Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos Aukščiausiasis Teismas atmetė „Gazprom“ skundą dėl 5,4 mlrd. eurų baudos

Ukrainos Aukščiausiasis Teismas atmetė Rusijos koncerno „Gazprom“ skundą dėl Ukrainos antimonopolinės tarnybos jam skirtos 172 mlrd. grivinų (5,4 mlrd. eurų pagal dabartinį grivinos kursą) baudos už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi šalies dujų tranzito rinkoje.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.
Temos: 2 Gazprom Ukraina

„Gazprom“ kasacinio skundo netenkinti, o Kijevo miesto ūkio teismo ir Kijevo apeliacinio ūkio teismo nutarčių, priimtų atitinkamai šių metų birželio 19-ąją ir rugpjūčio 30-ąją, nekeisti“, – trečiadienį paskelbė Ukrainos Aukščiausiasis Teismas.

Ukrainos antimonopolinės tarnyba 2016-ųjų sausį Rusijos dujų gigantui skyrė 85 mlrd. grivinų baudą už piktnaudžiavimą monopoline padėtimi Ukrainos dujų tranzito rinkoje – atitinkamos sutarties su nacionaliniu energetikos holdingu „Naftogaz“ sąlygų nepaisymo. Vėliau ši sumą dėl priskaičiuotų delspinigių buvo padidinta iki 172 mlrd. grivinų.

2017-ųjų balandį Ukrainos teisingumo ministerija inicijavo šios baudos priverstinį išieškojimą, areštuojant „Gazprom“ aktyvus Ukrainoje.

Rusijos dujų monopolininko bandymai jos teisėtumą užginčyti įvairių instancijų Ukrainos teismuose buvo nesėkmingi.

Be to, „Gazprom“ pralaimėjo kelerius metus Stokholmo arbitraže trukusį bylinėjimąsi su „Naftogaz“, po dviejų arbitražo nutarčių pastarajam tapęs skolingu 2,56 mlrd. JAV dolerių.

„Gazprom“ tokį Stokholmo arbitražo verdiktą ginčijant, Kijevas per teismus Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Jungtinėse Valstijose, Šveicarijoje ir kai kuriose kitose šalyse siekia Rusijos dujų koncerno aktyvų arešto.

Ukraina per Stokholmo arbitražą yra pateikusi „Gazprom“ naujų finansų pretenzijų dėl dujų tranzito, kurių suma jau viršija 12 mlrd. dolerių. Šį mėnesį teismas nusprendė šį „Naftogaz“ ieškinį ir „Gazprom“ priešpriešinį ieškinį dėl tranzito sutarties nutraukimo pirma laiko sujungti į vieną bylą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento