Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:01

Tvarkytojai skundžiasi degintojais: ar Lietuvoje dabar atliekų perteklius?

Prieš keletą metų pastačius atliekų deginimo jėgaines buvo svarstoma, ar jos turės pakankamai deginimo pajėgumų. Tačiau dabar atiduoti komunalines atliekas deginimui tapo sudėtinga, skundžiasi šalies atliekų tvarkytojai. Jėgainių atstovai ragina žiūrėti į sutartis – anot jų, anksčiau atliekų tvarkytojai nepristatydavo nurodyto kiekio, todėl pramoninės atliekos reikalingos sklandžiai veiklai.
Kauno kogeneracinė jėgainė
Kauno kogeneracinė jėgainė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie tai, kad dalis Regioninių atliekų tvarkymo centrų (RATC) susiduria su sunkumais Lietuvos RATC asociacija (LRATCA) ir jos vadovas Žilvinas Šilgalis prabilo dar metų pradžioje. Jis teigė, kad šalies atliekų tvarkytojams sudėtinga pristatyti atliekas degintojams, nes jie didelę dalį jų gauna iš kitų šaltinių.

Visi rinkos žaidėjai sutinka, kad Lietuvoje padaugėjo degintinų atliekų – nesutariama tik dėl visų šaltinių įtakos. Nurodoma, kad deginimo, kaip komunalinių atliekų atsikratymo, populiarumą lemia paaugęs sąvartyno mokestis – tampa ekonomiškai naudingiau ne laidoti atliekas sąvartyne, o jas sudeginti, papildomai išgaunant šilumą – su tuo sutinka abi pusės.

Tiek Aplinkos ministerijos atstovai, tiek kogeneracinių jėgainių vadovai kaip priežastis yra minėję ir kai kurių atliekų tvarkytojų išlindimą iš šešėlio po išsamių žurnalistinių tyrimų, tarp jų ir 15min „Šiukšlių pogrindis“, bei didesnį institucinį dėmesį šios srities kontrolei.

Savo ruožtu, tiek RATC asociacija, tiek VšĮ „Žiedinė ekonomika" kėlė klausimą, ar tai negali būti nelegaliai deginamos atliekos, į Lietuvą oficialiai įvažiuojančios perdirbimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas