Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trys Lietuvos įmonės pasirašė susitarimus su Taivanu: „Teltonika“ viliasi žengti į puslaidininkių pramonę

Trys Lietuvos įmonės trečiadienį paskelbė apie projektus su įvairiomis Taivano institucijomis. „Teltonika“ trečiadienį paskelbė apie sutarties pasirašymą su Taivano Pramonės technologijų tyrimų institutu (ITRI), kurios vertė siekia apie 14 mln. eurų. O „Solitek“ Taivano valstybiniame banke atidaroma 8 mln. eurų vertės kredito linija. „Oxipit“ gaus 2,3 mln. eurų iš Taivano investicijų fondo.
Molėtuose atidarytas „Teltonikos“ technologijų centras
„Teltonikos“ technologijų centras Molėtuose. / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Teltonika“ skelbia, kad pagal šią sutartį ITRI su jais pasidalins technologijomis, kurių pagrindu Lietuvoje galės būti pradėta kurti puslaidininkių lustų pramonė.

„Teltonikos“ įmonių grupės įkūrėjo ir prezidento Arvydo Paukščio teigimu, iš ITRI bus gautos technologijos, kurios šiandien yra plačiai naudojamos galios elektronikoje, gaminant tokius energijos valdymo įrenginius kaip saulės elektrinių įtampos keitikliai, elektromobilių krovikliai ar kiti namų ar pramonės elektronikos prietaisai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Paukštys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Paukštys

„Be viso to puslaidininkių industrija Lietuvoje būtų neįmanoma. <...> Su Padedant Taivano puslaidininkių specialistams ir Lietuvos Vyriausybei sieksime, kad Lietuva būtų tarp pačių labiausiai išsivysčiusių šalių pasaulyje. Tikiuosi, kad parką pavyks pastatyti per dešimt metų – pastatysime 20 pastatų“, – renginyje kalbėjo jis.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija gruodį pasirašė sutartį su „Teltonikos“ grupe, kur iki 2029 metų sostinėje šalia Liepkalnio gatvės 14-kos hektarų teritorijoje įsikurs „Teltonika High-Tech Hill“ antro etapo technologijų parkas.

A.Paukštys teigė, kad, pabaigus projektą, įmonių grupės pajamos iš eksporto sieks apie 9–10 mlrd. eurų per metus.

IRTI ir „Teltonikos“ sutarties vertė sieks 14 mln. eurų, iš kurių 10 mln. skirs Taivano užsienio reikalų ministerija pagal Lietuvos ir Taivano valstybių dvišalio bendradarbiavimo planą. 4 mln. eurų skirs „Teltonikos“ įmonių grupė.

Galutinė projekto vertė paaiškės atlikus išsamesnius skaičiavimus pasirengimo etape.

Pagal IRTI ir „Teltonikos“ sudarytą bendradarbiavimo sutartį, puslaidininkių lustų pramonei Lietuvoje pradėti reikiamus projektus planuojama įgyvendinti iki 2027 m.

Trečiadienį renginyje taip pat pranešta, kad aukštųjų technologijų grupės „Global BOD Group“ saulės modulių gamintojai „SoliTek“ Taivano valstybiniame banke atidaroma 8 mln. eurų vertės kredito linija.

Įmonės vadovas Julius Sakalauskas renginyje kalbėjo, kad bendradarbiavimas su Taivanu įmonei nėra naujiena – jie tai daro jau apie dešimtmetį.

„Susitarimas padės pagerinti bendradarbiavimą tarp mūsų šalių ir kompanijų. <...> Pernai paaugome tris kartus, todėl žaliavų tiekimas svarbus užtikrinant tolesnį augimą“, – kalbėjo įmonės vadovas.

Biotechnologijų startuolis „Oxipit“ iš Taivano fondo Centrinei ir Rytų Europai, administruojamo „Taiwania Capital“, gaus apie 3,5 mln. eurų investicijų. Įmonė kuria dirbtinio intelekto sprendimus sveikatos apsaugos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas