapitalo bendrovė, užsiimanti kavos, šokolado, vaikų maisto produktų didmenine prekyba, įtvirtinusi rinkoje tokius prekės ženklus, kaip „Maggi“, „Lion“, „Kit Kat“, „Nescafe“.

Šiai įmonei, kurioje dirba 52 darbuotojai, vadovauja estė Ade Merilai, o 3 žmonių valdybą sudaro vien moterys. Moterys darbuotojos sausio mėnesį uždirbo dvigubai didesnes algas negu šalies vidurkis, kuris siekė 3 tūkst. eurų prieš mokesčius (1,8 tūkst. eurų „į rankas“). Tiesa, vyrų darbo užmokestis buvo beveik 300 eurų didesnis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nestle“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nestle“

„Nestle Baltics“ vadovė Ade Merilai 15min tvirtino, kad visoje „Nestlé“ korporacijoje tikima, jog nuomonių ir patirčių įvairovė prisideda prie verslo sėkmės, todėl įvairių žmonių, ne tik moterų, įtrauktis yra skatinama.

„Nestlé“ vadovaujančias pareigas užima žmonės, turintys tinkamas kompetencijas ir patirtį. Be to, ypatingas dėmesys skiriamas moterų lyderystei skatinti“, – pastebi vadovė.

Įmonės nuotr./„Nestle Baltics“ vadovė Ade Merilai
Įmonės nuotr./„Nestle Baltics“ vadovė Ade Merilai

Beje, „Nestle Baltics“ motininė bendrovė „Nestlé“ pastebėta ir tarptautiniu lygmeniu – jau ketvirtus metus iš eilės ji pateko į „Bloomberg“ sudaromą „Lyčių lygybės indeksą“: korporacijos lyčių lygybės indeksas sudaro 78 procentus ir yra didesnis už bendrą indekso vidurkį (71 proc.).

„Korporacijoje „Nestlé“ šiuo metu moterys užima 43,9 proc. vadovaujančių pozicijų, taip pat esame įsipareigoję užtikrinti, kad iki šių metų pabaigos moterys užims 30 proc. aukščiausio lygio organizacijos vadovų pozicijų“, – planus vardijo vadovė.

Antra šimtuko įmonė – tik 10 žmonių turinti sveikatos priežiūros, saugumo produktų didmenine prekyba užsiimanti bendrovė „3M Lietuva“. Šiai suomiško kapitalo įmonei vadovauja generalinė direktorė Mia Marjut Ekloef, valdyboje iš trijų narių – dvi moterys. Moterys šioje įmonėje uždirba didelius atlyginimus – 4,4 tūkst. eurų. Tiesa, nors 15min sudarytame reitinge didelį dėmesį skyrėme vienodam atlygiui, vyrai šioje įmonėje uždirba mažiau – 4,1 tūkst. eurų.

Kaip vertinome: 4 kriterijai

  • Moterų skaičius valdybose. Įmonė „Scorify“ šių metų pradžioje atrinko 200 įmonių pagal didžiausią moterų skaičių valdyboje. Šį sąrašą dar patikrinome pagal „Registrų centre“ įmonių pateikiamus duomenis.
  • Didžiausi atlyginimai moterims. 200 įmonių atrinktos pagal „Sodros“ kas mėnesį skelbiamus atlyginimus (imti 2021 metų lapkričio ir 2022 sausio duomenys).
  • Atlyginimų lygybė. 200 įmonių atrinktos pagal tai, kur skirtumas tarp vyrams ir moterims mokamų atlyginimų yra mažiausias. Būtent lygybė yra vienas svarbiausių kriterijų.
  • Moteris – aukščiausio lygio vadovės pareigose. Iš kiekvieno iš anksčiau išvardytų kriterijų buvo galima surinkti po 100 balų. Galiausiai, papildomų 20 balų skyrėme toms jau atrinktoms įmonėms, kurioms vadovauja moterys.
  • Iš viso pagal šiuos kriterijus atrinkome 600 įmonių sąrašą, o vėliau, tarpusavyje palyginę šias bendroves, sudarėme 100-tuką.
  • Į mūsų sąrašą pateko bendrovės, kuriose dirba ne mažiau kaip 10 darbuotojų ir kuriose mokamas bent 1400 eurų atlyginimas prieš mokesčius. Mūsų nuomone, mokant nedidelį atlyginimą išlaikyti lygybę tarp vyrų ir moterų atlyginimų yra kur kas lengviau negu mokant didesnį darbo užmokestį. Dėl šios priežasties pasirinkome 1400 eurų „grindis“ – ši riba yra artima vidutiniam atlyginimui Lietuvoje atmetus Vilniaus miestą (1460 eurų).

