Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
11:53 /16:12

„Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ įspėja pirkėjus grąžinti vieną prekę: ją vartoti nesaugu

„Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ prekybos tinklai prašo vartotojų grąžinti nesaugią šaltai rūkytą kiaulienos šoninę, pagamintą mėsos perdirbėjo „Biovela-Utenos mėsa“. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad vienos partijos gaminyje aptikta pavojingų bakterijų.
„Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ įspėja pirkėjus grąžinti vieną prekę
„Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ įspėja pirkėjus grąžinti vieną prekę / 15min montažas

VMVT informuoja, kad „Biovelos-Utenos mėsa“ pagamintą šaltai rūkytos kiaulienos šoninės partiją, kurios numeris 2410130021, gavo didieji prekybos tinklai „Iki Lietuva“, „Maxima Lietuva“, „Rimi Lietuva“, taip pat įmonės „Eiginta“ ir „Sanitex“.

Nesaugus produktas, supakuotas 140 g pakuotėje, galioja iki gruodžio 2-6 dienos.

Nesaugioje šoninėje nustatyta patogeninių mikroorganizmų – monocitogeninė listerija, galinti sukelti listeriozę.

VMVT atstovai 15min informavo, kad patogeninių mikroorganizmų įmonė „Biovela-Utenos mėsa“ šaltai rūkytoje kiaulienos šoninėje aptiko atlikdama savikontrolinius tyrimus ir nedelsiant informavo visus prekybos tinklus, kurie yra gavę tos partijos produktą bei informavo VMVT.

„Maxima“ komunikacijos vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė 15min informavo, kad prekybos tinklą apie nesaugų produktą informavo gamintojas spalio 18 dieną.

„Maxima“ nuotr./„Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė
„Maxima“ nuotr./„Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

„Iš karto sureagavome ir pradėjome parduotuvėse kabinti informacinius pranešimus, kuriuose prašoma grąžinti nekokybišką prekę“, – sakė I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Iki Lietuva“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė 15min taip pat informavo, kad pirkėjams ši žinia paskelbta vos gavus informaciją apie netinkamos kokybės prekę.

„Ši informacija yra visose IKI parduotuvėse, gerai matomose skelbimų lentose“, – sakė ji.

Bendrovės nuotr./Gintarė Kitovė
Bendrovės nuotr./Gintarė Kitovė

Kad vykdo galimai nesaugaus minėto maisto produkto pašalinimą iš rinkos ir susigrąžinimą iš vartotojų 15min tvirtino ir „Rimi Lietuva“.

Nesaugų produktą prekybos tinklai priiminės iki lapkričio 1 dienos.

I.Trakimaitė-Šeškuvienė pridūrė, kad nekokybišką prekę įsigiję pirkėjai, ją atnešę į parduotuves, atgaus pinigus, pateikę pirkimo įrodymus – kasos kvitą, sąskaitą-faktūrą, banko ar lojalumo kortelės išrašą.

„Pirkėjai jau grąžino per du tūkstančius šių nekokybiškų prekių“, – pridūrė „Maxima“ atstovė.

Pasak VMVT atstovų, šiuo metu prekybos tinklai yra įpareigoti susigrąžinti galimai nesaugų produktą iš vartotojų, pašalinti iš rinkos galimai nesaugų produktą bei jį sunaikinti.

Tuo tarpu „BIOVELA Group“ audito ir kokybės departamento vadovė Žaneta Guptos 15min teigė, kad galimą mikrobiologinę taršą įmonė aptiko pati.

„Siekdami užtikrinti aukščiausią produktų saugos lygį nuolat vykdome griežtus kokybės bei saugumo tyrimus savo įmonės laboratorijoje. Todėl norime patikslinti, kad galimą mikrobiologinę taršą nustatėme patys, vykdydami prevencinę patikrą. Nelaukdami išsamesnių bei galutinių tyrimo rezultatų, nedelsiant inicijavome visos šių produktų partijos atšaukimą iš rinkos, spalio 18 d. apie tai informuodami tiek VMVT tarnybą, tiek prekybos centrus“, – teigė įmonės atstovė.

Pasak jos, sulaukus tikslesnių akredituotos išorės laboratorijos tyrimo rezultatų galima patvirtinti, kad produktai buvo visiškai saugūs vartoti.

„VMVT taip pat atliko gamybos patalpų patikrinimą ir jokių su mikrobiologine tarša susijusių pažeidimų nustatyta nebuvo. Norime akcentuoti, kad šiuo atveju ėmėmės neatidėliotinų veiksmų net ir esant menkiausiai rizikai, nes įmonė veikia vadovaudamasi aukščiausiais standartais ir visada rūpinasi savo vartotojų saugumu“, – teigė Ž.Guptos.

Gali sukelti pavojingų sveikatos sutrikimų

Kaip rašo manodaktaras.lt, listeriozė – reta, tačiau pavojinga liga, kuria galima užsikrėsti per gyvūninės kilmės maistą. Lietuvoje registruojami pavieniai susirgimai listerioze, tačiau liga itin pavojinga nėščiosioms ir naujagimiams bei asmenims su silpnesne imunine sistema, imunodeficitu bei pagyvenusiems, senyvo amžiaus žmonėms.

Listeria monocytogenes bakterijos randamos dirvožemyje, vandenyje, dumble, silose ir kt. Infekcijos rezervuaras – infekuoti naminiai ir laukiniai žinduoliai, naminiai paukščiai ir žmonės. Šios bakterijos yra pakankamai atsparios išorinės aplinkos veiksniams. Jos gali daugintis 4–6 °C temperatūroje dirvožemyje, vandenyje, ant augalų, maiste. Aukštesnėje nei 62 °C temperatūroje žūva per pusvalandį.

Ligos inkubacinis periodas – nuo 3 iki 70 dienų, dažniausiai apie 3 savaites.

Klinikiniai požymiai

Patekusios į žmogaus organizmą bakterijos gali pakenkti daugelį organų, todėl ligos simptomai gali būti labai įvairūs. Liga gali pasireikšti karščiavimu, raumenų skausmais, angina, akių junginės uždegimo požymiais, limfmazgių uždegimu, kartais vėmimu ar viduriavimu. Paprastai liga pasireiškia smegenų ar jų dangalų uždegimu ir / ar kraujo užkrėtimu.

Vakcinos nuo listeriozės nėra, tačiau užsikrėtimo rizikai sumažinti ir maisto saugai užtikrinti, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai rekomenduoja:

  • Vartoti tik gerai šiluma apdorotą gyvūninį maistą.
  • Žalią mėsą laikyti atskirai nuo šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, kad būtų išvengta kryžminio maisto užteršimo.
  • Ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą pakankamai gerai iškaitinti prieš vartojimą.
  • Kruopščiai plauti žalias daržoves prieš vartojimą.
  • Vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų.
  • Kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?