Trečioje vietoje atsiduria pirmoji lietuviško kapitalo bendrovė – valgomuosius ledus gaminanti „Klaipėdos pienas“, priklausanti verslininkų Pažemeckų šeimai. Šioje 141 darbuotoją turinčioje bendrovėje visą valdybą sudaro moterys, įmonei vadovauja pagrindinio akcininko Algirdo Pažemecko dukra Rita Pažemeckaitė-Digrienė, o skirtumas tarp moterų ir vyrų atlyginimų nėra didelis ir siekia 81 eurą.

Beje, 36-oje sąrašo vietoje atsiduria ir pagrindinė Pažemeckų bendrovė „Žemaitijos pienas“.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt/„Klaipėdos pienas“ nuo 1995-ųjų specializuojasi ledų gamyboje.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt/„Klaipėdos pienas“ nuo 1995-ųjų specializuojasi ledų gamyboje.

Tokių pavyzdžių, kai sąraše atsiduria kelios tai pačiai įmonių grupei ar tiems patiems akcininkams priklausančios atskiros įmonės, yra ir daugiau. Pavyzdžiui, TOP100-tuke rasime tris SDG grupės įmones, kelias „Vilniaus prekybai“ priklausančias bendroves.

Viešbutis „Neringa Hotel“ įsitaiso ketvirtoje sąrašo vietoje. Įmonės valdybos pirmininkė Rūta Tamulienė svarstė, kad aukštą poziciją 15min sudarytame sąraše lėmė tai, kad aukščiausias pozicijas įmonėje užima moterys – t. y. valdybos pirmininkės bei direktorės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsinaujinęs viešbutis „Neringa“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Atsinaujinęs viešbutis „Neringa“

Paklausta, ar bendrovėje turi nuostatų dėl lyčių proporcijų aukščiausio lygio pozicijose, R.Tamulienė 15min tvirtino, kad tiek akcininkai, tiek vadovai vertina lygybę, tačiau priimant į darbą žiūrima į žmogaus kompetencijas, o ne lytį. Visgi R.Tamulienė pastebi, kad viešbučių sektoriuje moterų dirba daugiau, tad ir karjerą čia daryti joms yra lengviau.

„Stengiamės išlaikyti lyčių lygybių proporciją, tačiau pagrindinis faktorius visada yra kompetencija. Viešbučių sektoriuje dirba daug moterų, jos dažnai kyla karjeros laiptais šiame sektoriuje, tad pas mus atsirado daug moterų aukščiausio lygio pozicijose“, – kas lėmė aukštą vietą sąraše aiškino R.Tamulienė.

Penketuką užbaigia farmacijos produktais prekiaujanti šveicariško kapitalo „Roche Lietuva“: šioje bendrovėje atlyginimai vieni didesnių (4,4 tūkst. eurų „ant popieriaus“) ir labai apylygiai (tiesa, moterys vidutiniškai uždirba 56 eurais daugiau), valdyboje – 1 moteris ir 2 vyrai.

Dauguma įmonių – iki 50 darbuotojų

Dauguma sąrašo įmonių (64) yra nedidelės – turi mažiau nei 50 darbuotojų. Iš jų – 35 įmonėse dirba 20 darbuotojų ir mažiau. O didesnių, turinčių daugiau nei šimtą darbuotojų, šiame sąraše yra tik 18 įmonių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valstybinė miškų urėdija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Valstybinė miškų urėdija

Didžiausia šio sąrašo bendrovė – valstybės valdoma Valstybinių miškų urėdija, užimanti 19 vietą ir turinti 2486 darbuotojus.

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė pastebi, kad moterys paprastai daugiau dalyvauja smulkiajame versle. „O didesnėse verslo įmonėse, kur daugiausia darbuotojų, joms prasimušti daug sudėtingiau“, – 15min pastebi ekspertė.

Tarp kitų didžiausių bendrovių – „Eurovaistinė“ (1427), „Žemaitijos pienas“ ( 1210 darbuotojų), „Juodeliai“ (578), savivaldybės įmonė „Klaipėdos vanduo“ (335), valstybės valdoma įmonė „Oro navigacija“ (276), „SCT Lubricants“ (200), „Teva Baltics“ (178), „DXC Technology Baltic“, „PricewaterhouseCoopers“ (183) ir kitos.

Beje, statistika rodo, kad Lietuvoje ir ištisi sektoriai padalinti į moteriškus ir vyriškus. „Scorify” verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė 15min tvirtino, kad daugiau kaip 50 proc. moterų vadovių, skaičiuojant nuo visų vadovų sektoriuje, yra socialinėje veikloje, sveikatos priežiūroje ir viešajame valdyme. O transporte ar žemės ūkio veikloje moterų vadovių – mažiau kaip penktadalis.

Visas Top100 įmonių sąrašas – tik prenumeratoriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius